18. 10. 2008

Le site des étudiants parisiens

Toutes les informations pour profiter pleinement de votre vie d’étudiant à Paris sont sur le portail http://www.etudiantdeparis.fr/

Edité par la Ville de Paris, le guide "Etudiant de Paris" regroupe toutes les informations utiles et nécessaires à votre vie d’étudiant à Paris. Logement, travail, santé, culture, sport et loisirs…, tous les dispositifs mis en place pour vous faciliter la vie sont dans ce guide. Un véritable sésame pour votre année universitaire à Paris !

Le guide est disponible gratuitement à l'accueil du Crous de Paris (39, av. Georges Bernanos, Paris 5e, RER B Port-Royal), dans les universités parisiennes et dans les mairies d’arrondissements. Vous pouvez aussi le télécharger sur http://www.etudiantdeparis.fr/

16. 10. 2008

Allons enfants... (súčasná slovenská fotografia)

V pondelok 27. októbra 2008 o 19:00 hod. sa v priestoroch Veľvyslanectva SR vo FR (125, rue du Ranelagh, 75016 Paris) uskutoční vernisáž výstavy „Allons enfants... (súčasná slovenská fotografia)“, ktorú pripravil Slovenský inštitút v Paríži. Výstava, ktorá sa uskutoční počas Mesiaca fotografie, potrvá do 30. novembra 2008. V jej rámci predstaví svoje práce 18 slovenských fotografov VŠVU.

15. 10. 2008

Spoločný bežecký tréning na Marsových poliach



V nedeľu 19. októbra 2008 sa uskutoční spoločný bežecký tréning na Marsových poliach. Zraz záujemcov je pri stanovišti bicyklov Velib na avenue Octave Greard hneď pri Eiffelovke (klikni na obrázok) od 09:00 do 09:15 hod.

14. 10. 2008

Deti Dunaja/Les Enfants du Danube


Francúzsko-slovenské občianske združenie DETI DUNAJA/LES ENFANTS DU DANUBE vzniklo v roku 2002 v Paríži a na Slovensku bolo zaregistrované v roku 2003. Jeho hlavným poslaním je materiálna a humánna pomoc opusteným, týraným, chorým a postihnutým deťom na Slovensku. Združenie úzko spolupracuje so špecializovanými inštitúciami, detskými domovmi, krízovými centrami, útulkami pre týrané ženy s deťmi, ústavmi pre postihnuté deti i sociálne slabými rodinami. Združenie od svojho vzniku pomohlo už viac ako 2500 deťom.

V prípade Vášho záujmu o spoluprácu so združením vo Francúzsku sa môžete spojiť s jeho členmi. Kontakt nájdete na internetovej stránke: http://www.detidunaja.sk/

Radio Slovakia International (RSI)

Zahraničné vysielanie Slovenského rozhlasu (Radio Slovakia International) v roku 2008 oslávilo 15. výročie svojho vzniku. Okrem Krajanskej redakcie v slovenskom jazyku sa 29. marca 1993 ozvali ďalšie jazykové sekcie - anglická, francúzska, nemecká a ruská. Po 10 rokoch ich doplnila španielska sekcia. V súčasnosti tím RSI vysiela denne v každej jazykovej mutácii polhodinový magazín o širokom spektre tém a udalostí na Slovensku. Vysielanie sa šíri do celého sveta prostredníctvom krátkych vĺn, internetu a satelitu, najnovšie aj na slovenskom území.
Internetová stránka RSI http://www.rsi.sk/ je nielen dobrým zdrojom spravodajstva o aktuálnom dianí na Slovensku, poskytuje tiež množstvo zaujímavého materiálu vo FJ týkajúceho sa slovenskej spoločnosti, histórie, kultúry, ako aj informácií o živote krajanov v zahraničí. Na stránke sú k dispozícii kontakty na jednotlivé sekcie RSI (slovenskú, nemeckú, anglickú, francúzsku, ruskú a španielsku). V prípade záujmu môžete prostredníctvom e-mailu požiadať sekcie o pravidelné zasielanie spravodajstva na svoju adresu. Informácie RSI istotne oceníte nielen vy sami, ale aj vaši francúzski partneri, priatelia či kolegovia.

Vive la crêpe! pokračovanie

Tak sme sa včera stretli a dokonca nám aj chutilo. Ale do crêperie Le Petit Josselin sme sa nedostali. Asi bude naozaj výnimočná, nedá sa tam dopredu zarezervovať stôl a reštaurácia je večne plná. Rue du Montparnasse je však známa ako malé Bretónsko v srdci Paríža, tak sme sa vybrali do Crêperie Saint-Malo (53, Rue du Montparnasse, Paris 14). Galettes, crêpes aj cidre boli vynikajúce. Večer by dopadol na jednotku až na kávu...ale aj to sa vysvetlilo. Naša nová slovenská duša v Paríži totiž dostala omylom déca namiesto silného expressa.

Tak sa vidíme nabudúce, a+

Večera v reštaurácii Feyrouz (24. júl 2008)

Dňa 24. júla 2008 sme sa stretli v známej reštaurácii, ktorá je pomenovaná podľa libanonskej divy Feyrouz - http://www.fairuzonline.com/ V jednej časti reštaurácie (Côté Mer) sa podávajú špeciality z rýb, v druhej, kde sme si rezervovali miesto my, zasa tradičné libanonské špeciality. Objednali sme si mezze, ktoré ako nám povedal čašník est plus qu’un repas, c’est une forme d’esprit, la concrétisation du partage et de la convivialité. Pocity duchovna sme prežívali aj pri zákuskoch a vynikajúcom mätovom čaji.
Keďže bývam neďaleko, k Feyrouzovi si chodím pravidelne kupovať neodolateľné sendviče a zákusky. Raz som sa majiteľa opýtal, či mi ako vernému zákazníkovi nemôže dávať nejakú zľavu. Odpovedal: - Malheureusement non, mais pour Feyrouz c´est toujours un grand plaisir de vous accueillir... Podrobnosti o reštaurácii a jej službách (vente à emporter, traiteur) nájdete na stránke http://restaurant-feyrouz.com/

Beh v Saint Cloud

Priaznivcom športu dávame do pozornosti podujatie, ktoré sa uskutoční v Saint-Cloud (Stade du Pré Saint-Jean) v nedeľu 26. októbra 2008.
Na jeden z troch behov po známom parku (10km, 5km alebo 2,5 km) sa môžete prihlásiť prostredníctvom internetu najneskôr do 24. októbra (http://www.topchrono.biz/) alebo priamo na mieste v deň akcie.
Podmienky zápisu a ďalšie podrobnosti nájdete na http://www.saintcloud.fr/Media/File/depliant_10_km_08.pdf Doplňujúce informácie Vám poskytnú francúzski organizátori na telefónnom čísle 01 47 71 54 89. Na štarte desaťkilometrového behu sa stretnete aj s bežcami Športového klubu Veľvyslanectva SR vo FR Štefánik.

13. 10. 2008

Public or not Public alebo história divadla ako ju nepoznáte

História divadla... Čo vám ako prvé napadne, keď počujete tieto dve slová ? Hodiny literatúry na strednej škole ? Knihy v knižnici, na ktoré len padá prach ? Nuda ?
Odpoveď je: trikrát NIE. Dôkazom toho, že históriu divadla možno prezentovať vtipnou, zaujímavou a netradičnou formou, je predstavenie Public or not Public, ktoré práve beží v Théâtre Ranelagh (5, rue des Vignes, Paris 16e). Štyria herci vám každý večer od stredy do nedele počas dvoch hodín priblížia 50 000 rokov divadla, od prehistórie, antického Grécka, renesancie, Shakespeara, Bizetovej Carmen či Steinbecka, až po súčasné experimentálne predstavenia a improvizáciu. Nezabudli ani na japonské divadlo kabuki či večne zamilovaného Cyrana z Bergeracu. Nemožné ? Práve naopak. Celá hra srší humorom, dobrou náladou a dynamikou, a publiku naozaj nehrozí, že by zaspalo: samo totiž tvorí súčasť predstavenia. I vám sa môže stať, že sa v istej chvíli ocitnete na javisku, ako jeden z hercov. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že je to úžasný zážitok.
Preto neváhajte, predstavenie Public or not Public je skvelou príležitosťou zabaviť sa, zasmiať sa, a popri tom sa i nenásilnou formou niečo nové naučiť. Určite to neoľutujete !