6. 7. 2012

Deň zahraničných Slovákov 2012

Ahoj Blogeri, aj tento rok sa na Slovensku uskutočnila oslava Dňa zahraničných Slovákov. Slávnostná ceremónia sa konala 5. júla 2012 pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke. Sólovým vystúpením v hre na fujare prispel do kultúrneho programu podujatia aj Daniel Compagnon (na fotke) - rodený Francúz, ktorý sa pri manželke slovenského pôvodu naučil po slovensky a stal sa vytrvalým propagátorom a pestovateľom slovenskej kultúry vo Francúzsku. Určite ho poznáte z podujatí krajanského spolku AOTS a z vystúpení folklórneho súboru Nádeje. Viac o oslavách tohtoročného Dňa zahraničných Slovákov sa dozviete na na stránke ÚSŽZ, kde nájdete aj fotografie z akcie.
Dňa 5. júla 2012 sa takisto uskutočnilo špeciálne vysielanie Slovenského rozhlasu na tému krajania v zahraničí. Predseda ÚSŽZ Igor Furdík odpovedal na otázky poslucháčov v relácii Nočná pyramída. Môžete si ju stiahnuť z archívu Rádia Slovensko http://www.rozhlas.sk/.

4. 7. 2012

Zmeny vo FR od 1. júla 2012

V niektorých krajinách prichádzajú zmeny hlavne s novým rokom, tu vo Francúzsku často s letnými prázdninami... To asi aby sme si nevšimli stúpajúce ceny. Tentokrát však okrem plynu a elektriky, narastá aj minimálna mzda a podpora v nezamestnanosti, takže aspoň niečo. No a nás čo sa chystáme na leto domov na Slovensko, poteší hlavne zníženie cien hovorov a sms v rámci EÚ. Ďalšou zmenou k lepšej budúcnosti je i postupné večerné "vypínanie svetiel" v obchodoch. V rámci šetrenia energií a tým i ochrany životného prostredia sa Francúzsko rozhodlo, že do roku 2018 sa postupne vypnú v nočných hodinách všetky obchodné výklady a reklamy, ktoré zatiaľ síce osvetľujú ulice, ale tým pádom míňajú veľa energie, ktorú treba vytvoriť. Toto opatrenie ušetrí za rok elektrinu, ktorá predstavuje ročnú spotrebu 370 000 domácností. Takže od jednej hodiny rannej do šiestej budú mestá osvetlovať už len pouličné lampy.
No a ešte jedna novinka, dôležitá i pre tých, ktorí sa sem chystajú autom na prázdniny. V rámci boja proti alkoholu za volantom, musí mať od 1. júla každý vodič v aute alkoholtest. Ak vám bude pri prehliadke chýbať, zaplatíte pokutu 11€. Treba ich mať viacej, pretože nie je dôležité, len ho tak mať v aute, ale ho aj použiť, ak odchádzate domov z nejakej svadby alebo inej veselky. A pozor! Ak vám ukáže limit, tak radšej nesadajte za volant.

Play me, I'm yours

Hráte radi na klavíri, ale chýba vám publikum? Alebo nemáte kde hrať, pretože klavír sa nezmesti do vášho parížskeho mini-bytu? Ešte do tejto nedele 8. júla si môžete zahrať na jednom zo 40 klavírov rozmiestnených na verejných priestranstvách v Paríži. Tento projekt vznikol v roku 2008 a prešiel už viaceré európske mestá. Od rána 9h30 až do 20h30 si môžete naplniť váš koncertný sen či už v Chatelet-Les Halles, Jardin des Plantes alebo na terase reštaurácii Opéra. Viac informácií nájdete na http://streetpianos.com/paris2012/