4. 1. 2013

Program SI na január 2013



Sobota, 12 januára 2013 o 20h30 v Église Sainte Elisabeth de Hongrie, 195 rue du Temple, Paris 3°
Na programe : Suites de Johann Sebastian Bach et Gaspar Cassado

Festival du film « Cinéma du réel »
Od 18 do 27 januára 2013 v Angers si môžete pozrieť prehliadku slovenských filmov :

« Dust and Glitter » / v slovenskom preklade Prach a ligot, je prvým krátkym filmom od kreatívneho dua Michaela Čopíková a Veronika Obertová. Film je realizovaný kreslenou a počítačovou animáciou. Bol inšpirovaný mestom San Francisco a jeho obyvateľmi. Dust and Glitter je jednoduchý príbeh o dvoch ľuďoch, z rozdielnych podmienok, ktorí žijú jeden vedľa druhého, no priamo spolu nekomunikujú.

« Ďakujem, dobre » (Bien, merci) / Nestáva sa každý deň, aby krátkometrážny študentský film získal toľko ocenení a vzbudil toľko rozruchu ako absolventský film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre. Jeho sila tkvie v tom, že veľká téma je v ňom spracovaná na veľmi malom priestore. Ďakujem, dobre je film o rodine. Dysfunkčnej, vnútorne rozštiepenej, neschopnej komunikovať. O rodine, ktorá je navyše sociálne dosť slabá – nie síce doslova chudobná, ale určite naveky zajatá ekonomickým systémom. Je to film o rodine, ktorá sa zmieta medzi láskou a nenávisťou i medzi závislosťou (na partnerovi, na rodinnom i finančnom zázemí) a túžbou po slobode, po spôsobe života, ktorý neurčuje len zarábanie na obživu.
Conférence : 20 ans d’un état slovaque moderne

  Utorok 22 januára 2013 od 18h30 do 20h30 v Maison de l‘Europe de Paris, 35 rue des Francs-Bourgeois, Paris 4°
Conférence organisée à l’occasion du 20e anniversaire de l’indépendance de la République Slovaque.
Avec la participation de trois historiens de l’Institut d’histoire de l’Académie Slovaque des Sciences (SAV) de Bratislava, PhDr. Slavomír Michálek, DrSc, PhDr. Miroslav Londák, DrSc., PhDr. Stanislav Sikora, CSc.



Sobota 26 januára 2013 o 20h30 v Centre Tchèque à Paris, 18 rue Bonaparte, Paris 6°
Program : Sonate N°3 de Ludwig van Beethoven, Variations sur un thème slovaque de Bohuslav Martinu, Balada de Tadeas Salva…

3. 1. 2013

PF 2013

Milí blogeri, ako vám len zaželať všetko to čo postrádate a čo vám je treba na tento rok 2013? Včera v TGV som na posedenie prelúskala nového Matkina, ktorý ma ako vždy potešil a ktorý mi na záver vnukol i toto PF-ko. A to bez toho že vám prezradím dej jeho nového románu Žiadne prudké pohyby, ktorý vrelo odporúčam. Mám všetky tu v Paríži, ak máte záujem, požičiam.
Takže do tohto nového roku 2013 : "nám (Matkin) pripomína, že nič nie je beznádejné, že vždy môže byť lepšie a že nikto z nás tu nie je sám. A že zachraňovať sa navzájom je celkom normálne." Tak vám želám aby ste v tomto roku neboli sami, aby bolo lepšie ako bolo minulý rok a aby ste svojou prítomnosťou "zachraňovali" vašich blízkych ale i neznámych.
Broňa