1. 7. 2009

Júlový program Slovenského inštitútu

Ak v júli neplánujete dovolenku, môžete do svojho programu zaradiť viacero zaujímavých akcií, ktoré tento mesiac organizuje Slovenský inštitút v Paríži. Väčšina z nich je zameraná na vážnu hudbu a folklór. Do vašej pozornosti dávam dve podujatie súvisiace s históriou Slovenska. Prvé sa uskutoční 5. júla v Darney, kde v roku 1918 francúzsky prezident Poincaré odovzdal bojovú zástavu Československým légiám a de facto tak uznal budúcu ČSR. Na vytvorení légií mal veľký podiel generál Štefánik. Tesne do odovzdania zástavy im velil generál Viest (známy zo SNP). Druhé sa bude konať 13. júla v juhofrancúzskej obci Paulhan, kde sa nachádza jedna z kópií známej Kafkovej sochy generála Štefánika v leteckej kombinéze. Paulhan má družbu so slovenskými Košariskami, Štefánikovým rodiskom.
Na našom úspešnom pikniku pri Eiffelovke sa krajania, ktorí nepoznali Slovenský inštitút, zaujímali o spôsob jeho fungovania. Inštitút zriadilo Ministerstvo zahraničných vecí SR v roku 2001. Jeho kancelárie sú súčasťou Veľvyslanectva SR vo FR. Nemá vlastné priestory prístupné verejnosti. Jeho hlavným poslaním je propagovať slovenskú kultúru a umenie. Pôsobí tiež v oblasti školstva a vedy. Viac informácií o inštitúte nájdete na adrese http://www.siparis.mfa.sk/

29. 6. 2009

Thomas Chambé déballe son sac !


Ťažké, ťažké, vyznať sa v záplave parížskych divadiel, a vybrať si z tej bohatej ponuky predstavenie, ktoré vás pobaví, rozosmeje a vďaka ktorému budete mať úsmev na tvári ešte týždeň po jeho zhliadnutí...

Ja však pre vás mám tip na presne takéto predstavenie: Thomas Chambé déballe son sac, ktoré beží každú stredu, sobotu a nedeľu v malom café-théatre La Comédie de Saint-Michel. V komornej a priateľskej atmosfére si vychutnáte (ne)obyčajný príbeh Thomasa, ktorý to zo savojských Álp dotiahol "až" do Paríža, a ktorého cesta je sprevádzaná množstvom malých i veľkých anekdot, ktoré si zažil každý, kto z rôznyh dôvodov opustil svoje rodné mesto/mestečko/dedinku, aby "spravil kariéru" v metropole (nuž a v tom sa môžu nájsť mnohí z nás).

Hodina plná záchvatov smiechu je zaručená !!! A voir absolument !

A to nie je všetko. Na stránke www.billetreduc.com (kliknite na názov príspevku) môžete zohnať lístky na toto predstavenie už od 8 eur ! Určite to stojí za to, tak neváhajte.