28. 7. 2012

Kesaj Tchavé na juhu Francúzska

Ahoj Blogeri, na blogu sme už viackrát písali o súbore rómskych detí Kesaj Tchavé a úspechoch, ktoré súbor dosahuje vo Francúzsku. Takisto Slovenský inštitút v Paríži vystúpenia Kesaj Tchavé viackrát zaradil do svojho programu. Tentoraz máme príležitosť pozrieť si vystúpenie talentovaných detí 8. augusta 2012 v rámci festivalu Festival Folklorique International du Rouergue. Viac o festivale a jeho programe sa dozviete z článku juhofrancúzskeho denníka La Dépêche. Informácie o Kesaj Tchavé nájdete na stránke súboru http://www.yepce.fr/kesaj/ alebo na stránke jeho blogu http://kesaj.blogspot.com/

27. 7. 2012

European Employment Services

Ahoj Blogeri, tento príspevok je skôr ako Vám, ktorí ste už vo Francúzsku úspešne etablovaní, určený našim rodákom zo Slovenska. Zverejňujme ho, ako reakciu na ich časté žiadosti o rady a pomoc s hľadaním práce vo FR. Obracajú sa aj na konzulárne oddelenie Veľvyslanectva SR vo FR, ktoré však informácie tohto typu neposkytuje.
EURopean Employment Services alebo skrátene EURES je sieť, ktorej cieľom je uľahčiť voľný pohyb pracovných síl v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (vrátane FR) a Švajčiarska. EURES disponuje databázou voľných pracovných miest v rámci celej EÚ. Okrem toho disponuje aj informáciami o životných a pracovných podmienkach v štátoch EÚ/EHP, informáciami o situáciách na jednotlivých trhoch práce o registračných procedúrach, daniach, či sociálnom a zdravotnom zabezpečení. Poradcovia EURES vedia pomôcť a poradiť pri tvorbe životopisov do jednotlivých krajín a zreálňujú predstavy klientov o práci v zahraničí. V SR začala sieť EURES pracovať vstupom do EÚ v roku 2004. Jej služby sú dostupné prostredníctvom EURES poradcov a asistentov na všetkých úradoch práce a tiež prostredníctvom EURES internetových pracovných portálov. Prostredníctvom EURES si našlo prácu v štátoch EÚ a EHP už viac ako 50 000 Slovákov. Na internete nájdete EURES na adrese http://www.eures.sk/ Zoznam poradcov EURES vo FR nájdete na stránke Európskej komisie. V tejto veci môžete kontaktovať aj http://www.pole-emploi.fr/
Na záver ešte jedna rada, alebo skôr odpoveď na otázku mnohých slovenských záujemcov o prácu vo FR. Ak neovládate dosť dobre francúzštinu, čakajú Vás veľmi ťažké časy.

26. 7. 2012

Slovensko vo francúzskych médiách

Ahoj Blogeri, po Broninom „dovolenkovom vstupe“ pokračujeme v blogovaní na tému autá. Pravdepodobne ste nedávno zaregistrovali alarmujúce správy francúzskych médií týkajúce sa možného prepúšťania v podnikoch firmy PSA Citroën Peugeot vo Francúzsku. Po zatvorení továrne Renault na Île Seguin v roku 1992 by malo ísť o najväčšie prepúšťanie v sektore automobilového priemyslu. V tejto súvislosti sa veľa hovorí aj o „delokalizácii“ výroby do zahraničia. Popri správach o problémoch francúzskeho automobilového priemyslu sa objavujú informácie o Slovensku, ako o „šampiónovi ekonomického rastu“. A to práve vďaka automobilovému priemyslu, ktorý je základom slovensko-francúzskych vzťahov v oblasti ekonomiky, ale aj v širšej rovine. V uplynulých dňoch články na túto tému uverejnila AFP, Le Figaro, či Le Point. Tieto správy môžu byť pre nás pozitívne a povzbudivé. Na druhej strane môžu prirodzene vyvolať nežičlivé reakcie zo strany francúzskej verejnosti, a to napriek faktu, že SR je členom EÚ a teda aj spoločného trhu. Argument o „delokalizácii“ je teda nemiestny. Ak vo svojom okolí prípadne zaznamenáte nejaké odozvy týkajúce sa aktuálneho „imidžu “ SR vo FR, môžete nám o nich napísať na blog.

24. 7. 2012

Skvelé služby za skvelé ceny

Ahojte, málokedy robíme na blogu reklamu, ale tentokrát by som sa s vami rada podelila o dobrý tip. Vzhľadom na to, že pochádzam z Banskej Bystrice, vždy keď ideme na dovolenku domov na Slovensko, potrebujeme auto, nielen na prevoz do BB z letiska, ale aj na potulky počas dovolenky. Mám dojem, že som už využila asi všetky autopožičovne z letiska v BA, teda okrem známych európskych titanov, ktorí sú pridrahí na dvojtýždňový pobyt. Vždy som si prešla všetky ponuky, ale od minulého roka ostávam verná bratislavskej spoločnosti Eurocar.
Keď ČSA zrušilo na poslednú chvíľu náš let do BA a mali sme doletieť do Viedne, tak som sa zhrozila ako sa ideme prepravovať autobusom so 7 mesačným dieťaťom, kočíkom a batožinou plnou vianočných darčekov z letiska na letisko. V Eurocare nám však ponúkli pristavenie vozidla na letisku vo Viedni, s tým že "vyložíme" šoféra v BA. Áno, všetko niečo stojí, ale akonáhle cestujete aj s deťmi táto ponuka je len o niečo drahšia ako lístky na autobus a cenový rozdiel vám rýchlo vynahradí dobrý pocit, že ste všetci aj s batožinou v aute a nečakáte na nejaký spoj pred letiskom. Ďalším plus je že neplatíte ani za autosedačku (európski titani fakturujú sedačku za deň!!!) a ani za ďalšieho vodiča. No a čím viac dní auto potrebujete, tým sú ceny zaujímavejšie. V spoločnosti náš už poznajú a je príjemné vedieť, že vás niekde čakajú s ochotou a s úsmevom. Preto vám ich služby vrelo odporúčam a prajem peknú dovolenku na Slovensku. Nájdete ich na stránke http://www.eurocar.sk/ i na FB na http://www.facebook.com/eurocar.sk 

22. 7. 2012

Nevedomosť

Ahoj Blogeri, v reakcii na príspevok Moja studená vojna nám Žaneta zaslala tip na ďalšiu knihu, ktorá sa zaoberá témou emigrácie. Ide o román Nevedomosť známeho česko-francúzskeho spisovateľa Milana Kunderu. La Ignorancia bola po prvý raz publikovaná v Barcelone vo vydavateľstve Tusquets Editores v apríli 2000. V Gallimarde vyšla s oneskorením, až v roku 2003. Približuje príbeh dvoch českých emigrantov, Ireny a Josefa. Na rozdiel od Bendovho hrdinu, prežili v emigrácii približne dve desaťročia. Po páde železnej opony obaja uvažujú, či krajina, ktorú pred toľkými rokmi opustili, môže byť stále ich domovom. Rozmýšľajú o návrate, o tom, či je vôbec možný. Knihu odporúčame všetkým krajanom vo Francúzsku, starším, ktorí tu žijú už dlho, našli si tu zamestnanie, založili rodinu, ale aj mladším, aby ich lepšie chápali. Žanete ďakujeme za reakciu a zaujímavý tip.

Moja studená vojna

Prvý román mladého slovenského spisovateľa Reného Bendu Moja studená vojna (2010, Vydavateľstvo Motýľ) sa hneď po vydaní zaradil medzi bestsellery a obsadil popredné miesta viacerých slovenských rebríčkov. Kniha napínavým spôsobom zachytáva dramatický príbeh chlapca v komunistickom Československu, ktorý sa rozhodol emigrovať, všetko opustiť a vydať sa do neznáma a neistoty za vytúženou slobodou. V druhej dejovej línii sa zameriava na život mladého muža v New Yorku. Príbeh oboch hrdinov citlivo pripomína dôležitosť ľudskej slobody. Napätie, slzy, strach, boj o život, adrenalín, sklamania, smútok, ale i odvaha, nezlomnosť, priateľstvo, láska aj erotika – všetko, čo patrí k životu, nájdete aj v neobyčajnom, čiastočne autobiografickom románe Moja studená vojna. Strhujúci príbeh človeka, ktorý prežil to, o čom iní len počúvajú, či čítajú, je plný skutočných emócií, ktoré vás vtiahnu, a neuveriteľných zážitkov ...konštatuje vo svojej recenzii vydavateľstvo Martinus, ktoré knihu ponúka aj v elektronickej podobe. Kniha práve vychádza v českom preklade. Recenzentka Eva Klíčová v tejto súvislosti pre časopis Respekt tvrdí, že Bendova bezprostřední přímočarost v kombinaci s rafinovanou prací s napětím může být cestou, jak se podívat na beztvaré období našich dějin jinak než jako na sérii sebedojemných skečů v retrostylizaci.