3. 12. 2010

Program SI na december 2010

Tak a máme tu december! Navštívi nás Mikuláš (v Paríži dokonca dva razy), čakajú nás Vianoce, Nový rok... V tejto slávnostnej atmosfére sa nesie aj program Slovenského inštitútu v Paríži na tento mesiac. Milovníci literatúry už dostali darček v podobe pásma venovaného spisovateľovi Martinovi Kukučínovi. Priatelia filmu sa zasa môžu tešiť na Medzinárodný festival filmových škôl v Poitiers, kde budú Slovensko reprezentovať dve mladé autorky. Slovenské deti z Paríža a okolia navštívi Mikuláš. Prvý raz sa s ním stretnú v sobotu 4. decembra v priestoroch spolku krajanského AOTS. Druhý raz príde 11. decembra na pozvanie krajanskej organizácie AAFS.
Čaká nás aj vianočný koncert mládežníckeho zboru Echo http://www.zborecho.sk/ a európske vianočné trhy na Troca, kde bude zastúpené aj Slovensko. Uskutočnia sa pod názvom Trocadéro on ice a ponúknu nám naozaj bohatý program. Viac informácií nájdete na http://www.mairie16.paris.fr/ 

1. 12. 2010

Pravdivý príbeh lži

Pravdivý príbeh lži je názov druhej knihy Hany Lasicovej. Mladá autorka sa pri jej písaní inšpirovala skúsenosťami z Paríža, kde prežila tri roky. Román publikovalo vydavateľstvo Evitapress na jeseň 2010. Zachytáva osudy mladej ženy, ktorá sa stane väzňom vlastných predstáv. Zasnená Natália túži po skutočnom živote a jeho plnohodnotnom prežívaní. Chytí sa príležitosti odísť do Paríža, kde však po čase opäť prepadne nude. Chodí do práce, ktorá jej pripadá nezmyselná, francúzsky priateľ sa jej pred očami mení na poučujúceho mentora. Vo chvíli odvahy sa rozhodne skončiť so stereotypom. Rozíde sa s priateľom, dá výpoveď. Zostáva v krásnom Paríži, a napriek skromným pomerom si užíva znova nadobudnutú slobodu. Rodine naďalej predstiera pracovné a osobné úspechy. Do Natáliinho života vstupuje Virgil, tajomný osudový muž, ktorý jej ponúka život vo víre vzrušujúcich udalostí. Náklonnosť k nemu sa rýchlo mení na posadnutosť a úspory sa dramaticky míňajú...
Za informáciu o knihe ďakujeme Aničke.

30. 11. 2010

Martin Kukučín

Tohto roku si pripomíname 150. výročie narodenia nášho najvýznamnejšeho predstaviteľa slovenského literárneho realizmu a zakladateľa modernej slovenskej prózy, Martina Kukučína. Pri tejto príležitosti organizuje Slovenské veľvyslanectvo, SI v Paríži a Literárne informačné centrum v spolupráci s Chorvátskym veľvyslanectvom večer Martina Kukučína. Po kultúrnom prednese si môžete pozrieť dokumentárny film Petra Hudáka, Paradoxy života a smrti Martina Kukučína.
Miesta su limitované, takže je potrebné prihlásiť sa vopred na 01 71 93 73 33 alebo anna.vasseur@mzv.sk
Kedy a kde : 2 decembra 2010 o 19h, na Ambassade de Croatie, 7 squarre Thiers, 75016 Paris

29. 11. 2010

SR a Slováci žijúci v zahraničí 2010

Milí krajania, v týchto dňoch sa v Bratislave koná Stála konferencia "Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2010". Potrvá od 29. novembra do 1. decembra a jej ústrednou témou je Smerovanie spolupráce medzi Slovenskou republikou a krajanskými spolkami a organizáciami v intenciách schválenej Koncepcie štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015. Podrobný program nájdete po kliknuté na názov príspevku.
Hlavným poslaním Stálej konferencie je prezentácia poznatkov a skúseností v oblasti konštruktívnej komunikácie, vzájomného zviditeľňovania a priorít grantového systému. Na tomto významnom celosvetovom fóre sa zúčastňujú predstavitelia slovenských spoločenstiev, organizácií, spolkov, misií a odborníci z radov Slovákov žijúcich v zahraničí a zo Slovenska, kompetentní vo vzájomnom dialógu nastoľovať otázky i riešenia k danej problematike.
Žiaľ nemáme bližšiu informáciu o účasti krajanských spolkov z Francúzska na tomto podujatí. Veríme však, že sa aktívne zapoja do diskusie o mimoriadne dôležitej téme, ktorou je budúcnosť spolupráce SR s krajanskými organizáciami. Samozrejme si želáme, aby výsledky konferencie konkrétne prispeli k skvalitneniu života Slovákov vo Francúzsku. Radi ich potom zverejníme na našom blogu.

Mikuláš AOTS

Ahoj Blogeri, Association des Originaires et amis des pays Tchèques et Slovaque vás a vaše malé ratolesti srdečne pozýva na stretnutie s Mikulášom. Uskutoční sa v sobotu 4. decembra 2010 od 15h00 na adrese AOTS, 8 Rue Bachelet 75018 Paris. Elektronickú prihlášku nájdete na internetovej stránke združenia http://www.aots.com/ Vstupné je 5€ na dieťa.