5. 4. 2011

Program SI na apríl 2011

Slovenský inštitút v Paríži prichádza opäť s bohatou ponukou kultúrnych podujatí. Môžete si z nej vybrať folklór, vážnu hudbu dokumentárny film, či výstavu z oblasti slovenskej histórie. Priaznivci folklóru a tradičnej ľudovej tvorby môžu navštíviť až dve výstavy kraslíc a vystúpenie súboru Kesaj Tchave, ktorý sa vo Francúzsku stáva čoraz populárnejší. Kraslice môžete dať do pozornosti svojim francúzskym priateľom, obzvlášť ak ešte nemajú "la déco" na Veľkú noc... Pre priaznivcov vážnej hudby je pripravený organový koncert a mezzosopránový recitál. Krajanom žijúcim v Bordeaux a okolí dávame do pozornosti zaujímavú výstavu združenia Slovaquitaine venovanú Ľudovítovi Štúrovi. Dúfame, že podujatie o našom velikánovi zaujme nielen mladých Francúzov z gymnázia Camille Jullian.
Na záver vám odporúčam jedinečný dokument Marka Škopa s názvom Osadné, o ktorom som už písala v príspevku z 15. marca. Film voľne nadväzuje na dokument Iné svety (Made in Šariš) z roku 2006. Osadné je film o stretnutí najvyšších európskych lídrov s lokálnymi politikmi z dediny na hranici Európskej únie. Viac informácií nájdete na http://www.osadne.com/ a DVD verziu u mňa doma...ale až po presťahovaní :-)))

4. 4. 2011

20. narodeniny Slovenskej sekcie

Združenie Slovaquitaine nás informovalo o oslave 20. výročia založenia Slovenskej sekcie na Gymnáziu Camille Jullian v Bordeaux. Podujatie sa uskutočilo 4. apríla 2011 v priestoroch gymnázia za účasti veľvyslanca SR vo FR Mareka Eštoka. Viac informácií nájdete na http://www.camillejullian.com/
Sme radi, že združenie http://www.slovaquitaine.com/ je čoraz aktívnejšie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. Pozdravujeme do Bordeaux!