9. 11. 2012

Rozhovor s novou riaditeľkou SI v Paríži

V duchu našich rozhorov s krajanmi, vám prinášame interview s novou riaditeľkou Slovenského inštitútu v Paríži, pani Tatianou Parackovou. Nastúpila do funkcie 1. októbra, ale ako sa dozviete z rozhovoru, Paríž, Francúzsko a hlavne kultúra sú jej veľmi blízke.
Dovoľte nám, aby sme Vám v mene krajanov pogratulovali k menovaniu do funkcie riaditeľky SI v Paríži a srdečne Vás privítali vo Vašom novom pôsobisku. Na čo ste pomysleli, keď ste sa dozvedeli o Vašej novej funkcii?
Pôsobenie vo funkcii riaditeľa Slovenského inštitútu v takej významnej krajine ako je Francúzska republika je pre mňa veľká česť a zároveň táto nová funkcia je pre mňa aj osobnou výzvou pri napĺňaní obsahu a cieľov kultúrnej diplomacie MZV SR. Pociťujem za to veľkú zodpovednosť.
Aké sú vaše prvé dojmy z Paríža?
Paríž nie je pre mňa neznámym mestom, vzhľadom k tomu, že som 12 rokov žila v Monackom kniežactve. Paríž bol pre mňa veľmi častou destináciou. Je pravda, že dojmy z Paríža sú iné, keď tu pôsobíte pracovne, ako keď človek príde ako turista, alebo služobne na pár dní. Paríž je krásne a romantické mesto, dýcha na Vás bohatou históriou, upúta Vás úžasnou architektúrou, ale musím povedať, že každodenný život v Paríži je dosť náročný. Neustále zápchy, preplnené ranné metro, upršané počasie trochu uberie človeku na radosti, ale na druhej strane okúzľujúce kaviarničky, famózne francúzske brasserie, módne butiky, úžasné historické pamiatky Vám pomôžu zabudnúť na negatívne stránky veľkomesta.
Aké sú Vaše osobné ambície, zámery či projekty pokiaľ ide o aktivity v SI Paríži ? Ako konkrétne by ste chceli prispieť k zintenzívneniu prezentácie Slovenska vo FR, ale i k posilneniu aktivít krajanov žijúcich vo FR?
Vzhľadom na silné puto, ktoré ma odjakživa spájalo s mojou vlasťou, po boku manžela, ktorý bol politickou osobnosťou Monaka, som mala možnosť napomáhať po dlhé roky pri rozvíjaní diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Kultúrnu diplomaciu som už vtedy vnímala ako dôležitý nástroj pri prezentovaní našej krajiny. Pomáhala som pri vytváraní koncepcií a realizácii viacerých kultúrnych podujatí, ktorých cieľom bolo zviditeľniť slovenské umenie (výtvarné, hudobné, tanečné..) na území tohto veľkosťou malého ale ekonomicky silného štátu. Život v politickej sfére, diplomatické návštevy v zahraničí, pôsobenie v medzinárodnom multikultúrnom prostredí mi umožnili nadviazať dôležité kontakty na medzinárodnej úrovni.
Mojou snahou je, aby som spomenuté kontakty a skúsenosti implementovala v práci a činnosti Slovenského inštitútu v Paríži v podobe realizácie kultúrnych projektov, ktoré budú rezonovať a robiť dobré meno našej krajine. Som presvedčená, že v kolíske výtvarného umenia vo Francúzsku, by sa dali vo výraznejšej miere prezentovať diela našich autorov, ktorí tam študovali. 100. výročie 1. svetovej vojny dáva vhodnú príležitosť na zvýraznenie napríklad slovenskej moderny. Taktiež slovenská ľudová tvorba v podobe slovenského folklóru si dokáže získať pozornosť francúzskeho publika. V prezentovaní našich ľudových tradícií vidím upevňovanie kultúrnej a spoločenskej identity v medzinárodnom rozmere. Rovnako v širokom spektre hudobného umenia nachádzam možnosti prezentácie nových projektov slovenských umelcov.
Téma krajanov je pre mňa tiež veľmi dôležitá. Vo Francúzsku existuje viac ako dvadsať zaregistrovaných združení a spolkov krajanov. Mojim cieľom je upevňovať ich vzájomnú spoluprácu, dobré vzťahy medzi spolkami a podieľať sa na príprave spoločných podujatí. Krajanská komunita bude aj naďalej pravidelne pozývaná na všetky podujatia organizované SI. Mojou snahou bude upútať nové mladé publikum Slovákov ktorí tu študujú alebo pracujú a využiť ich energiu a potenciál na prospešné aktivity pri prezentácii Slovenka vo Francúzsku.
Veľmi pekne Vám ďakujeme za ochotu priblížiť našim čitateľom Vašu prácu a prajeme Vám v nej veľa úspechov. Tešíme sa na skoré osobné stretnutia a hlavne na spoluprácu v aktivitách s mladším publikom, ktoré sa "samo-organizuje" na sociálnych sieťach, mimo rámca tradičných spolkov. Je otvorené a so záujmom očakáva nové, atraktívne, jemu blízke podujatia.  

5. 11. 2012

Pracovná ponuka

Hľadáme francúzsky hovoriacu pomocnú silu na obsluhu v bare a reštaurácii (s max. kapacitou 100 osob) a na príležitostné upratovanie izieb (maximum 7 izieb). Zariadenie sa nachádza pri Grenoble, v Rhône-Alpes. Ubytovanie a strava sú zadarmo, nástup od decembra. Vyžaduje sa skúsenosť vo francúzskom hotelierstve a francúzština (mierne pokročilý-pokročilý, aby bola zaručená schopnosť prijímať samostatne objednávky v reštaurácii a príležitostne i rezervácie izieb v hoteli či do reštaurácie). Angličtina alebo taliančina je vítaná. Plat dohodou + tringelty. Len pre spoľahlivé a zodpovedné osoby.
Ak máte záujem pošlite svoje CV a kontakt na blogslovakov@gmail.com