21. 7. 2012

Dotácie ÚSŽZ na rok 2012

Ahoj Blogeri, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na svojej internetovej stránke zverejnil prehľad dotácií udelených na rok 2012. Zoznam žiaľ nateraz nie je spracovaný podľa krajín a vyhľadávanie v ňom je trocha komplikované. Takisto nám v ňom chýba bližšia špecifikácia projektov a informácie o ich realizátoroch. Tieto údaje by sme pre krajanov vo FR uvítali, aby mali k financovaným aktivitám lepší prístup. Z dotácií, ktoré poputujú pre krajanov do FR nás zaujal vzdelávací projekt pre deti Letná supertrieda 2012. Bližšie informácie o ňom nemáme, a myslíme si, že by mohol byť zaujímavý pre mnohých z nás, resp. pre naše ratolesti. Veľkej podpore sa tento rok dostalo folklórnemu súboru Nádeje, ktorý má rozpracovaný hneď niekoľko projektov (vystúpenia, CD, výstava). Dotácie aj tento rok dostane časopis SFSP Spravodaj, Buletin AOTS aj mladý spisovateľ slovenského pôvodu Pascal Janoviak, ktorý spolu s québeckou spisovateľkou vietnamského pôvodu Kim Thuy (viď foto) vydáva zaujímavo koncipovanú knihu „A toi“. Rúchom úplného tajomstva nám zostáva zahalený projekt Korene Slovenska... Ak o podporených projektoch viete viac, dajte prosím prostredníctvom blogu vedieť celej krajanskej komunite vo FR.

20. 7. 2012

Interview veľvyslanca Eštoka pre CE

Ahoj Blogeri, na internetovej stránke Cercle des Euopéens si môžete pozrieť zaujímavé interview s veľvyslancom SR vo FR Marekom Eštokom. Hovorí v ňom o svojom poslaní veľvyslanca a odpovedá na aktuálne otázky týkajúce sa EÚ, finančnej a hospodárskej krízy, bilaterálnych a ekonomických vzťahov medzi SR a FR. Do osobitne pozornosti Vám dávame pasáž venovanú roku 2013, ktorý bude rovnako významný pre SR aj FR. Prečo? To sa dozviete z interview... 

19. 7. 2012

Krajania v Zameraní zahraničnej politiky SR na rok 2012

Ahoj Blogeri, pred časom sme Vás informovali o Programovom vyhlásení novej vlády SR. Zahranično-politické smerovanie SR vytýčené v programovom vyhlásení konkretizuje Zameranie zahraničnej politiky na rok 2012, ktoré uplynulý týždeň prezentoval v NR SR podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR M. Lajčák. V materiáli sa uvádza, že prioritou budú tri kľúčové oblasti: zodpovedná európska politika, aktívna ekonomická diplomacia a efektívne služby a pomoc v krízových situáciách slovenským občanom v zahraničí. S rastúcou migráciou našich občanov mimo hraníc SR sa zvyšujú požiadavky na rozširovanie a zefektívnenie konzulárnej pomoci našim občanom. Ďalšie zefektívnenie bude dosiahnuté implementáciou nových informačných systémov a rozširovaním spolupráce s ďalšími krajinami EÚ. Spolupráca SR s krajanmi získa novú dynamiku pod gesciou Ministerstva zahraničných vecí SR. Pre Slovákov žijúcich v zahraničí je to teda dobrá správa. Potešujúce je aj pokračovanie zamerania, z ktorého pre Vás vyberáme časť venovanú pomoci občanom SR a ich ochrane v zahraničí, kultúrnej diplomacii a prezentácii SR a konečne spolupráci s krajanmi. Zameranie zahraničnej politiky SR vrelo vítame a dúfame, že sa podarí efektívne implementovať. Na záver by sme chceli podčiarknuť, že úspech realizácie zamerania nezávisí len od vládnych inštitúcií, ale do veľkej miery aj od nás, Slovákov v zahraničí, a od spôsobu, akým sa k nemu postavíme.