5. 11. 2011

Lúčnica à Monte Carlo

A l’occasion de la visite officielle du Président du Conseil national slovaque Monsieur Pavol Hrušovský à la Principauté de Monaco, nous vous invitons cordialement au Spectacle de l’ensemble LÚČNICA, le 10 novembre 2011 à 21h, Opéra de Monte Carlo, Salle Garnier. Renseignements et réservations : http://www.opera.mc/ Cordialement. Božena Krížiková, Directrice de l'Institut slovaque de Paris et Conseiller culturel de l'Ambassade de Slovaquie

4. 11. 2011

Bachove suity v podaní Ladislava Szathmaryho

Dobrý deň! Najskôr by som sa rád poďakoval za Vašu prácu a existenciu blogu. Som violončelista a žijem tu vo Francúzsku už vyše 20 rokov. Rád by som informoval čitateľov blogu a priateľov Slovenska o mojom budúcom koncerte v Paríži. Koncert bude v kostole Saint Jean Baptiste de Grenelle v nedeľu 13. novembra 2011 o 16h00. Budem hrať Suity pre sólové violončelo Johanna Sebastiana Bacha. Srdečne Vás pozývam a teším sa na stretnutie. Ladislav Szathmary, http://ladislav.szathmary.free.fr/
Concert exceptionnel: Jean Sébastien BACH - Suites 1,2 et 4 pour violoncelle seul, Ladislav SZATHMARY – violoncelle. Dimanche 13 novembre 2011 à 16h00, L'Eglise Saint Jean Baptiste de Grenelle (13 pl Etienne Pernet,75015 Paris, M°: Félix Faure). Entrée libre avec libre participation aux frais.

3. 11. 2011

Spravodaj SFSP 63/2011

Milí priatelia, 63. číslo Spravodaja k vám prichádza s novými informáciami a zaujímavosťami.  V článku Heleny Mačudovej a Michela Viala sa dozviete, že Marseille a Košice sa v roku 2013 stanú Hlavnými európskymi mestami kultúry. Zistíte, že môžeme byť právom hrdí na kostol Svätého Juraja z 11. storočia v Kostoľanoch pod Tribečom, najstaršiu celistvú a  najcennejšiu architektonickú pamiatku Slovenska. Predstavíme vám tiež poštovú známku vydanú pri príležitosti 400. výročia Žilinskej synody, ktorá bola tohto roku vyhodnotená ako najkrajšia v Európe. Veľkou motiváciou pre našu krajanskú komunitu by mohol byť príklad dvoch slovenských nadšencov, ktorí v Írsku otvorili Slovenský dom a knižnicu http://www.slovakinireland.ie/ Nezabudnite si tiež prečítať článok o 150. výročí Memoranda národa slovenského. Na titulnej stránke vám Eva Hricovini predstavuje obdivuhodné práce zo svojho ateliéru. Časopis si môžete stiahnuť na http://amitié-franco-slovaque.eu/ Príjemné čítanie. SFSP

Pracovná ponuka

Milí blogeri, spoločnosť http://www.lugera.sk/ hľadá kandidáta na pozíciu Technik s francúzskym jazykom na oddelení technickej prípravy výroby. Vybraná osoba získa trojročný kontrakt na prácu v úspešnej medzinárodnej spoločnosti situovanej v blízkosti Marseille. Táto spoločnosť patrí medzi svetových lídrov v oblasti výroby poľnohospodárskych strojov. Po ukončení kontraktu je tu možnosť pracovať v dcérskej spoločnosti v Trenčianskom kraji. Kandidát na uvedený post pozíciu by mal mať vysokoškolské vzdelanie v oblasti strojárstva, elektrotechniky alebo v inom technickom odbore, ovládať francúzsky jazyk na pokročilej úrovni (znalosť angličtiny je výhodou) a mať aspoň rok praxe v oblasti kvality / konštrukcie / technológie z výrobnej spoločnosti, ideálne zo strojárstva. V prípade záujmu kontaktujte pani Mičatkovú na mailovej adrese katarina.micatkova@lugera.com Veľa šťastia!

30. 10. 2011

Program SI na november 2011

V prvom rade vám všetkým ďakujeme za podporu SI vyjadrenú v petícii "Koniec slovenskej kultúry vo Francúzsku?". Za desať dní sme nazbierali vyše 250 podpisov. Petíciu spolu s výzvou sme zaslali ministrovi zahraničných vecí SR a pridali sme kópie pre prezidenta, ministra kultúry, predsedu USZZ, veľvyslanca SR vo FR a riaditeľku SI v Paríži.
A čo nás teda čaká tento mesiac? 
V meste Le Neubourg sa predstaví Slovensko v plnej kráse počas týždňa európskej kultúry. V Paríži si môžete pozrieť čarovné fotky Petra Župníka, s ktorým sme na blogu uverejnili rozhovor 25. novembra 2009 s názvom Regards croisés.
A už z tradičných jesenných udalostí na nás čaká jazzový festival Jazzycolors, na ktorom sa  22. novembra 2011 o 20h predstaví slovenská skupina http://www.amctrio.sk/ (na obrázku). Program festivalu nájdete po kliknutí na názov príspevku.
Pre milovníkov vážnej hudby sa v nedeľu 13. novembra uskutoční koncert Ladislava Szathmaryho, ktorý nás na toto podujatie pozýva v samostatnom príspevku  z 21. októbra.