19. 11. 2010

Večera po slovensky

Tento týždeň sa francúzska gastronómia dostala na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Francúzsko bolo, je a bude preslávené stolovaním a pôžitkárskym prístupom k jedlu. Preto sa aj my v tomto duchu labužníckeho umenia, radi stretávame na večeri po slovensky, kde sa zabavíme a pochutnáme si na dobrom jedle. Naposledy to boli pravé slovenské halušky. Ale tentokrát už nevarím :-) Nieže by ma to nebavilo, ale pre vyše 20 hladošov už  potrebujeme reštauračné zariadenie a team kuchárov!!! Hoci pomocníkov bolo dosť, kuchyňa v byte má svoje limity. Aby sa nás mohlo opäť zísť čo najviac, snažila som sa nájsť miesto, kde je možné stretnúť sa a najesť za rozumnú cenu. Preto vám ponúkam 1. alebo 2. decembra na výber dve reštaurácie. Dips je skôr "cosy" http://dips-restaurant.com/fr/mainPage.html , výber menu na mieste 24€. Alebo Le Pot de Terre, tradičná francúzska kuchyňa s možnosťou rezervácie menu pre skupinu (viac ako 10 osôb). V ponuke sú 4 menu, takže si musíme len dopredu vybrať, ktoré chceme, a potom si každý už na mieste vyberie jednotlivé jedlá z menu. Viac info na http://www.lepotdeterre.com/ Kliknite si na menu groupe za menej ako 30€. Potvrdenie účasti do 12h štvrtok 25. novembra, aby som mohla rezervovať miesto. Výber dňa, reštaurácie a menu podľa toho, kde sa vás prihlási najviac.

Tento víkend v Paríži

Ak cez tento víkend nemáte chuť a hlavne energiu vrhnúť sa do predvianočného nakupovania, alebo už darčeky máte a teda máte čas na seba, nezabudnite na kultúrnu nádielku Slovenského inštitútu v Paríži. V rámci mesiaca fotografie, môžete počas tohto víkendu navštíviť v priestoroch Carrousel du Louvre salón Parisphoto. Ja som tam dnes strávila vyše dvoch hodín. Tento rok sa v salle Soufflot dostávajú do popredia fotografie zo Strednej Európy, takže tu nájdete aj diela našich krajanov. Vstupné je pomerne vysoké, 18€, ale na mieste nájdete zastúpených vyše sto galérií z celého sveta, ktoré predstavujú svojich viac či menej známych umelcov. Už len škoda, že nás prezentuje len jedna galéria...určite máme doma omnoho viac umelcov, ktorí by stáli za uvedenie do sveta Paris Photo 2010.
Ak ste nadšencami spevu, tak v sobotu podvečer o 17h nevynechajte koncert SCHOLA GREGORIANA BRATISLAVENSIS, ktorá predvedie gregoriánske spevy slovenskej proveniencie z 13. - 15. storočia pod vedením Milana Kolenu. Koncert sa uskutoční v kostole Saint Séverin v Paris 5. No a ak máte radi organ, v nedeľu o 18h30 vás poteší organový koncert slovenských umelcov v Invalidovni. Viac info o parisphoto po kliknutí na názov príspevku a o ostatných podujatiach v našom príspevku z 8. 11. 2010.

18. 11. 2010

Mikuláš vo Francúzsku

Ahoj Blogeri, ako ste sa už na blogu mohli dočítať Každý deň budú vraj Vianoce. Akoby to nestačilo, slovenské deti vo Francúzsku príde tento rok navštíviť aj Mikuláš. A keďže boli asi veľmi poslušné príde hneď dvakrát!
Prvý raz na pozvanie Association des Originaires et amis des pays Tchèques et Slovaque v sobotu 4. decembra 2010 od 15h00 na adresu AOTS, 8 Rue Bachelet 75018 Paris. Elektronickú prihlášku nájdete na stránke združenia http://www.aots.com/ Vstupné je 5€ na dieťa.
Druhý raz zasa na pozvanie Association amitié franco-slovaque v sobotu 11. decembra 2010 od 13h00 na adresu 124 bis rue de Bagnolet, 75020 Paris (M Bagnolet). Súčasťou programu bude prezentácia projektu V úcte k tradíciám, slávnostný obed a predstavenie pre deti. Zlatým klincom bude samozrejme príchod Mikuláša... Detaily programu a prihlášku nájdete po kliknutí na obrázky.

17. 11. 2010

Spomienka na minulosť

Dnes si naši doma na Slovensku pripomínajú 17. november 1989. Minulý rok sa vďaka veľkolepým oslavám v Berlíne dostala jeseň '89 do povedomia aj tu vo Francúzsku. Predpokladám, že nie všetci ste mali možnosť pozrieť si DVD o Nežnej revolúcii s názvom November 1989 – Očami slovenských dokumentaristov, ktoré nám vtedy premietol Slovenský inštitút. Ak si chcete pripomenúť tieto udalosti, alebo sa s nimi podeliť s vašimi známimi, môžem vám DVD s francúzskymi titulkami požičať. Viac info o dokumentoch nájdete v príspevku z 20. 11. 2009. V podobnom duchu oprášenia našej histórie vám môžem ponúknuť aj DVD Papierové hlavy od Dušana Hanáka, ktorý zobrazuje obdobie komunistického režimu.
No a v neposlednom rade sa ku mne dostala aj nová perla produkcie STV o SNP. V dokumente Dušana Hudeca s názvom Slovenské Národné Povstanie 1944 účinkujú aj francúzski partizáni, ktorí prinášajú svoje osobné pohľady na udalosti u nás. Výnikajúca spoveď historického míľnika našich dejín, ktorá nám ukazuje niektoré stránky vtedajšej doby, o ktorých nás v škole doteraz neučili.
Všetky tri DVD sú s francúzskymi titulkami, takže sa o našu históriu možete podeliť aj s vašimi francúzskymi priateľmi či rodinami.

16. 11. 2010

Modra v Bratislave

Ahoj Blogeri, určite už viete o fenomenálnom úspechu filmu Modra kanadskej režisérky so slovenskými koreňmi Ingrid Veningerovej, ktorý boduje na svetových súťažiach. Na Slovensku mal premiéru len nedávno v rámci Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Film a okolnosti jeho vzniku priblížila samotná režisérka. Svojim bezprostredným prejavom, priateľským vystupovaním a neopakovateľnou slovenčinou si získala všetkých divákov v sále. Ako uviedla, film nemal byť len návratom ku koreňom, jeho ambíciou bolo tiež zjednotiť veľkú rodinu, ktorú rozdelila emigrácia. Rovnako ako príbeh, je pre nášho diváka zaujímavý pohľad Kanaďanky na slovenské mesto, jeho obyvateľov a ich každodenný život. Dúfam, že sa o tom budete môcť čoskoro presvedčiť aj vo Francúzsku. Viac o filme sa dozviete na stránke http://www.modrathemovie.com/
Ak sa o slovenský film a súčasnú filmovú tvorbu zaujímate intenzívnejšie, istotne vás zaujme interview s umeleckým riaditeľom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava Francúzom Matthieu Darrasom pre časopis .týždeň: http://www.tyzden.sk/casopis/2010/44/som-ako-didzej.html
Z Bratislavy pozdravuje Petra

15. 11. 2010

HHhH v preklade

Ahoj Blogeri, v našom príspevku z 31. 5. 2010 sme vás informovali o románovom debute mladého francúzskeho autora Laurenta Bineta s názvom HHhH. Jeho prvotina, za ktorú na jar 2010 získal Goncourtovu cenu, sa stretla s nevídaným úspechom nielen v samotnom Francúzsku, ale aj na Slovensku a v Čechách, kde sú už na pultoch kníhkupectiev k dispozícii jej preklady do oboch jazykov. Slovenský preklad pripravila Mária Ferenčuhová, vyšiel vo vydavateľstve Marenčin PT. Viac informácií o titule nájdete na http://www.marencin.sk/ Na stránkach slovenských novín si zasa môžete prečítať viacero interview s Laurentom Binetom. O jeho intenzívnom vzťahu so Slovenskom svedčí napríklad aj jeho účasť na nedávnom Stredoeurópskom fóre intelektuálov v Bratislave.