24. 3. 2011

Kristína Hečková v Louvri

Ahoj Blogeri, slovenské výtvarné umenie opäť dosahuje úspechy v Paríži. V rámci podujatia s názvom Salon du Dessin Contemporain v Carrousel du Louvre vystavuje svoje kresby na papieri mladá slovenská výtvarníčka Kristína Hečková (1984), poslucháčka parížskej École Nationale Supérieure des Beaux-arts. Jej práce si môžete prísť prezrieť od 25. do 28. marca 2011 na adrese Carrousel du Louvre, Galerie Particulière, A31, Paris 1°.
Viac informácií o mladej talentovanej autorke nájdete na webe http://www.tinkaheckova.sk/ S jej názormi na umenie sa zasa môžete oboznámiť na blogu http://kristinaheckova.blog.sme.sk/
Kristíne gratulujeme k úspechu a vám prajeme príjemný umelecký zážitok.

23. 3. 2011

Amicale Paulhanaise autour de Štefánik

Nedávno sme sa dostali do kontaktu s asociáciou Amicale Paulhanaise Autour de Štefánik, ktorej hlavným cieľom je podporovanie a udržiavanie aktívných vzťahov medzi juhofrancúzskym mestom  Paulhan (département Hérault) a jeho partnerskými slovenskými mestami Brezová pod Bralom a Košariská. V rámci tohto partnerstva sa každoročne konajú výmeny medzi obyvateľmi, ktoré napomáhajú zbližovaniu našich kultúr a zaslúžili sa o vytvorenie vrelých priateľstiev.
A prečo práve tieto mestá spojil Štefánik?
Na paulhanskom námestí stála od roku 1911 až do fašistickej okupácie bronzová socha francúzskeho revolucionára, ktorú okupanti odstránili. Ani po oslobodení sa ju Paulhančanom nepodarilo nájsť. Tento symbol republiky zmizol bez stopy  a až do roku 1955 zostal podstavec prázdny. Starosta Vincent preto požiadal o náhradu namiesto zmiznutej sochy. Keďže jej podobná nebola k dispozícii, vybrali si sochu neznámeho vojaka - letca... A tak socha generála M. R. Štefánika (kópia známej sochy B. Kafku), rodáka z Košarísk, ktorého mohyla sa týči na Bradle nad Brezovou, zdobí námestie malého juhofrancúzskeho mestečka obklopeného vinicami a symbolicky už 11 rokov spája všetky tri obce.
Viac informácií o asociácii nájdete na jej webovej stránke po kliknutí na názov príspevku. No a ak bývate v blízkosti Paulhan, ozvite sa im, isto sa potešia kontaktom so Slovákmi vo Francúzsku.
Amicale Paulhanaise autour de Stefanik
39, ancienne route impériale, 34230 Paulhan (Hérault) 
06 50 07 28 71, 04 67 25 06 27, apas@laposte.net

21. 3. 2011

Slovensko a svetové dedičstvo

Ahoj Blogeri, ak by ste svojim francúzskym priateľom, ktorí ešte nepoznajú Slovensko, chceli priblížiť jeho najkrajšie kúty a najvzácnejšie poklady, dávame vám do pozornosti prezentačné brožúry Ministerstva zahraničných vecí SR s názvom SlovaquieSlovaquie – Monuments de l´UNESCO. Vo francúzskej verzii si ich môžete stiahnuť na stránke http://www.mzv.sk/ rubrika Publikácie MZV SR. Zaujímavé a pekné materiály vo francúzštine nájdete tiež na stránke Slovenskej agentúry cestovného ruchu http://new.sacr.sk/ rubrika Edičná činnosť.