27. 3. 2009

Kruté radosti

"Kde bolo tam bolo bola jedná zvláštna doba. Ľudia rozprávali dvoma podobnými, ale predsa odlišnými jazykmi a pritom si rozumeli. Prežili jedno veľké svetové utrpenie, a netušili, že druhé väčšie ich čaká. Tá krátka doba medzi dvoma búrkami zo všetkého najviac pripomína leto. Leto so svojimi radosťami i so svojimi krutosťami."
Slovenský inštitút nám do Paríža priniesol filmový debut režiséra Juraja Nvotu, Kruté radosti (SR-ČR, 2002). Film sme si boli pozrieť 2. apríla 2009 v Cité internationale des arts.

26. 3. 2009

Katyň

V Poľsku sa film Katyň od Andrzeja Wajdu stal štátnou udalosťou. Prečo? to uvidíte vo filme. Ja som neodolala a išla som si tento film pozrieť, keďže mi tento historický fakt nič nehovoril. A pochopila som prečo som o ňom netušila, keďže ho spoznávajú vďaka tomuto filmu aj samotní Poliaci. Film je natočený pútavou kamerou, do deja vstúpite hneď v prom obraze a nestihnete ani zbadať, že ubehli dve hodiny. Dve hodiny, ktoré vám priblížia jednu ľudskú katastrofu, ktorá nie je v počte obetí najväčšou ako spomenul sám Andrzej Wajda pred predmiérou, ale v ktorej obete umreli dvakrát a pozostalí sa vyše štyridsať rokov nemohli zmieniť o strate svojich blízkych.
Ako vždy, kvalitné filmy nie sú na plátnach dlho a nie v každom kine, tak sa nepozabudnite a skočte si do kina po kúsok histórie a pravdy. Vrelo odporúčam.

23. 3. 2009

Slovenská Veľká noc v Sceaux

Verím, že si ešte všetci spomínate na tohtoročné vianočné trhy v Paríži. Čas letí a máme tu jar s Veľkou nocou. Občianske združenie Deti Dunaja (http://www.detidunaja.sk/) pripravilo aj tentokrát veľkonočnú predajnú výstavu, ktorej výťažok poputuje na financovanie štipendií slovenských detí z detských domovov. Na tejto už druhej výstave bude vystavených okolo 350 kraslíc od najlepších remeselníkov. Najväčším lákadlom pre vašich francúzskych priateľov je fakt, že naše slovenské kraslice sú z naozajstných vajec a nie z dreva ani z čokolády. Na trhu nájdete kraslice škriabané, vyšívané, dierkované, maľované, slamené ... tak neváhajde a príďte podporiť slovenskú jar.

Kde a kedy: Du 3 au 5 avril 2009 de 10h à 19h à l’Ancienne Mairie, 68 rue Houdanm, Sceaux.