21. 3. 2012

Lajos Grendel vo francúzskych prekladoch

Ahoj Blogeri, sporadicky vám prinášame informácie o dielach slovenských autorov, ktoré môžete nájsť v prekladoch na pultoch francúzskych kníhkupectiev. Doposiaľ sme písali len o slovenských autoroch. Dnes by sme chceli našu „rubriku“ rozšíriť o spisovateľa zo Slovenska, ktorý však nie je slovenským spisovateľom. Ide o Lajosa Grendela (1948) „maďarského prozaika, esejistu a publicistu, rodáka z Levíc, bratislavského občana, najčastejšie spomínaného maďarského autora zo Slovenska v najnovších Dejinách slovenskej literatúry 1945 – 2000“, ako sa uvádza na stránke vydavateľstva Literárny klub. Vo Francúzsku boli publikované Grendelove knihy Tir à balles, Que ton règne arrive, ako aj jeho najznámejší román Les cloches d´Einstein. Vám a vašim francúzskym známym prajeme pútavé čítanie.

20. 3. 2012

Festival l’Europe autour de l’Europe

Ahoj Blogeri, na základe tipu pravideľnej čitateľky nášho blogu vám dávame do pozornosti filmový festival s názvom L’Europe autour de l’Europe, ktorý sa koná od 14. marca do 14. apríla 2012 vo viacerých kinách v Paríži a Normandii. Ide už o siedmy ročník veľkej prehliadky autorských a umeleckých filmov z krajín celej Európy. Slovensko tohto roku na festivale zastupuje film http://www.marhulovyostrov.sk/ Petra Bebjaka a kritikou vysoko hodnotený film Cigán Martina Šulíka (pozor, nejde o rovnomenný starší francúzsky film s A. Delonom Le Gitan ;). Viac o programe podujatia, filmoch a miestach premietania sa dozviete na stránke http://www.evropafilmakt.com/

19. 3. 2012

Sándor Márai v divadle L´Atalante

Ahoj Blogeri, tí z vás, ktorí sa zaujímate o literatúru, určite registrujete „renesanciu“ Sándora Máraia (1900 - 1989), maďarsky píšuceho spisovateľa, ktorý sa narodil a vyrastal v Košiciach. V Maďarsku bolo jeho dielo roky zakázané a nedostupné. Potom, ako Máraia objavil „Západ“, sa stal známym aj vo svojich rodných končinách. Určite o ňom ešte budete počuť v súvislosti s http://www.kosice2013.sk/ Po úspechu na pultoch francúzskych kníhkupectiev, prichádza Márai aj na divadelnú scénu. V parížskom divadle L´Atalante si od 30. marca do 19. apríla 2012 môžete pozrieť adaptáciu jeho románu La Conversation de Bolzano. Viac informácií o predstavení nájdete na webovej stránke divadla po kliknutí na názov príspevku. Na fotografii je Máraiov pomník v Košiciach.  

18. 3. 2012

Zlodeji a svedkovia

Ahoj Blogeri, po Buchtách švabachom, románe Zusky Kepplovej, o ktorom sme na blogu pred časom písali, vám prinášame informáciu o ďalšej pútavej knihe s rovnakou tematikou.  Ide o román Svetlany Žuchovej (1976) s názvom Zlodeji a svedkovia, ktorý v roku 2011 vydal Marenčin PT. Na stránke vydavateľstva (kliknite na názov príspevku) nájdete podrobnejšie informácie o autorke, ako aj nasledujúce zhrnutie obsahu knihy: „Štvorica postáv, štyria prisťahovalci, ktorí sa za cenu nemalého úsilia snažia začleniť do novej spoločnosti. (...) Pokus o adaptovanie sa v cudzom prostredí, otázka, kde je človek ukotvený a ktoré rozhodnutie v živote vedie k šťastiu, je leitmotívom románu. Súťaž medzi tými, ktorí sa rozhodli zostať v rodnej krajine, a tými, ktorí z nej odišli za vidinou slobody a dostatku do cudziny, sa končí remízou: na konci neľahkej púte nikoho nečaká ani šťastné partnerstvo, ani blahobyt.“ Prajeme vám zaujímavé čítanie. Za informáciu o knihe ďakujeme Anne z Bratislavy.