6. 11. 2009

Kurzy francúzštiny

Ahoj Blogeri, viacerí z vás sa prostredníctvom mailu obrátili na blog s prosbou o informácie týkajúce sa vyučovania francúzštiny vo Francúzsku a osobitne v Paríži. Možností je naozaj veľa. Zoznam francúzskych centier, kde sa francúzština vyučuje ako cudzí jazyk, nájdete na adrese http://www.qualitefle.fr/ Do osobitnej pozornosti vám dávame tzv. Cours municipaux d´adultes, ktoré organizuje parížska radnica. Na základe skúseností viacerých krajanov môžeme potvrdiť, že tieto kurzy francúzštiny majú dobrú úroveň, a čo je najdôležitejšie, cenovo sú prístupné aj ľuďom s obmedzeným rozpočtom. Cours municipaux d´adultes nie sú zamerané len na výučbu francúzštiny, ale aj iných jazykov. V ponuke nájdete aj množstvo iných kurzov. Viac sa dozviete na adrese http://www.cours-municipal-d-adultes-cma.cma-paris.org/

4. 11. 2009

November - plný slovenského umenia

Tak a máme tu jeseň, už nie len v kalendári, ale aj za oknom. Slovenský Inštitút nám však svojim novembrovým programom ponúka lákavé umelecké spestrenie. Na programe výstavy, filmy či jazzový festival. A ako "na potvoru" tóny slovenského jazzu dorazia do Paríža tak ako minulý rok rovno vo štvrtok 19. novembra v deň Beaujolais Nouveau :-) Tak prečo sa nestretnúť opäť na koncerte a potom spoločne ochutnať ročník 2009 .
Medzi blogermi sa nachádza aj bývalá členka detskej skupiny Melódia, tak uvidíme ako zalobuje za ich koncert.

No a v neposlednom rade by sme nemali zabudnúť na výročie 17. novembra 1989...takže vás očakávame 24. novembra v Cité internationale des Arts.

Le Concert

Ahojte blogeri,

mám pre vás nový kultúrny tip: včera som si v predpremiére bola pozrieť film Le Concert, a bola som ním doslova očarená.
Príbeh na pomedzí komédie a drámy rozpráva o tom, ako sa "falošný" orchester z Boľšoi teatr vyberie na koncert do parížskeho Théatre de Chatelet. 55 hudobníkov, ktorí 30 rokov nedržali hudobné nástroje v rukách, dirigent, ktorému šialenstvo komunizmu takmer zničilo život a mladá francúzska sólistka s nejasnou minulosťou.
Príbeh je pretkaný humornými anekdotami ale i menej humornými spomienkami na komunizmus v Sovietskom zväze, hlavné postavy sú vykreslené farbisto a autenticky, a to všetko na pozadí nádherného Concerto od Čajkovského.
Pri tomto krásne inteligentnom filme sa nielen výborne nasmejete, ale si možno i s trochou smútku zaspomínate na tvrdú realitu komunizmu, a pravdepodobne budete z kina odchádzať dojatí, tak ako ja a zopár ruských divákov ktorí boli so mnou v sále :)

Krásny filmový zážitok !

1. 11. 2009

Deti Dunaja v Paríži

Ten čas letí...už je tomu rok čo sme sa spoznali s "Deťmi Dunaja". Viac informácií o združení nájdete na http://www.detidunaja.sk/
Tak ako predošlý rok, radi sa zúčastnime na ich predvianočnom stretnutí.
Na programe : bilancia roka 2009, slovenské vianočné trhy v Paríži a projekty na rok 2010. Ak máte chuť stretnúť sa s krajanmi a pomôcť pri realizácii vianočných trhov, tak neváhajte a pridajte sa 10. novembra o 18h.
Kompletnú adresu stretnutia pošlem záujemcom mailom.