11. 8. 2012

Letná literárna súťaž

Ahoj Blogeri, začiatkom júla sme na blogu vyhlásili literárnu súťaž na tému identita Slovákov v zahraničí. Leto je v plnom prúde, neváhajte využiť voľné chvíle a poslať nám mailom svoje úvahy na túto aktuálnu tému. Najlepší príspevok koncom augusta 2012 odmeníme knihou Svetlany Žuchovej Zlodeji a svedkovia. Súťaž je určená Slovákom vo Francúzsku. Radi si však samozrejme prečítame aj príspevky krajanov z iných krajín, či zo Slovenska.

Na inšpiráciu pripájame nedávny zaujímavý rozhovor denníka Sme s "hovorkyňou túlačov" Zuskou Kepplovou, autorkou románu Buchty švabachom, o ktorom sme už na blogu písali.

10. 8. 2012

Puojd

Ahoj Bogeri, pod Tatrami ešte chvíľu zostaneme. Aspoň na reklamnej fotografii slovenskej módnej značky Puojd, za ktorou od roku 2008 stojí mladá vtipná kreatívna návrhárka Michaela Bednárová. Puojd sa inšpiruje našou národnou symbolikou – staršou, ale aj tou novodobejšou. Skrátka „Puojd Vám ponúka Slovensko, ktoré budete chcieť nosiť!“ Ako píše Anna z Bratislavy, ktorá nás na Puojd upozornila, „takýto odevný počin by u nás doma predsa len mohol byť hodnotený ako trocha prepiate gesto, za hranicami by ale mohol fungovať ako originálne a štýlové vyjadrenie štátnej príslušnosti ;)“ Viac o Puojde a jeho módnych kreáciách sa dozviete na http://puojd.sk/ Určite si pre seba na stránke nájdete niečo zaujímavé.
Tento príspevok dávame do pozornosti aj Slovenskému inštitútu v Paríži. Slovenský odevný dizajn, či dizajn ako taký, architektúra, súčasná literatúra, divadlo, komiks, elektro či rap by podľa nás určite zaujali francúzske publikum a prispeli k šíreniu obrazu Slovenska, ako modernej krajiny.

9. 8. 2012

Sentimentálne o Tatrách

Ahoj Blogeri, pred časom sme na blogu písali o našich veľhorách v príspevku s názvom Nesentimentálne o Tatrách. Neprešiel ani rok a táto téma vo Francúzsku rezonuje opäť. V týchto dňoch ste možno zaregistrovali, že internetovými stránkami francúzskych médií sa šíri agentúrna informácia o slovenskom dvanásťročnom chlapcovi, ktorý celé svoje úspory v hodnote 5 000 € venoval na záchranu tatranských lesov.  Na doplnenie uvádzame, že  ide o Mateja Jurčišina z Blatnice, ktorého trápi postupujúca lykožrútová kalamita v Bielovodskej, Javorovej, Kôprovej a Tichej doline (ide o územia najvyššieho stupňa ochrany). Viac o Matejovom šľachetnom geste sa dočítate na stránke Webnovín.  Pre všetkých Slovákov, predovšetkým ale pre kompetentné orgány,  by tento veľký počin malého chlapca mal byť impulzom na zamyslenie sa o prístupe k „najmenším veľhorám“ a ich ochrane.

7. 8. 2012

Slovenská "nounou" v Paríži

Už ste isto zaregistrovali, že na blogu uverejňujeme len pracovné ponuky a nie inzeráty typu Hľadám zamestnanie... pretože našim cieľom nie je vytvoriť z blogu inzertnú stránku. Tentokrát však ten, čo hľadá, ponúka službu, ktorú hľadajú viaceré slovenské mamičky v Paríži. Preto udeľujeme Ivete výnimku a uverejňujeme jej správu :
Dobrý deň, hľadám si prácu opatrovateľky od októbra 2012 v Paríži (možná dlhodobá spolupráca). Mám 26 rokov a veľmi rada deti. Moje tri krsné deti opatrujem cez letné prázdniny. Mám vyštudovanú vysokú školu, som zodpovedná, kreatívna. Môžem naučiť deti kresliť, maľovať. Francúzsky jazyk sa učím zatiaľ veľmi krátko (chcem sa naučiť plynulo po francúzsky). Ak vás zaujala moja ponuka veľmi rada Vám postrážim deti, podľa dohody pár hodín v týždni alebo aj celé dni. Pre viac informácii mi prosím napíšte na mail: ivett@sunnyday.sk s pozdravom Iveta
No a ja ešte dokladám, že tie naše deti budú celé radi (teda asi najviac my), že Iveta bude hovoriť práve po slovensky :-))) B.

6. 8. 2012

Monika Melcová v Chartres

Katedrála v Chartres, zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO, sa môže pochváliť nielen svojou veľkoleposťou, ale hlavne svojim organom. Na jeho rekonštrukciu vznikla v roku 1969 Association des Grandes Orgues de Chartres, ktorej sa podarilo obnoviť túto pamiatku a zároveň založiť jedno z najznámejších svetových stretnutí organistov. Od roku 1975 sa tu koná medzinárodný festival, na ktorom sa tento rok zúčastní o slovenská organistka Monika Melcová. Súčasťou festivalu je Concours International d’Orgue "Grand Prix de Chartres" a Monika bude tento rok v jeho porote.
Monika v súčasnosti vyučuje na Konzervatóriu Gastona Litaizeho a je titulárnou organistkou v Saint Martin des Champs v Paríži. Pravidelne koncertuje na prestížnych nástrojoch v Notre Dame de Paris, v Chapelle Royale de Granada, v Eglise de la Madeleine či v Saint Germain en Laye. Monika bola taká láskavá a poslala nám pre vás nasledujúci odkaz :
" Je pre mňa naozaj cťou a ešte väčšou zodpovednosťou byť členkou poroty Grand Prix de Chartres. Riaditeľ sútaže, ktorý je taktiež aj titulárnym organistom v Notre Dame, monsieur Philippe Lefebvre, mi ponúkol zahrať si recitál tesne pred sútažou 26. augusta, na ktorý sa veľmi teším. Preto neváhajte a urobte si výlet (hodinku cesty pre Parížanov) nielen kvôli presláveným oknám na katedrále, ale môžete si vypočuť okrem Bacha, Vierna aj improvizácie na takzvanom symfonickom, veľkolepom organe, ktorým sa táto katedrála môže pochváliť. Večer ostávam na mieste, koncert je o 16.30h a stretnutie s krajanmi mi urobí veľkú radosť. V pondelok štartuje súťaž už v mestskom zhone (poznáte to, keď vás ponáhľajúci sa Parížania rolujú v dave a vy sa ponáhľate s nimi aj keď neviete kam, ale musíte sa, lebo c´est comme ça...) Dve predkolá budú na Conservatoire National Supérieur Rue Madrid, Finále opäť v katedrále v Chartres 9. septembra o 14h. Víťaz dostane možnosť koncertovať po Európe, Japonsku a Južnej Amerike počas dvoch rokov.
Alors, vous savez tout... Bien à vous Monika
http://orgues.chartres.free.fr/agocp4.htm