2. 3. 2011

La Part manquante

L’Institut slovaque à Paris vous invite au vernissage de l’exposition La Part manquante le mercredi 2 mars 2011 de 17 à 21h30 (Galerie Michel Journiac, UFR 04 Université Paris 1, Panthéon-Sorbonne, 45-47 rue des Bergers, Paris 15°) et à la conférence de l’artiste slovaque Viktor Frešo, suivie de la visite commentée de l’exposition par Zuzana Pacáková, en français et en slovaque le jeudi 3 mars 2011 de 18h30 à 20h, salle 130.
Exposition du 3 au 11 mars 2011, ouvert du lundi au vendredi de 10 à 18h, le samedi 6 mars de 10 à 13h. Nocturne les jeudis 3 mars et 10 mars de 10 à 21h. Entrée libre. Plus d’informations sur : master2ste.over-blog.com et asso-starte.blogspot.com
No a my už len dodávame, že viac informácií o Viktorovi Frešovi a jeho originálnej tvorbe nájdete na http://viktorfreso.com/ Nezávislá kurátorka Zuzana Pacáková sa angažuje napr. v projekte http://www.kosice2013.sk/ (akcia Nuit blanche – Biela noc). Dávame Vám do pozornosti jej blog venovaný súčasnému umeniu v Paríži http://expoparis.blogspot.com/

Zabudni na televízor!

Ahoj Blogeri! Radi čítate a potešilo by vás, keby ste vyhrali 333 kníh v slovenčine? Neváhajte a zapojte sa do zaujímavej súťaže internetového kníhkupectva Martinus a vydavateľstva Slovart s názvom Zabudni na televízor, vyhraj 333 kníh! Bližšie informácie o podmienkach súťaže aj tituloch, ktoré môžete vyhrať, nájdete na http://www.martinus.sk/333knih/ Veľa šťastia! A samozrejme veľa dobrých kníh...

28. 2. 2011

2% z daní pre Deti Dunaja

Milí priatelia a priaznivci Detí Dunaja, opäť je tu marec a s ním akcia http://www.dvepercenta.sk/ V minulom roku získali Deti Dunaja vďaka štedrosti slovenských daňových poplatníkov 3 750 €. Tieto prostriedky boli použité najmä na individuálnu podporu študentov, ktorí by bez našej pomoci často museli prerušiť štúdium, ale aj na podporu chorých detí. V minulom roku sme podporili 40 detí a mladých priamo alebo cez krízové združenia, ktoré sa na nás obrátili. Vďaka darom tento rok podporíme 43 - 45 mladých ľudí. Znova je tu možnosť poukázať 2 % z daní slovenských poplatníkov. V tejto súvislosti sa na vás opäť obraciame s prosbou o podporu a osvetu medzi vašimi známymi a priateľmi na Slovensku, ktorí by Deťom Dunaja mohli prispieť. Viac o našej činnosti sa dozvedia na našom webe http://www.detidunaja.sk/ Ďakujeme za pomoc. Zuzana Bojnanská

27. 2. 2011

Fašiangová večera


Fašiangy sú obdobím od Troch Kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou, po ktorej nasleduje 40 dňový pôst až do Veľkej noci. Pôst môže byť aj príležitosťou pre vaše schudnutie do plaviek po dlhej zime :-) V tomto období bolo na hospodárstve relatívne menej práce a tak sa organizovali zabíjačky a zábavy. Posledné tri dni boli najveselšie a zábavy vyvrcholili v utorok poslednou muzikou. V duchu tejto tradície by som vás teda rada pozvala na našu večeru "po slovensky". Tradičným jedlom tohto obdobia boli fánky, smažené šišky, slaninka s klobáskou, huspenina. To sa mi, ale v Paríži nepodarilo nájsť, tak som si povedla, že nech si dáme aspoň riadnu francúzsku kuchyňu. Našla som teda jedno pomerne zaujímavé miesto v La table des gourmets. (14, Rue des Lombards, Paris 4, Métro, RER : Châtelet, Hôtel de ville, Châtelet-Les Halles).
Reštaurácia sa nachádza v stredovekej kaplnke zo 17. st, kde sa uskutočňovali motlidby pred odchodom pútnikov do Compostely. Skupinové menu je za 23€ (menu na obrázku + une bouteille d'eau minéral 1,5L pour 4 personnes + une bouteille de vin (rouge/blanc/rosé) pour 4 personnes + Un café ou un thé). Pre túto cenu nás musí byť minimálne 15 a ešte k tomu musím zložiť vopred (v piatok 4. marca) preddavok, takže sa prosím hláste na pevno ako keby ste si kupovali lístky do divadla či na koncert. Navrhujem buď pondelok 7. alebo utorok 8. marca o 20h30. Prihlasujte sa mailom alebo cez doodle anketu http://doodle.com/a9uvipq7kef5m4vh do štvrtka 3. marca 20h. Večera je samozrejme otvorená aj pre vaše francúzske polovičky či priateľov. Ak ste tzv. nová tvár nezabudnite mi poslať mail s vašim menom aby som vás vedela kontaktovať. Naposledy nás bolo vyše 20 tak neváhajte a prihlasujte sa.

Program Slovenského Inštitútu na marec 2011

SI nám na mesiac marec pripravil pestrú paletu kultúrnych podujatí. Čaká na vás hudba, tanec, film či dobrá kniha, keďže netreba zabudnúť, že mesiac marec je hlavne mesiacom knihy. Tak ako každý rok si môžete ísť pozrieť novinky slovenských vydavateľstiev do stánku Literárneho informačného centra na Salon du livre. 
Marcový program otvorí vernisáž výstavy moderného umenia "La Part Manquante", na ktorej prezentuje svoju tvorbu aj kontroverzný bratislavský umelec Viktor Frešo. Vo štvrtok 3 marca od 18h30 do 20h sa uskutoční konferencia s týmto umelcom, ktorý vo svojej tvorbe používa dôraz na svoje ego a sebairóniu.  Tento svojský umelec je známy tým, že namiesto štetca maľuje mopom, sprejuje a používa lepiace pásky.
Program uzatvorí krátky animovaný film režisérky Kataríny Kerekešovej "Kamene" svojou účasťou na filmovom festivale v Aubagne. Hudobný film Kamene je melodramatickým príbehom ženy, ktorá prichádza za svojím mužom do kameňolomu, kde pracuje desať mužov. Sú podobní kameňom, ktoré sa každodenne presúvajú v mechanickom rytme práce. Žena tento rytmus síce naruší a do chladného priestoru vnesie cit a ľudskosť, no čoskoro pochopí, že to nie je miesto pre život...Katarína Kerekešová na filme pracovala päť rokov. Trailer k filmu si môžete pozrieť po kliknutí na názov príspevku.