8. 11. 2008

Soirée Beaujolais nouveau avec goulache (Fontaine-le-Port, 21. november 2008)

Comité de jumelage Fontaine-le-Port – Liptovský Ján sa rozhodlo obohatiť francúzsku tradíciu Beaujolais nouveau o nové, slovenské prvky. V Salle des Fêtes v obci Fontaine-le-Port (neďaleko Paríža, mezdi Fontainebleau a Melun) organizuje 21. novembra 2008 o 20h Soirée Beaujolais nouveau avec goulache. O náladu sa postará obecný spevokol, ktorý vznikol pri príležitosti nadviazania družby. Popri francúzskom repertoári sa bude spievať „To tá Heľpa“, a možno i „Tancuj tancuj vykrúcaj“... Vstupné je 9 €.

Bližšie informácie o akcii: sonia.cedille@free.fr Rezervácie na číslach: 06 24 28 34 59 alebo 06 03 21 52 36

Žijem v dedine Fontaine-le-Port (classé l'un des plus beaux villages de France). Pred 3 rokmi som založila Comité de jumelage (to čo sa voľakedy volalo družba a dnes partnerské obce) medzi Fontaine-le-Port a Liptovským Jánom. Založenie asociácie je dosť komplikovaná, časovo a organizačne náročná operácia, hlavne pre takých laikov ako som ja. No ľudia v našej dedine sú poriadni nadšenci, a tak sa nám spoločnými silami podarilo asociáciu založiť. Krátko nato sme sa dopracovali k prvému oficiálnemu stretnutiu medzi našimi obcami, ktoré sa uskutočnilo v Liptovskom Jáne a bolo naozaj SUPER! O rok prišli Jánčania k nám a bolo to ešte lepšie. Na jar 2008 sa dridsiati Portifontains vybrali znovu do Jána a celá naša družba nadobudla iný, neoficiálny a kamarátsky charakter. Naše štyri dni v Jáne boli jedinečné, ľuďom sa nechcelo odísť a mnohí nastupovali do autobusu so slzami v očiach. Naša asociácia funguje celoročne a okrem návštev organizuje aj rôzne iné akcie.

Soňa

6. 11. 2008

Koncepcia štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015

Na svojom zasadaní 17. septembra 2008 vláda SR schválila Koncepciu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015 a rozhodla zriadiť expozíciu dejín, vysťahovalectva a života Slovákov žijúcich v zahraničí v rámci novej expozície slovenských dejín a života Slovákov na Bratislavskom hrade do 31. decembra 2011, vybudovať Pamätník slovenského vysťahovalectva v Bratislave a zabezpečiť jeho kofinancovanie do 31. decembra 2010, v spolupráci s generálnym riaditeľom Slovenskej televízie pripraviť televízne vysielanie pre Slovákov žijúcich v zahraničí do 30. júna 2010 a zabezpečiť v rozpočtovej kapitole Úradu vlády SR (Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí) výhľadovo každoročne účelové finančné prostriedky určené na podporu aktivít Slovákov žijúcich v zahraničí v rámci grantového systému úradu v celkovej výške 40 mil. Sk. Koncepcia obsahuje tiež analýzu súčasného stavu a perspektívy slovenského vysťahovalectva.

Detaily Koncepcie štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí do roku 2015 nájdete na adrese:

5. 11. 2008

Večera "Croccante"


Ahojte krajania,

tento týždeň sa stretneme vo štvrtok 6. novembra o 20h30 v malej reštaurácii "Croccante" plnej talianskych dobrôt. Už sme ju raz testovali a veľmi nám chutilo.


Adresa: 138, rue de Vaugirard, PARIS 15, M° Falguière

4. 11. 2008

W., alebo prezident, ktorý prezidentom nemal byť

Už o pár hodín sa dozvieme meno nového amerického prezidenta, čo znamená nielen nové perspektívy do budúcnosti, ale i čas bilancovania pre prezidenta odchádzajúceho. George W. Bush bol veľmi často predmetom kritiky pre svoju domácu, a najmä zahraničnú politiku. Americký režisér Oliver Stone sa však rozhodol predstaviť nám W. z trochu odlišnej, ľudskejšej perspektívy.
Film W. formou mozaiky predstavuje "Juniora" (tak amerického prezidenta volá jeho rodina) v rôznych etapách života: študent, ktorý si plnými dúškami užíva život, nemysliac na budúcnosť; rebel, ktorý celý život bojuje so svojím autoritatívnym a náročným otcom, ktorý ho neustále kritizuje a porovnáva s jeho úspešnejším a ambicióznejším bratom; alkoholik, ktorý si siahol až na úplné dno; hlboko veriaci muž, ktorý vo viere v Boha našiel nový zmysel svojho života; začínajúci politik, ktorý ťažko znáša svoju prvú volebnú prehru v súboji o guvernérske kreslo; ambiciózny zrelý muž pevne rozhodnutý vydobiť si svoje miesto na americkej politickej scéne, a napokon prezident najmocnejšej krajiny sveta, ktorý má problém zorientovať sa v zahraničnej politike, a často má problémy rozhodnúť o niečom sám (vďaka čomu je neustále ovplyvňovaný svojím viceprezidentom Dickom Cheneym).
Za pozornosť stojí najmä vynikajúci výber hercov: fyzická podoba s reálnymi osobnosťami amerického politického života jej zarážajúca: Josh Brolin je v úlohe W. naozaj presvedčivý, Jeffrey Wright je dokonalou kópiou Colina Powella a Thandie Newton ako by z oka vypadla Condoleeze Rice.
Film W. sa nesnaží prezidenta obhajovať ani ospravedlniť jeho konanie. Ponúka nám však príležitosť zamyslieť sa nad tým, do akej miery osobnosť a život Georgea W. Busha ovplyvnili jeho politické rozhodnutia. A pri odchode z kina si budete klásť iba jednu otázku: ako je možné, že práve tento muž strávil osem rokov v Bielom dome...?

Peter Lipa Band v Paríži (20. november 2008)

Peter Lipa Band vystúpi v Maďarskom inštitúte (92, rue Bonaparte, 75006 Paris) vo štvrtok 20. novembra 2008 o 20h. Koncert sa uskutoční v rámci festivalu Jazzycolors.

Pour obtenir une entrée gratuite : réservation obligatoire au 01 44 14 51 20 ou par mail anna.vasseur@mzv.sk

Viac informácií o Petrovi Lipovi: http://www.peterlipa.com/
Program festivalu Jazzycolors: http://www.jazzycolors.net/

Mise en vente d'un T2 Metro Gambetta

Il s'agit d'un 2 pièces de 33m2 loi Carrez, situé, 181 rue des Pyrénées dans le 20e, immeuble années 1900. 1er étage avec ascenceur, exposition est. Cuisine équipée, chauffage électrique, double vitrage. En janvier 2004 on a fait refaire entièrement les peintures (notamment décapage des portes, des moulures et des boiseries). Électricité aux normes, installation neuve. Le parquet a également été vitrifié.
Il est en vente au prix de 205 000 €. Contact: Elsa Gomis

http://photos.pagesjaunes.fr/h/ad?type=f;ville=75199056;nomvoie=pyerenes;numero=181;templ=pjphoto_frame;templ_photo=pjphoto_photo;fwdto=/1/f/;interactif=1

Spiatočné letenky SkyEurope

Ponúkam 2 spiatočné letenky SkyEurope, ktoré nemôžem využiť. Cena na osobu je 120 € vrátané poplatku za zmenu mena. V prípade záujmu ma prosím kontaktujte na: 06 35 57 05 24 alebo anna_bodova@yahoo.co.uk

Dátum: Sat 08 Nov 2008; Wed 12 Nov 2008; Let: 301; 300; Z/Do: Paríž-Orly Sud (ORY) - Bratislava (BTS); Bratislava (BTS) - Paríž-Orly Sud (ORY); Odlet: Z ORY 09:20; Z BTS 06:30

Kiosques Jeunes

Kiosques Jeunes proposent aux personnes de moins de 29 ans les billets de théâtre aux prix préférentiels. D'ailleurs, chaque jour il y a certaines pièces de théâtre qui sont proposées gratuitement. Vous venez tout simplement au Kiosque consulter l´offre affichée et vous choisissez votre pièce. Vous pouvez prendre aussi une deuxième place pour la personne qui vous accompagne, elle devrait également avoir moins de 29 ans. Sinon, il y a aussi des tarifs préférentiels pour les comédies musicales. C´était le cas de Roi Soleil au Palais des Sports (j'en suis tombée amoureuse). J´en profite souvent pour aller voir les spectacles avec mes amis, c´est génial! J'ai adoré surtout Empiafé (Palais de Glace) et Drôle de mecs (Théâtre de Temple), je pensais mourir de rire. Il y a pas mal de bonnes pièces au Théâtre de la Gare (dernièrement Cendrion et le chien).

Vous trouverez les adresses des Kiosques sur le Portail Jeunes :
http://portailj.paris.fr/jeunes/jsp/site/Portal.jsp?page_id=68

Encore une info. Je pense que tout le monde est au courant, mais je préfère de le rappeler:
- jeudi soir (nocturne, a partir de 18.00): entrée libre au Musée d'Orsay pour les moins de 25 ans
- vendredi soir (pareil, nocturne) : entrée libre au Musée du Louvre pour les moins de 25 ans
- samedi soir : entrée libre au Musée Branly pour les moins de 25 ans

Lucia

3. 11. 2008

Slepé lásky

Pri príležitosti Medzinárodného dňa nevidiacich sa v priestoroch Veľvyslanectva SR (125, rue du Ranelagh, 75016 Paris) 13. novembra 2008 o 19h uskutoční premietanie celovečerného filmu Juraja Lehotského Slepé lásky. Film bude uvedený v pôvodnej verzii s francúzskymi titulkami.

Entrée libre dans la limite des places disponibles. Réservation obligatoire au : 01 44 14 51 20 ou par mail : anna.vasseur@mzv.sk

Juraj Lehotský o Slepých láskach, ktoré budú v januári 2009 uvedené do francúzskej distribúcie: „Film zobrazuje štyroch nevidomých protagonistov a približuje ich vlastné príbehy lásky. (...) Téma ma zaujala predovšetkým z dôvodu nahliadnutia do tajomstva života nevidiacich. Narodenie človeka do „tmy“ vyvoláva vo mne mnohé otázky existencie týchto ľudí. Tá najhlavnejšia je, kde pramení v ich živote šťastie. Ich svet je ochudobnený o videnie, ale možno je duchovnejší. Možno práve oni nachádzajú tú pravú podstatu šťastia. Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre nás vidiacich, o čo citlivejšia je táto cesta pre ľudí nevidomých. Ich život je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená.“

Na Slovensku mal film premiéru 27. marca 2008. Vďaka Slepým láskam malo Slovensko po takmer štyridsiatich rokoch zastúpenie na MFF Cannes v sekcii Directors' Fortnight. Posledný raz prezentovali slovenský film v tejto sekcii pred 37 rokmi, vtedy sa tejto pocty dostalo Jurajovi Jakubiskovi a jeho snímke Vtáčkovia, siroty a blázni.

Vernisáž výstavy fotografií Face à Face


Pozvánku na vernisáž výstavy, ktorá sa uskutoční v galérii Arcturus (65, rue de Seine, Paris 75006) vo štvrtok 13. novembra 2008 od 18h do 22h, si môžete vytlačiť z prílohy (kliknite na obrázok s textom). Výstava potrvá do 6. decembra 2008.

Viac informácií o Petrovi Župníkovi, fotografovi slovenského pôvodu, ktorý žije a tvorí vo Francúzsku, nájdete na jeho internetovej stránke http://www.zupnik.eu/