25. 8. 2011

Nesentimentálne o Tatrách

Vysoké Tatry sú jedným zo symbolov Slovenska. Ich fotky sa často využívajú pri prezentácii našej krajiny v zahraničí. Možno aj preto sa z Tatier stalo istým spôsobom klišé. Informácie o Tatrách, ktoré sa k nám v posledných rokoch dostali, sa týkali sporov ochranárov a lesníkov kvôli ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline, ako aj najrôznejších PR aktivít súvisiacich s ambicióznymi developerskými zámermi po ničivej víchrici v roku 2004. Z pohľadu budúcnosti „najmenších veľhôr“ je dôležité si uvedomiť, v čom spočíva ich hodnota a potenciál. Názory sa samozrejme rôznia, niekto Tatry vidí ako dejisko zimných Olympijských hier, atraktívnu stavebnú parcelu, lákadlo pre davy turistov, iný zasa ako jedinečnú prírodnú lokalitu hodnú ochrany. Na aspekt prírodnej jedinečnosti Tatier sa zameral aj popredný britský environmentálny časopis The Ecologist, ktorý zaradil TANAP medzi desať najlepších európskych národných parkov. Informáciu o tom priniesol denník SME v článku, ktorý si môžete prečítať po kliknutí na názov príspevku. Správa je to samozrejme pozitívna. Zostáva len veriť, že na Slovensku nájde odozvu pri rozhodovaní o budúcnosti Tatier.

24. 8. 2011

Správa o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí

Milí Krajania, vláda SR dnes prerokovala a schválila materiál Správa o štátnej politike starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí a o poskytnutej štátnej podpore Slovákom žijúcim v zahraničí za rok 2010, aktualizácia výkonu štátnej politiky na rok 2011 a návrh programu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na rok 2012. Tento dokument vám dávame do pozornosti, nakoľko možno očakávať, že prinesie významné zmeny v oblasti starostlivosti o krajanov (nové pravidlá finančnej podpory krajanských aktivít). Podrobnejšie sa s ním môžete oboznámiť po kliknutí na názov príspevku. Informácie o správe a pripravovaných zmenách nájdete aj na stránke Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí http://www.uszz.sk/

23. 8. 2011

Pracovná ponuka na tlmočenie

Obrátila sa na nás firma SP ingenierie s pracovnou ponukou na tlmočenie pre svojich slovenských pracovníkov na pracovisku v Châteauroux (36). Stavebné práce by mali potrvať asi mesiac. Ak máte záujem prihláste sa na kontakt, ktorý nájdete uvedený na priloženom obrázku.

Firma SP.i nás 23. augusta informovala, že pracovná ponuka stále platí. V prípade záujmu ich čím skôr kontaktujte.