20. 11. 2009

November 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

V utorok 24. novembra o 20h sa v Cité internationale des Arts (18 rue de l’Hôtel de ville, Paris 4°) uskutoční prezentácia DVD November 1989 – Očami slovenských dokumentaristov, ktoré pripravil Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s vydavateľstvom Petit Press a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie.
DVD obsahuje tri tituly. Celovečerný dokument Iľju Ruppeldta Letová správa 89 – 90, zachytávajúci udalosti počas obdobia jedného roku od leta 1989, dlhometrážny dokument Evy Štefankovičovej Všetci spolu... (po slovensky) a reportáž o vlaku Nežnej revolúcie a zároveň o tvorení plurality názorov i politických strán a o populárnej hudbe pod názvom Sonda 1/1990 – Vlak Nežnej revolúcie, na ktorej sa režisérsky podieľali Rudolf Ferko, Vladimír Mináč a Andrej Horák. Okrem filmov DVD obsahuje aj textový bonus, ktorým je zamyslenie sa nad Nežnou revolúciou. Pochádza z pera publicistu Eugena Gindla, aktéra vtedajších udalostí. Ďalšie informácie o DVD nájdete po kliknutí na názov príspevku.

3 komentáre:

Brona povedal(a)...

Super...po viacerých dokumetoch o Berlíne, budeme mať možnosť vidieť aký je pohľad našich dokumentaristov na novembrové udalosti. Vždy sa poteším takýmto DVD (akým sú aj Papierové hlavy), lebo dávajú možnosť nie len nám, ale aj našim francúzskym priateľom lepšie spoznať nás a naše dejiny.

Andrea povedal(a)...

Ahojte!
tak ake to bolo? skoda, ze sa mi nedalo prist.
Rada by som to DVD podarovala ako vianocny darcek (a tak si ho aj pozrela), tak som zvedava, ako sa vam pacilo.
Vdaka.

Brona povedal(a)...

Mne osobne sa dokumenty páčili, teda hlavne ma zaujali. Uvedomila som si, že napriek tak dôležitým udalostiam, ktoré sa nám stali, sme o nich skoro vôbec nehovorili. Proste ako prišlo, tak sa udialo a bodka. Preto bolo zaujímavé "prejsť" si to ešte raz. Dokonca som si nejako vôbec naspomínala až na také "energické až pästné" výmeny názorov na našu federatívnu pomlčku. Takže odporúčam do domácej kolekcie. Bohužial DVD sa dá zakúpiť len na Slovensku.

Zverejnenie komentára