18. 5. 2012

Fresky umelcov z Komárna vo Francúzsku

Výtvarníci zo Slovenska Peter a Pavel Mesterovci trávia doma v Komárne len pár mesiacov v roku. Väčšinu času venujú práci na svojich umeleckých dielach v európskych mestách.  Preslávili ich hlavne monumentálne fresky, ktoré umelecky dotvárajú priestory mnohých univerzít, radníc, nemocníc či kultúrnych stánkov po celej Európe, ale i na Slovensku. Peter a Pavel Mesterovci na svojich tvorivých cestách neobišli ani Francúzsko, kde im ich prácu pomohla zviditeľniť spolupráca s hercami Pierrom Richardom a Gérardom Depardieu, ako aj so spevákom Charlesom Aznavourom. Fresky na radnici v Noyal-sur-Vilaine či nemocnici v Quimperi (detail na obrázku) si môžete pozrieť na ich internetovej stránke http://www.artgallerypegas.eu/ kde nájdete aj video z decembra 2011 zachytávajúce tvorivý príspevok Gérada Depardieu do fresky Mesterovcom v Château de Tigne.        

17. 5. 2012

Neseriózne o Francúzsku

Tak znie podtitul blogu Anity Schwartzovej, slovenskej študentky a potápačky, ktorý venuje spomienkam na svoj ročný pobyt vo Francúzsku a všetkým pozitívnym aj negatívnym dojmom, ktoré v nej táto skúsenosť vyvoláva. Anita vo svojich príspevkoch píše o bežných veciach, svojej francúzskej rodine, škole, spolužiakoch, každodennom živote vo Francúzsku, ku ktorému patria štrajky, či centrifúga na šalát... Viac sa dočítate na http://schwartzova.blog.sme.sk/
Pri tejto príležitosti Vám opätovne dávame do pozornosti Parížsky zápisník Pavla Szalaia, ktorý píše pre denník Sme. Ak máte chuť podeliť sa o svoje dojmy zo života vo Francúzsku, náš blog je Vám k dispozícii ;)

16. 5. 2012

Konzulárne dni v Lyone - Výzva

Ahoj Blogeri, priatelia z blogu Lyonslovac nás informujú, že v dňoch 8. – 10. júna 2012 sa v Lyone uskutoční ďalší ročník Konzulárnych dní. Ide o tradičné populárne podujatie, ktoré krajinám konzulárne zastúpeným v Lyone poskytuje priestor na prezentáciu. Slovensko bude mať podobne ako ďalšie krajiny k dispozícii jeden stánok. Účasť na tomto podujatí bude možná aj vďaka podpore zo strany Veľvyslanectva SR vo FR.
Honorárny konzul SR v Lyone Christian Michel-Mestrallet sa prostredníctvom blogu Lyonslovac obrátil na krajanov s výzvou o pomoc pri príprave slovenského zastúpenia na Konzulárnych dňoch. Dobrovoľníci ho v tejto veci môžu čím skôr kontaktovať na adrese consulatsk-lyon@neuf.fr Túto výzvu chceme plne podporiť aj na našom blogu. Dovoľujeme si Vás preto poprosiť o súčinnosť a podporu. Posielame srdečné pozdravy do Lyonu!

14. 5. 2012

Krajania v programovom vyhlásení vlády SR (máj 2012)

Ahoj Blogeri, nová vláda SR pred nedávnom prijala svoje programové vyhlásenie. Krajanská problematika sa v ňom spomína na dvoch miestach.
Prvým je časť s názvom Služba občanom v zahraničí, kde sa uvádza: „Vláda bude zlepšovať presadzovanie práv, záujmov a ochrany rastúceho počtu slovenských občanov, ktorí vycestujú, žijú alebo pracujú v zahraničí, najmä prostredníctvom zabezpečenia kvalitných, efektívnych a dostupných konzulárnych služieb a pomoci v bežných aj v krízových situáciách. (...)“
Druhým miestom je časť venovaná ďalším dôležitým prioritám vlády, medzi ktoré bude patriť aj: „starostlivý prístup k problematike ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k národnostným menšinám. Vláda bude v tejto súvislosti podporovať aktivity smerujúce k zachovaniu kultúry, tradície a jazyka Slovákov žijúcich v zahraničí. Prijme potrebné systémové a organizačné opatrenia a bude využívať potenciál spoločenských organizácií, vrátane cirkví, ako aj dialóg s partnermi v zahraničí.“
Vyhlásenie vyvolalo bezprostrednú mediálnu reakciu Únie Slovákov v zahraničí, ktorá požaduje prehodnotenie programového vyhlásenia a podrobnejšie rozpracovanie problematiky starostlivosti o krajanov.
Priestor na detailnejšiu diskusiu o tejto téme ponúkne Stála konferencia k otázkam vzájomných vzťahov a spolupráce 2012 – SR a Slováci žijúci v zahraničí, ktorá sa uskutoční v dňoch 2. – 4. júla 2012 v Bratislave. Diskusiu účastníkov konferencie by mal reflektovať proces aktualizácie koncepcie štátnej politiky starostlivosti SR o Slovákov žijúcich v zahraničí s výhľadom do roku 2020, ktorú Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí ešte v roku 2012 plánuje predložiť na rokovanie vlády SR.
Pevne veríme, že sa pred konferenciou v Bratislave podarí uskutočniť koordinačné stretnutie hlavných aktérov krajanského diania vo FR. Toto stretnutie inicioval aj Blog Slovákov vo Francúzsku (viď náš príspevok z 26.3.2012), a malo by byť organizované pod záštitou Veľvyslanectva SR vo FR. Termín a modality tohto stretnutia vám upresníme, keď budeme mať viac informácií.