15. 6. 2012

Filmy pod večernou oblohou v Saint-Cloud

Už po deviatykrát sa otvoria brány Domaine de Saint-Cloud po 22h večer. Pre radosť všetkých nadšencov kina sa tu už tradične koná počas troch dní večerné premietanie. Od štvrtka do soboty si môžete vybrať z dvoch projekcií. Pred každým celovečerným filmom vám usporiadatelia ponúkajú i jeden krátkometrážny film. Viac informácií o akcii nájdete na stránke

13. 6. 2012

Fête de la musique 2012

Blíži sa leto, teda zatiaľ aspoň v kalendári, a s ním i ďalší ročník Sviatku hudby “Fête de la musique”. Spolok AOTS nám už tradične pripravil príjemné posedenie pri slovenskej hudbe. Dňa 21. júna 2012 sa večer od 19h na adrese 8, rue Bachelet v Paríži budú ozývať záhorácke šlágre v podaní lozornianskej skupiny “Eném tak”. Skupina sa predstaví pod vedením Milana Havela za sprievodu harmonikára Pavla Zajačeka.
Ak bývate mimo Paríža alebo máte chuť vypočuť si iný hudobný žáner, dávame vám do pozornosti stránku http://www.fete-musique.net/ alebo stránku Ministerstva kultúry FR. Istotne na nich nájdete zaujímavý program podľa vášho gusta. Bonne fête!

12. 6. 2012

Výročie družby Liptovský Ján - Fontaine Le Port


Ahoj Blogeri, prinášame Vám informáciu o siedmom výročí družby medzi obcami Liptovský Ján a Fontaine Le Port. Krátku správu z návštevy Jánčanov vo Francúzsku nám zaslala Soňa Cedille-Tarabová, ktorá je dušou tejto úspešnej partnerskej spolupráce. Autorkou informácie je Jana Pivková. Text v celom rozsahu bol uverejnený v Novinách z Jána. K výročiu gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov. Pekné je, že medzi oboma obcami ide o skutočné vzťahy a spoluprácu. Táto družba nie je len spoluprácou na papieri, akých je žiaľ medzi slovenskými a francúzskymi mestami a regiónmi viac.
Našu návštevu sme absolvovali od 16. do 20. mája 2012. Vo štvrtok boli rodiny s deťmi v Disneylande. Druhá skupina bola vo Fontainebleau. Piatok sme strávili v Paríži. Hlboký dojem v nás zanechala návšteva v Senáte. V sobotu sme boli na ochutnávke syrov a vín v priestoroch letného sídla ománskeho sultána. Popoludní sme navštívili partnerskú školu "Ecole Sainte-Marie" a Dammarie-les-Lys. Potom nás čakalo oficiálne prijatie na radnici. SR na stretnutí zastupoval veľvyslanec Marek Eštok. Na francúzskej strane bol prítomný poslanec Národného zhromaždenia a bývalý minister pre zámorské územia Yves Jego, predseda departementu Seine-et-Marne a senátor Vincent Eblé, starosta obce Raymond Prunet a ďalší členovia obecného zastupiteľstva, krajania a priatelia Slovenska. Na zaver oficiálnej časti bol veľvyslanec Eštok, ako prvý veľvyslanec vôbec, spolu so starostom Liptovského Jána Jurajom Filom a autorkou myšlienky partnerstva našich obcí Soňou Cedille-Tarabovou, uvedený do Cechu syrárov Brie de Melun. V nedeľu sme cestovali domov plní zážitkov a dojmov. Život vo Francúzsku sa nám zdal kľudnejší, páčila sa nám prekrásna príroda a kultúrne prostredie, ľudia sa majú navzájom radi a žijú družnejšie, vzájomne si pomáhajú. Budúci rok prídu naši francúzski priatelia opäť k nám. Tešíme sa na ich návštevu a budeme sa snažiť opätovať im ich pohostinnosť. Jana Pivková, Liptovský Ján

10. 6. 2012

Miroirs brisés – numéro slovaque

Présentation de la revue Cultures d’Europe centrale (Miroirs brisés – numéro slovaque). Le mercredi 13 juin 2012 à partir de 19h, Centre Tchèque, 18 rue Bonaparte, Paris 6°. Rencontre autour des deux derniers numéros hors-série de la revue : Miroirs brisés – numéro slovaque, textes réunis par Étienne Boisserie et Clara Royer - et Minorités littéraires (et autres) en Pologne. Présenté par : le Centre Interdisciplinaire de Recherche Centre-Européennes - le CIRCE (CRECOB), l’Institut d’études slaves, Université Paris-Sorbonne, les Instituts polonais et slovaque. Information complète sur le site du Centre tchèque.