15. 2. 2011

La France militaire dans le soulèvement slovaque de 1944

Ahoj Blogeri, dávame vám do pozornosti zaujímavú publikáciu o účasti francúzskych partizánov v bojoch Slovenského národného povstania v roku 1944. Autorom knihy, ktorú vydalo vydavateľstvo L´Harmattan v roku 2004, je Miroslaw Kovarik. Viac o knihe sa dozviete po kliknutí na názov príspevku.
Vo Francúzsku sú aktívne dva spolky francúzskych partizánov, ktorí sa zapojili do SNP. Prvým je Amicale des Partisans français de Slovaquie, druhým Amicale des Combattants volontaires français de Slovaquie. Členmi spolkov sú poslední priami účastníci bojov na Slovensku a rodinní príslušníci, ktorí aktívne pokračujú v uchovávaní pamiatky svojich otcov. Predstavitelia spolkov sa zúčastňujú na spomienkových podujatiach pri pamätníku francúzskych partizánov v Strečne – Zvonici a pamätníku francúzskych partizánov na Place Stefanik v Paríži (XVIe).

14. 2. 2011

Spravodaj SFSP 60/2010

V 60. čísle Spravodaja Spolku francúzsko-slovenského priateľstva sa dozviete o ceste montpellierského súboru Dolina, ktorý vo Francúzsku už tridsať rokov spieva a tancuje slovenský folklór, a tiež sa zúčastnil na výročných národopisných slávnostiach v Békešskej Čabe v Maďarsku. SFSP po prvý raz vo svojej histórii pre Vás publikoval knihu, a chystá sa vydať ďalšie. Viete, že bábkové divadlo má na Slovensku vynikajúcu úroveň a dlhú tradíciu?  A že pri Poprade naši archeológovia odhalili 1 600 ročnú šľachtickú hrobku? Že Levoča je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO? To všetko a viac nájdete v Spravodajovi 60/2010 po kliknutí na názov príspevku (rubrika Archív).