8. 10. 2010

Hľadám bývanie

"Urgentne hľadám ubytovanie v Paríži - dlhodobý prenájom studio alebo izba v byte v rámci colocation/spolubývania - ideálne čo najskôr a ideálne v 6 alebo 7 okrsku. Reálne však samozrejme podľa ponuky no najlepšie na linkách 4 a 12). V prípade, že viete o niečom/niekom, budem veľmi vďačná za info/kontakt (mailom na leni.sarmir@gmail.com
alebo na 06 63 71 58 91).
Vopred veľká vďaka za pomoc/rady. S pozdravom Lenka Šarmírová"

7. 10. 2010

Bryndzové halušky

Aspoň takto by som sa chcela poďakovať všetkým pomocníkov a vôbec všetkým účastníkom včerajšej večery. Prekonali sme všetky rekordy, keďže sa nás zišlo 23 Slovákov. Naštastie naša hostiteľka má takú veľkú obývačku a balkón, že sme sa všetci pomestili. Isto teraz hovorím za všetkých "veľká vďaka za prijatie u nej doma". Každý doniesol čo to pod zub a na osvieženie. Najviac sa ako tradične ujala fajnová slovenská klobáska, syrové korbáčiky, pravý slivkový koláč starej mamy no a tá hruška či slivka aby nám zle nebolo. Našim hlavným chodom boli bryndzové halušky, ktoré sme zarobili z 5 kg zemiakov (krumpľov). Jedni ich ošúpali, nastrúhali, druhí zamiesili cesto, ďalší nahádzali a na záver dochutili bryndzou a pravou slovenskou opečenou slaninkou. Vôňou sme "zamorili" celý panelák, ale aspoň ste nás ľahšie našli. Bolo príjemné spoznať nové tváre ako aj stretnúť sa s priateľmi po rozlietanom lete. Tak len dúfam, že do skorého videnia, a hľadajte reštaurácie kde sa pomestíme.





Ostatné foto z akcie dám na facebookové konto blogu cez víkend.

Slovenské filmy na francúzskych DVD

V dňoch 22. septembra až 5. októbra 2010 sa v parížskom kine Le Champo uskutočnil Festival slovenského filmu, v rámci ktorého bolo uvedených jedenásť titulov. V tejto súvislosti možno niektorí z vás zachytili zaujímavú informáciu, že francúzska spoločnosť Malavida dnes 7. októbra 2010 uvádza na trh štyri DVD so slovenskou filmovou klasikou. Ide o snímku Slnko v sieti Štefana Uhra z roku 1962, Boxer a smrť Petra Solana z roku 1963, Kristove roky Juraja Jakubiska z roku 1967 a Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska z roku 1969. Tieto poklady slovenskej filmovej klenotnice môžete odporučiť svojim francúzskym priateľom. Viac informácií o uvedených filmoch a DVD v prípade záujmu nájdete na stránke http://www.malavidafilms.com/ 

POZOR! Pri príležitosti uvedenia spomínaných DVD na francúzsky trh sa 7. októbra o 20h30 v kine Action Christine (4, rue Christine, 75004 Paris) uskutoční slávnostná projekcia filmu Juraja Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni.

5. 10. 2010

Margarétka

Začiatkom augusta sme na blogu zverejnili článok "Kamaráti z mokrej štvrte", ktorý bol reakciou na správu slovenskej mamičky, ktorá hľadala priateľov pre svoju dcérku. Niekoľko mamičiek sa aj spojilo a my dúfame, že táto tendencia bude pokračovať. Preto by som chcela upozorniť na novú iniciatívu v AOTS, ktorá mi vyrazila dych od nadšenia. Preto vám posúvam nasledujúcu informáciu, ktorá ako pevne verím, zmení život našich malých krajanov v Paríži.
"Dňa 9. novembra 2010 otvárame detský záujmový krúžok "Margarétka" pre slovensky hovoriace deti od 3 rokov. Máte záujem, aby sa vaše dieťa zdokonalilo v slovenčine ? Chcete, aby poznalo slovenské pesničky, básničky, rozprávky, povesti a folklór ? Ponúkame vám hravé aktivity v slovenčine podľa učebných plánov pre materské a základné školy v Slovenskej Republike. Príďte medzi nás každý utorok od 17.30 do 18.30 alebo každú stredu od 14.30 do 15.30 v AOTS na 8 Rue Bachelet, 75018 Paris. Tešíme sa na vás. Kontakt : Zuzana Fodorová, zfodorova@yahoo.com "

Super nápad, vynikajúca iniciatíva, držím palce aby sa prihlásilo čo najviac slovenských drobcov.

Program SI na október 2010

Ahoj Blogeri, la rentrée je za nami, september ubehol, ani nevieme ako, a Slovenský inštitút v Paríži nám opäť prináša bohatú ponuku kultúrnych akcií.
Priestor dostane výtvarné umenie. Staršie, modernejšie, aj celkom nové. V prestížnom Musée de Cluny, musée national du Moyen Âge pokračuje výstava s názvom D'or et de feu - L'art en Slovaquie à la fin du Moyen Âge, ktorá vo Francúzsku zaznamenala veľký pozitívny ohlas a nesporne tak prispela k zviditeľneniu Slovenska.
V októbri nás čaká zaujímavá výstava diel Andyho Warhola I am from nowhere. Názov výstavy dokonale vystihuje Warholovu štylizáciu do postavy umelca, ktorý stvoril sám seba. V tejto súvislo stojí za zmienku kniha Francúzsky Isabelle Collin Dufresne (Warhol jej vytvoril umelecké meno Ultra Violet) Ma vie avec Andy Warhol, v ktorej sa okrem iného zaoberá aj Warholovým pôvodom. V kapitole Dobrú noc mamička (v origináli po slovensky) vysvetľuje, že Warhol mal problém integrovať svoj pôvod do legendy, ktorú o sebe vytváral. Napriek tomu každý večer opúšťal svoju newyorskú Factory, cestoval na predmestie, kde žila jeho matka, aby sa o ňu postaral a poprial jej dobrú noc. Do konca jej života s ňou hovoril po slovensky, nakoľko sa nikdy dobre nenaučila po anglicky.
Okrem bohatej ponuky výtvarného umenia nás tento mesiac čaká aj film, niekoľko koncertov vážnej hudby a história. Podrobnosti sa dozviete po kliknutí na obrázky.

4. 10. 2010

Michel Desvigne jedným z víťazov CE.ZA.AR 2010

Svetovo uznávaný francúzsky krajinný architekt Michel Desvigne, autor známeho parížskeho boulevard jardiné, ktorým vedie električková trať linky T3, sa stal jedným z víťazov prestížnej Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR. V kategórii Exteriér získal ocenenie za projekt Verejné priestory Eurovea, na ktorom pracoval so slovenskými kolegami Branislavom Kaliským, Marekom Vargom a Miroslavom Vrábelom. Michel Desvigne v rámci tejto originálnej slovensko-francúzskej spolupráce zodpovedal za koncepciu zelene nábrežia, ktoré sa od svojho otvorenia v marci 2010 stalo novým bratislavským korzom. Bližšie informácie o projekte nájdete na http://www.ce-za-ar.sk/