28. 3. 2011

Výstava veľkonočných kraslíc v Compiegne

Neviem ako vy, ale ja som bola presvedčená, že maľované vajička sú hlavne našou stredoeurópskou tradíciou. Tu vo Francúzsku si zvykáme skôr na tie čokoládové. No mestečko Compiègne ma vyviedlo z omylu. Tento víkend sa tam totiž koná už 24. ročník medzinárodnej výstavy maľovyných vajíčok, po našom kraslíc. Na výstave sa zúčastní okolo 60 umelcov, ktorí vám predstavia svoje diela z vajíčok slepačích, husacích, pštrosích...nájdete tu vajíčka maľované, hačkované, perlové, drevené,...proste je na čom oči pokochať. A samozrjeme ak si spravíte výlet do Compiègne, nájdete tam aj naše kraslice, ktoré na výstave predstaví Slovenský inštitút v spolupráci s asociáciou Deti Dunaja, ktorú poznáte hlavne z vianočných trhov. Deti Dunaja už niekoľko rokov organizujú aj veľkonočné trhy, ktoré budú tento rok týždeň pred Veľkou Nocou v Sceaux. Ale to vám ešte pripomenieme.
A ako sa k nám kraslice dostali:? Najstaršie maľované vajíčka sú známe z pohrebísk v Prednej Ázii z polovice 3. tisícročia pred n. l. Podľa písomných záznamov vajíčka boli obradným darom a všetky svetové mytológie ich pokladali za symbol života. V starom Egypte sa zdobili pštrosie vajcia, no a starí Slovania farbili slepačie vajíčka na červeno. Červená farba mala umocniť ich účinok. Vajíčka mali obetnú a darovú funkciu a táto pretrvala vo vidieckych pospolitostiach do 20. storočia.
Tradície, ktoré spájajú vajíčka so sviatkami Veľkej noci, siahajú podľa legiend do 1. storočia n. l. Podľa jednej z nich po Kristovom nanebovstúpení údajne opustená Mária Magdaléna išla hlásať evanjelium do Ríma a tam navštívila cisára Tiberia. Podľa zvyku sa patrilo priniesť mu dar. Mária Magdaléna mu podarovala slepačie vajce so slovami: "Kristus vstal z mŕtvych". Cisár na jej zvolanie zareagoval spochybnením zmŕtvychvstania, že ho považuje za nemožné, ako je nemožné, aby sa biele vajce - dar Márie Magdalény zafarbilo načerveno. Legenda hovorí, že vajce v Tiberiovej ruke ihneď celé sčervenalo. Údajne odvtedy sa veľkonočné vajíčka farbia načerveno a najviac používaná farba je práve červená.