20. 11. 2009

November 1989 - Očami slovenských dokumentaristov

V utorok 24. novembra o 20h sa v Cité internationale des Arts (18 rue de l’Hôtel de ville, Paris 4°) uskutoční prezentácia DVD November 1989 – Očami slovenských dokumentaristov, ktoré pripravil Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s vydavateľstvom Petit Press a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie.
DVD obsahuje tri tituly. Celovečerný dokument Iľju Ruppeldta Letová správa 89 – 90, zachytávajúci udalosti počas obdobia jedného roku od leta 1989, dlhometrážny dokument Evy Štefankovičovej Všetci spolu... (po slovensky) a reportáž o vlaku Nežnej revolúcie a zároveň o tvorení plurality názorov i politických strán a o populárnej hudbe pod názvom Sonda 1/1990 – Vlak Nežnej revolúcie, na ktorej sa režisérsky podieľali Rudolf Ferko, Vladimír Mináč a Andrej Horák. Okrem filmov DVD obsahuje aj textový bonus, ktorým je zamyslenie sa nad Nežnou revolúciou. Pochádza z pera publicistu Eugena Gindla, aktéra vtedajších udalostí. Ďalšie informácie o DVD nájdete po kliknutí na názov príspevku.

Soirée Beaujolais nouveau avec Goulasch 2009

Milí priatelia, tak ako vlani, aj tento rok náš Družobný výbor Fontaine le Port - Liptovský Ján organizuje Soirée Beaujolais nouveau avec Goulasch. Zo stretnutia milovníkov dobrého vína a ešte lepšieho gulášu sa postupne stala pekná novembrová tradícia, ktorá prispieva k upevňovaniu vzťahov medzi našou obcou a Liptovským Jánom. Na základe vašich minuloročných ohlasov som presvedčená, že sa znovu stretneme v hojnom počte. Soňa Tarabová Cedille, Présidente du Comité de Jumelage, sonia.cedille@free.fr
Bonjour à toutes et à tous, les bonnes idées se doivent d'être reconduites aussi nous vous invitons de nouveau à notre soirée Beaujolais 2009 qui aura lieu à Fontaine le Port le samedi 21 novembre à la salle des fêtes à partir de 19h30. Apéritif accompagné de cochonaille, goulasch, fromage de brie, pâtisserie, Beaujolais à volonté (ou presque), bien sûr eau pour ceux qui n'aiment pas le vin et qui se reconnaîtront. Comme l'an dernier, notre chorale animera la soirée par sa bonne humeur et son talent. Prix pour la soirée:10 €/adulte, 5 €/enfant jusqu'a 11 ans révolus. Réservation auprès Jean-Pierre Tavier 06 03 21 52 36. Ayant largement abusé de vos dons de patissière ces dernier temps, le Comité de Jumelage offre la patisserie. Nous vous espérons nombreux. A bientôt, Marie-Claude

17. 11. 2009

POZOR ZMENA MIESTA!!!


Ahoj Blogeri, milí priatelia jazzu, POZOR! Slovenský inštitút v Paríži nás informoval, že došlo k zmene miesta avízovaného jazzového koncertu Hanky Gregušovej a Radovana Tarišku. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 19. novembra o 20h v Maďarskom kultúrnom centre, 92 rue Bonaparte, Paris 6 (Metro Saint-Sulpice).

Deň boja za slobodu a demokraciu

Ahoj Blogeri, milí krajania, dnes si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu. Na Slovensku aj v Čechách sa pri tejto príležitosti koná množstvo spomienkových podujatí. Jubilejné 20. výročie 17. novembra si môžeme pripomenúť aj vo Francúzsku vďaka sérii podujatí, ktoré pre nás a francúzsku verejnosť počas celého novembra organizuje Slovenský inštitút v Paríži.
17. november je osobitne významný pre nás, krajanov vo Francúzsku a ďalších krajinách, ktoré nám boli desaťročia nedostupné. V roku 2007 viacerí aktéri Nežnej revolúcie konštatovali, že práve otvorenie hraníc symbolizované vstupom Slovenska do Schengenského priestoru bolo hlavným dôvodom ich angažovania sa v roku 1989. To, za čo vtedy museli s odvahou bojovať, je dnes pre nás samozrejmosťou. Zaslúžia si preto, aby sme si v dnešný deň na nich s vďakou spomenuli.

15. 11. 2009

Jazzy Colors a Beaujolais Nouveau

Od tejto soboty až do 27. novembra si milovníci jazzu prídu na svoje počas festivalu Jazzy colors http://www.jazzycolors.net/
Medzi trinástimi krajinami, ktoré sa festivalu žúčastnia, bude aj Slovensko. Reprezentovať ho bude Radovan Tariška, mladý jazzový altsaxofonista, ktorý patrí medzi najväčšie talenty súčasnej európskej jazzovej scény. Večer 19. novembra bude so svojim kvartetom sprevádzať Hanku Gregušovú. Koncert sa uskutoční o 20h v srbskom kultúrnom centre, 123 rue Saint-Martin, Paris 4, hneď oproti Beaubourg. Potrvá nejakú hodinku a tak sa potom môžeme spoločne vydať na ochutnávku tohtoročného Beaujolais Nouveau... Neváhajte a pridajte sa k nám.
POZOR! Slovenský inštitút v Paríži informoval o zmene miesta koncertu. Podujatie sa uskutoční v Maďarskom kultúrnom centre, 92 rue Bonaparte, Paris 6 (Metro Saint-Sulpice).