8. 5. 2009

The Autumnist

Priaznivcov experimentálnej elektro-akustickej hudby začiatkom roku 2009 potešilo vydanie albumu s názvom The Autumnist. The Autumnist je zároveň nový pseudonym Vlada Ďurajku doposiaľ známeho ako Abuse. Ďurajka si z predošlej tvorby (poslucháčmi aj kritikou vysoko oceňovaný album The Great Outdoors) zobral všetko to dobré a ešte k tomu pridal čosi navyše. Dopomohla mu k tomu zostava kvalitných hudobníkov v zložení Matúš Homola (bicie, trúbka), Martin Turzík (basa), Juro Plánovský (gitara), DJ Hlavolam (live - gramofóny), Clad (live - VJing), ako aj hosťujúca americká speváčka Tracy Miller. Nápad dať v jednej piesni dohromady reggae rytmiku, pseudo-klarinet, operu a valčík znie prinajmenšom podozrivo, ale tento nezvyčajný neporiadok je na novom albume použitý nenápadito, rafinovane a úplne funkčne. Všetky prvky tejto podivuhodnej koláže sú podriadené až takmer piesňovej forme skladieb a starostlivo vystavanej atmosfére. Viac informácií o albume nájdete na stránke http://theautumnist.blogspot.com/
Za CD ešte raz ďakujem Lucii, ktorá mi nedávno z Bratislavy priviezla celú zásielku slovenských hudobných a knižných noviniek. Jednou z nich je aj román Jany Juráňovej Žila som s Hviezdoslavom. Medzi blogerkami má veľký úspech, tak dúfam, že nám o ňom čoskoro napíšu v samostatnom príspevku.

4. 5. 2009

Súťaž o vstupenky na film Návrat bocianov

BSF v spolupráci so Slovenským inštitútom vyhlasuje súťaž o dve vstupenky na film Návrat bocianov režiséra Martina Repku. Snímku uvedie spoločnosť UGC v rámci filmového festivalu, na ktorom sa pri príležitosti osláv Dňa Európy predstaví všetkých 27 členských štátov Európskej únie. Predstavenie sa uskutoční v UGC Ciné Cité Les Halles (Nouveau Forum des Halles – 7, place de la Rotonde, 75001 Paris) v sobotu 9. mája o 16:00 hod. Vstupenky získa záujemca, ktorý prvý kontaktuje Andreja na jeho mailovej adrese andrejbloguje@gmail.com Súťaž potrvá do stredy 6. mája do 12:00 hod.