24. 11. 2011

Hľadá sa „dievča do páru“

Dobrý deň, hľadáme slušné slovenské (pripadne české) dievča alebo pani pre našu 1,5 ročnú dcérku od 12. decembra 2011. Bývame v Paríži 13 (Metro 6, Nationale alebo Chevalret). Išlo by o nasledovné dni a hodiny: pondelok, utorok, štvrtok od 15h30 do 19h30, streda od 14h30 do 19h30 a piatok od 14h30 do 19h00. Náplňou práce je hranie a rozprávanie sa s malou, prechádzka, večera. Ja som Slovenka, manžel Francúz. Preferujeme, aby sa s malou komunikovalo v slovenčine (prípadne v češtine). Ak vám vyhovujú navrhované termíny, resp. iba niektoré z nich, neváhajte ma kontaktovať. Ďalšie podrobnosti rada poskytnem mailom, prípadne telefonicky po prvom mailovom kontakte. Teším sa na vaše ohlasy na mrslauret@yahoo.fr Zuzana

21. 11. 2011

Informačná prietrž na BSF

Ahoj Blogeri, je tu neskorá jeseň, obdobie hmiel a dažďov. Ako ste si určite všimli, zrážky v poslednom čase neminuli ani náš superko trendy blog. Postihla ho ozajstná informačná prietrž ;) Ďakovať za ňu môžeme zvýšenej aktivite viacerých inštitúcií aj jednotlivcov. Slovenský inštitút v Paríži nás potešil bohatým programom. Istotne ste všetci ocenili predovšetkým najnovšie slovenské filmy, ktoré sme si mali možnosť pozrieť vo viacerých francúzskych mestách. Prispelo takisto Veľvylanectvo SR vo FR a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Dávame vám do pozornosti stránky oboch inštitúcií, ktoré sa v poslednom období výrazne zlepšili: http://www.mzv.sk/pariz a http://uszz.sk/. Prinášajú množstvo zaujímavých správ a podnetov, ktoré prispievajú ku skvalitneniu informovanosti krajanskej komunity. Veľmi nás potešil objav blogu http://lyonslovac.wordpress.com/. Aktivita krajanov v Lyone je povzbudením aj pre nás. Svedčí o tom, že stretávanie sa a organizovanie spoločných aktivít má význam a vyplýva zo skutočnej potreby zdieľať informácie a upevňovať krajanské povedomie. Na záver tejto pozitívnej rekapitulácie by sme chceli vyzdvihnúť neúnavnú angažovanosť jednotlivcov. Aktivity družobného výboru vo Fontaine le Port - http://fontaineleport.fr/ pod vedením Soni Cedille-Tarabovej sú dôkazom toho, že aj v malej obci možno organizovať veľké akcie, ktoré tešia krajanov a prispievajú k zviditeľneniu Slovenska a jeho tradícií. Všetkým vám ďakujeme za príspevky a zaslané informácie a držíme palce pri príprave ďalších podujatí.

Pamätná tabuľa venovaná M. R. Štefánikovi

Ahoj Blogeri, tým z vás, ktorí sa zaujímate o slovenskú históriu a jej významné osobnosti, istotne nie je neznáma adresa 6, rue Leclerc v štrnástom parížskom obvode, kde viac ako desaťročie (1907 – 1919) žil a pracoval Milan Rastislav Štefánik. S touto skutočnosťou a velikánom našich mederných dejín sa odteraz budú môcť zoznámiť aj obyvatelia štvrte, turisti či náhodný okoloidúci, nakoľko veľvyslanec SR Marek Eštok 9. novembra 2011 v ulici Leclerc slávnostne odhalil pamätnú tabuľu venovanú M. R. Štefánikovi.
Ako na svojej stránke uvádza Veľvyslanectvo SR vo FR, slávnostnej ceremónie sa zúčastnili poprední predstavitelia hlavnej radnice mesta Paríž, starosta štrnásteho parížskeho obvodu, zástupca štábu francúzskych ozbrojených síl podplukovník, slovenskí krajania a v neposlednom rade priami Štefánikovi potomkovia Peter Bušta a Tamara Dudášová. Umiestnenie tabule je výsledkom niekoľkoročného úsilia veľvyslanectva a spolupráce s francúzskymi úradmi. Novoinštalovaná tabuľa je po stéle na Námestí generála Štefánika v šestnástom parížskom obvodeŠtefánikovej soche pri Observatóriu v Meudone poslednou podlžnosťou, ktorú SR mala vo FR voči Štefánikovi.
Ak ešte nemáte plány na nasledujúci víkend, máme pre vás tip. Zájdite si na prechádzku na 6, rue Leclerc, 75014 Paris ;)