30. 4. 2010

Program SI na máj 2010

Ahoj Blogeri, Slovenský inštitút v Paríži to v máji rozbieha naplno... Čaká nás veľa rozmanitých podujatí, ktoré sa budú konať po celom Francúzsku.
Opäť k nám zavíta slovenská sopranistka Adriana Kučerová, ktorú sme si mohli už niekoľko krát vypočuť predovšetkým v Paríži. (Jej francúzske vystúpenia sú venované klasike, Adriana sa však nebráni ani experimentom. Svedčí o tom úspešný projekt Under my Spell, na ktorom spolupracovala s Oskarom Rózsom.)
Milovníkov literatúry istotne poteší pásmo Frayeurs et angoisses dans les littératures et les arts européens. Touto témou bude v rovnakom čase žiť aj Slovensko. Ústav slovenskej literatúry SAV 20. mája v Bratislave organizuje odbornú konferenciu s názvom Strach a hrôza (podoby hororového žánru). Takže Gotici všetkých krajín, spojte sa!
V máji neobídu naprázdno ani priaznivci filmu. Budú si môcť pozrieť jedno z diel Martina Slivku, ktorý sa podpísal pod vyše 140 filmov. Bol autorom námetov, scenárov, režisérom a priekopníkom tzv. etnografickej línie slovenskej dokumentárnej tvorby. Vo svojej práci sa venoval aj výskumu slovenského ľudového divadla a folklóru.
Veľmi netradičným, no o to zaujímavejším podujatím bude nesporne vystúpenie slovenských kováčov na Fête de la forge de Saint-Martin-la-Pleine.
Tento mesiac takisto oslávime Deň Európy. Tento rok je osobitý, nakoľko si pripomíname 60. výročie podpisu Schumanovej deklarácie. Tento dokument, ktorý navrhol francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman, môžeme vnímať ako základný kameň dnešnej Európskej únie. Takže Bonne fête à tous!

28. 4. 2010

Májová nádielka AOTS

Pre všetkých priaznivcov slovenského folklóru a dobrého jedla pripravilo združenie AOTS bohatý májový program. V stredu 5. mája nás čaká spoločný obed v priestoroch AOTS... V menu nájdete rajčiakový šalát s cibuľou, labužnícke kurča a vynikajúci kysnutý tvarohový koláč. A to všetko len za  15 €. Tak neváhajte a do 30. apríla sa zaregistrujte na webovej stránke http://www.aots.com/
Vo štvrtok 6. mája si zasa môžeme "zakrepčiť" v Meudone, v piatok vo Versailles a v sobotu opäť v Paríži. No a v rámci akcie Dni Európy nájdete AOTS v stánku "Européens à Paris" na Place de l'Hôtel de ville de Paris od 7. do 9. mája.
Podrobné informácie o akciách, ako i podmienky rezervácie nájdete po kliknutí na názov tohto príspevku.

"Štefánik, l’incroyable destin" v Bordeaux

Združenie SLOVAQUITAINE, ktoré pôsobí v Bordeaux od júna 2008, pripravilo v spolupráci s Centre d'Etudes des Mondes Moderne et Contemporain (CEMMC) premietanie dokumentu "Štefánik, l’incroyable destin". V Paríži sme už mali možnosť vidieť tento film, a preto ho vrelo odporúčame našim krajanom žijúcim v Bordeaux. Nezabudnite pozvať aj vašich francúzskych známych, kolegov, priateľov, aby sa aj oni mohli dozvedieť viac o tejto výnimočnej osobnosti našich spoločných dejín. Po premietaní filmu je pripravená konferencia - stretnutie s autormi tohto dokumentu.
Projekcia sa uskutoční 4. mája o 18h00 v Musée d’Aquitaine. A aby ste sa správne navnadili na túto tému, zajdite si vopred pozrieť výstavu "Milan Rastislav Štefánik, astronome, militaire, diplomate, 1880 - 1919" v priestoroch CEMMC na Université Michel de Montaigne, ktorá potrvá do 3. mája.

25. 4. 2010

Paríž, mesto snov

Ak máte radi čiernobielu fotografiu, nechajte sa strhnúť Izisovým Parížom po druhej svetovej vojne. Tento fotograf je často opomínaný popri svojich slávnejších vrstovníkoch, akými boli Cartier-Bresson či Doisneau. Práve preto sa parížska radnica rozhodla predstaviť široké spektrum jeho diela prostredníctvom výstavy "IZIS, Paris des rêves". Vstup na výstavu v Hôtel de ville je zadarmo, a ak vás nepresvedčili tieto dve fotky, môžete sa navnadiť prostredníctvom virtuálnej expozície po kliknutí na názov tohto príspevku.