21. 6. 2013

Francúzsky paradox Ľ. Jančoka

Ahoj Blogeri, po prvotine Glamour Paríža prichádza mladý slovenský spisovateľ Ľubomír Jančok so svojou druhou knihou venovanou Francúzsku. Má názov Francúzsky paradox a publikovalo ju vydavateľstvo Marenčin PT, na stránke ktorého sa o titule dozviete viac. Na Francúzsko a frankofóniu silne orientovaný Ľubomír Jančok je tiež zakladateľom a čestným prezidentom združenia Pont Francophone na Slovensku. V roku 2009 založil spoločnosť CK Monte Christo zameranú na cestovanie a kultúru.

20. 6. 2013

Portes ouvertes/Atelier slovaque/Cité internationale des arts


19. 6. 2013

Výzva : Hľadajú sa noví autori

Ahoj Blogeri, za 6 rokov svojej existencie prešiel BSF rôznymi zmenami. Jeho hlavný cieľ sa však nemení. Je ním vytvorenie informačnej platformy a databázy, ktorá by zefektívnila komunikáciu krajanov, spolkov a inštitúcií SR a zlepšila koordináciu krajanských aktivít vo Francúzsku. Veríme, že sa nám tento zámer podarilo aspoň čiastočne naplniť.

Zmeny, ktorými blog prechádza, sa prirodzene týkajú aj personálneho zloženia jeho autorov. Niektorí sa vrátili na Slovensko, iní sa usadili inde v zahraničí, ďalší si založili rodiny, majú deti a na aktívne prispievanie na blog, či nebodaj organizovanie spoločenských podujatí im už nezostáva čas. Blog sa tak v poslednom čase ocitá v „autorskej“ resp. „prispievateľskej kríze“.

V týchto súvislostiach sa na vás obraciame s prosbou o podporu a pomoc s písaním blogu. Ako zdôrazňujeme v základnej informácii o BSF, blog je otvorený všetkým krajanom vo Francúzsku – jednotlivcom, neformálnym združeniam (viď príklad blogu Lyonslovac), formálnym spolkom, či inštitúciám SR vo FR. Registrácia je jednoduchá. Stačí ak si vytvoríte schránku na gmail.com a zašlete správu so žiadosťou stať sa autorom na blogslovakov@gmail.com Písanie príspevkov a ich editovanie je veľmi jednoduché, podobá sa na písanie mailov. To isté platí o písaní komentárov. Tematicky blog nie je nijako obmedzený, pravidlá prispievania sú jednoduché, založené na dodržiavaní základných pravidiel etiky a slušnosti.

Sme presvedčení, že BSF má svoje opodstatnenie a veríme v jeho budúcnosť. Budeme preto radi, keď spolu s nami budete písať život slovenskej komunity vo Francúzku.

Zoritchak au Sénat

17. 6. 2013

laFrance.sk

Milí krajania, dovoľte, aby sme Vás pozdravili z rodnej hrude :-) a dali Vám do pozornosti nový webový portál o Francúzsku určený Slovákom www.laFrance.sk. Vznikol z úmyslu sústrediť čo najviac informácií o Francúzsku. Chceme - samozrejme na dobrovoľníckej báze - čo najpodrobnejšie informovať o regiónoch, o možnostiach študijných, či au-pair pobytov, upriamiť pozornosť na známe, i menej známe pamiatky a destinácie, uverejňovať novinky, postrehy a reportáže každého druhu pre všetkých frankofilov, ktorých je na Slovensku neúrekom. Boli by sme radi, keby boli naše stránky živé, osobné a preplnené :-) Sme v začiatkoch, o nejakých číslach návštevnosti zatiaľ nemôže byť ani reč, ale postupne pridávame príspevky, snažíme sa. Z tohto dôvodu si dovoľujeme osloviť Vás, ktorí máte k Francúzsku najbližšie (a ticho Vám závidíme:-), a požiadať Vás o príspevky z regiónov, v ktorých ste roztrúsení. Privítali by sme články o zaujímavostiach, kuchyni, pamiatkach, eventoch, školách, recepty, aktuálne upozornenia, i fotografie... Pomôžte nám zhotoviť informačný portál, ktorý nebude mať konkurenciu, čo sa týka postrehov Slovákov o Francúzsku. Spravte z neho aj Vašu LaFrance.sk! Všetkých Slovákov vo Francúzsku za team LaFrance.sk zdraví Danka Illéšová a Michaela Heltová.
 
Danka, Miška, veľmi pekne Vám ďakujeme za informáciu o vytvorení portálu. Prajeme Vám, aby stránky laFrance.sk boli, ako píšete, živé, osobné a preplnené. To isté by sme si priali aj pre náš BSF :-)