22. 10. 2010

FIAC 2010

Dnes sa na štyri dni otvorili v Paríži brány veľtrhu moderného umenia známeho pod skratkou FIAC (Foire international d´art contemporain). Počas tohto projektu sa vám predstaví 3500 umelcov, 195 galérií umenia z 24 krajín. Jednotlivé expozície a projekty sú inštalované v Grand Palais, Cour Carrée du Louvre a v záhradách Tuileries. Viac informácií a hlavne plán jednotlivých expozícií nájdete po kliknutí na názov príspevku. Táto veľkolepá akcia, ktorá minulý rok privítala vyše 80 000 návštevníkov, je obklopená menšími sprievodnými akciami akou je aj Cutlog: foire zameraná na výstredných umelcov. Ja som mala šancu navštíviť práve túto časť, keďže sa pre tento ročník rozhodli umiestniť výstavu v Bourse de commerce v Paris 1er, kde pracujem. Na druhom ročníku Cutlog sa podieľa 35 umeleckých galérií a pravdupovediac niektoré diela sú naozaj uletené, ale to je vlastne koncept Cutlogu. Viac info na http://www.cutlog.org/dl/cutlog-ddp.pdf Tak vám všetkým prajem pekný umelecký a uletený víkend.

21. 10. 2010

Slovenská plastika v Paríži

Združenie Amitié Franco-Tchéco-Slovaque vás pozýva na konferenciu Zory Rusinovej, profesorky dejín umenia Trnavskej univerzity. Témou jej vystúpenia bude umenie plastiky na Slovensku. Prednáška bude sprevádzaná zbierkou diapozitívov. Konferencia sa uskutoční za finančnej podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v stredu 27. októbra 2010 o 18h v Salle de conférences de l’Institut d’études slaves 9, rue Michelet, Paris VIème RER B Luxembourg (sortie en tête de rame) ou Port-Royal, Métro Ligne 4 Vavin ou Ligne 12 Notre-Dame-des-Champs.

18. 10. 2010

Spravodaj SFSP 59/2010

Titulka 59. Spravodaja Spolku francúzsko-slovenského priateľstva  je pestrofarebná. Hlásime sa ňou k uhorskému dedičstvu Slovákov. Šesť etník uhorských, šesť uhorských jazykov! Štefan I. Svätý bol od roku 1000 prvým zo 38 uhorských kráľov Slovákov (do 1918).  „Svätoštefanská“ koruna kráľovská s nakloneným krížom, je dnes strážená pod kupolou uhorského (dnes maďarského) parlamentu. Jej obrovský model opravujú a zlátia v Bratislave a čoskoro ju položia na vrchol veže Dómu Svätého Martina. Keď „budeme rukovať do Komárna!”, uzrieme pri Dunaji v strede cestného okruhu nové súsošie vierozvestcov Sv. Cyrila a Sv. Metoda. Tak, ako aj Svätopluk na koni v priečelí brány hradu Bratislava, sochy pripomínajú vzácne chvíle z dejín Slovákov. Už sto dní máme na Slovensku novú vládu!  Hádam sa pamätáte na Martina Rázusa, autora „Maroška“? Slovák Štefan Banič, vynálezca padáka, skočil ním z 15 poschodovej budovy! O Vladovi Klementisovi či Jánovi Lichnerovi za vojny, a mnoho iného, nájdete na site http://xn--amiti-franco-slovaque-f5b.eu/ Vladimír Tabačik