10. 2. 2012

Doisneau a "brucho Paríža"

Už nie raz sme na blogu písali o fotografovi Robertovi Doisneau. Patrí medzi mojich obľúbených a tak nemôžem opomenúť súčasnú expozíciu jeho fotografií v Hôtel de Ville. Tentokrát sa radnica zamerala na jeho tvorbu o "bruchu Paríža", teda o marché v quartier des Halles. V súčastnosti práve na tomto mieste prebieha veľká rekoštrukcia, ktorá vyvolala polemiku vzhľadom na veľký rozpočet projektu. Doisneau si zamiloval toto miesto hneď po svojej prvej fotografii v roku 1933. Bol ochotný vstávať o 3h ráno, aby zachytil predavačov v akcii, či nočných hýrlivcov, ktorí sa tu zastavili na rannú cibulačku.
Výstava predstavuje asi stovku fotografií a je prístupná v Hôtel de Ville zadarmo do 28. apríla. Viac info po kliknutí na názov príspevku.

9. 2. 2012

Ako kontaktovať krajanov vo FR

Ahoj Blogeri, milí Slováci vo Francúzsku, viacerí ste sa na nás mailom obrátili s prosbou o sprostredkovanie kontaktov na krajanov žijúcich vo vašom regióne. Pokiaľ je to v našich silách, radi vám pomôžeme. Kontakty sa však môžete pokúsiť získať aj iným spôsobom:
  • Máte možnosť dobrovoľnej registrácie do zoznamu krajanov Veľvyslanectva SR vo FR a Slovenského inštitútu v Paríži. Využíva sa pri príprave zoznamov hostí na podujatia organizované týmito inštitúciami, ako napríklad „krajanská recepcia“, ktorá sa koná raz za rok. Potrebné kontaktné údaje nájdete na stránke Veľvyslanectva SR vo FR http://www.mzv.sk/pariz rubrika O nás, Krajania.
  • Môžete kontaktovať Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva SR vo FR v Paríži alebo našich honorárnych konzulov (Lille, Grenoble, Nancy, Lyon, Monaco), ktorí sú spoluzodpovední za krajanskú problematiku. Kontaktné údaje nájdete na stránke http://www.mzv.sk/pariz rubrika O nás, Honorárne konzuláty.
  • Obrátiť sa môžte aj na krajanské spolky, ktoré pôsobia regionálne alebo na celom území FR. Registruje ich Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na stránke http://uszz.sk/francuzska-republika/
  • Najjednoduchší spôsob vám ponúkajú sociálne siete. Napríklad na Facebooku nájde okrem nášho blogu aj mimoriadne aktívnu skupinu Akční Slováci a Česi v Paríži. O sprostredkovanie kontaktu medzi krajanmi vo Francúzsku sa ešte pred nástupom sociálnych sietí pokúšal http://www.exil.sk/ Odkedy je tam povinná registrácia, komunikácia žiaľ dosť viazne.

Budeme radi, keď sa s nami na blogu podelíte o vaše skúsenosti z kontaktovania krajanov, ako aj vaše dojmy zo života v rôznych kútoch FR.

8. 2. 2012

MESTO – REGIÓN – METROPOLA

Ahoj Blogeri, ak vás zaujíma architektúra a urbanizmus, máme pre vás zaujímavý tip. Vydavateľstvo Eurostav v roku 2011 publikovalo knihu s názvom Mesto – región – metropola Aleny Kubovej-Gauché, slovenskej architektky a historičky architektúry, ktorá pôsobí na Ecole Nationale Supérieure d´Architecture v Lyone. Kniha zostavená z textov francúzskych autorov, chce ozrejmiť, do akej miery súvisia návrhy na premenu mesta s novým poňatím metropoly a regiónu. Tento zámer sa opiera o príklady troch francúzskych miest: Paríž, Lyon a Saint-Étienne. Publikácia je určená architektom, urbanistom, investorom, odborníkom na development, predstaviteľom samospráv, ale aj všetkým tým, ktorí sa zaujímajú o problematiku rozvoja miest. Knihu si môžete objednať telefonicky na +421 2 32 66 28 27 alebo mailom na predaj.knih@eurostav.sk Viac informácií na www.eurostav.sk Za informáciu o knihe ďakujeme Anke.

Pomoc Deťom Dunaja

Ahoj Blogeri, predbežne vám posielame fb link na akcie (kliknite na názov príspevku), ktoré sa uskutočnia v marci pri Louvri a v apríli v Sceaux. Dodatočne vám pošleme aj oficiálne pozvánky. Pri tejto príležitosti by sme vás chceli poprosiť o dobrovoľnú pomoc pri organizovaní oboch akcií. Vopred vám ďakujeme za ochotu a pomoc. Tešíme sa na vás. Deti Dunaja

7. 2. 2012

Spravodaj SFSP 64/2011

Milí blogeri a blogerky, Spolok francúzsko-slovenského priateľstva pre vás pripravil, zimné 64. číslo Spravodaja, v ktorom sa môžete oboznámiť so slávnostným odhalením pamätnej tabule venovanej generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi na jeho parížskom dome. Poznáte meno slávneho Slováka, ktorý kodifikoval Českú gramatiku? Trnavská automobilka  PSA Peugeot Citroën oslávila výrobu miliónteho vozidla značky Peugeot 207. Tieto a ďalšie zaujímavosti si môžete prečítať v novom čísle nášho Spravodaja na stránke http://amitié-franco-slovaque.eu