20. 3. 2010

Slovensko očami Pascala Bonafoux

Ako sme vás informovali v stredu 17. marca sa uskutočnila prvá tohtoročná akcia v novozrekonštruovaných priestoroch slovenského veľvyslanectva. V prvom rade treba podotknúť, že budova i okolie ambasády sú opravené a upravené "na jednotku". Budova žiari tak, že osvetľuje celú ulicu. Klobúk dole a vrelá vďaka všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali. Zabudla som zobrať fotoaparát, takže fotky ponúkneme budúci týždeň.  
Rada by som sa vrátila ku "Conférence sur la Slovaquie par Pascal Bonafoux". Hoci bola sála plná, márne sme sa obzerali či došli nejakí blogeri alebo mladšia generácia. Možno vás odradil titul podujatia? Za seba môžem povedať, že toto stretnutie bolo správne naplánované na spustenie nových aktivít v obnovených priestoroch a postrehy pána Bonafoux uľahodili každej slovenskej duši. Jeho vykreslenie obdivu, priateľstva a lásky k našej krajine prostredníctvom umenia vyrazilo dych aj francúzskym prítomným. Klasické argumenty o malebnej prírode a krásnej architektúre, nahradili vedecky podložené fakty o tom, že naša krajina je jedinečná spleť kultúr a umenia, ktorá nemá obdobu. Isto by stálo za to spracovať túto tému na zviditeľnenie Slovenska.

14. 3. 2010

Festival de l'Imaginaire

Od 3. marca do 25. apríla sa koná Festival de l'Imaginaire organizovaný už tradične Maison des cultures du Monde. Bohatý program, ktorý nás prevedie celým svetom kultúr cez mexický spev, podivuhodné trubky z Kórey, spev zo Sýrie a hru na lutnu, španielske flamenco, taiwanskú operu, moskovský zbor, indický tancec až po ceremónie mníchov z Tibetu, výber je široký. Predstavenia sa konajú na zaujímavých miestach, napríklad výpočuť si kúsok Tibetu v amfiteátry Opery Bastille musí byť veľký zážitok. Okrem toho, priestory Auditoria Louvre a väčšina potom priamo v Maison des cultures du monde.
Detailný program nájdete po kliknutí na článok. Ceny sú naozaj prístupné, len nezabudnite dostatočne vopred rezervovať, niektoré z predstavení sú už teraz vypredané.
Ak máte radi reagge a chcete sa zabaviť, navrhujem, že môžme ísť spolu po Veľkej noci v stredu 7. apríla do Bellevilloise na klasikov z Jamajky. Kto sa pridá?