22. 11. 2008

Ženy mezi dvěma světy

Na "dámskej jazde" sme sa stretli so slovenskými dievčatami a dámami všetkých vekových kategórií. Každá z nás má svoj životný príbeh v cudzine. Počas rozprávania som si spomenula na jednu super knižku, ktorú by som vám chcela vrelo odporučiť...Ženy mezi dvěma světy. Knižka je súborom desiatich životných príbehov československých žien, ktoré odišli do zahraničia v čase tvrdého komunizmu a po rokoch sa vrátili, načas - natrvalo...no nechcem vám prezradiť všetko. Prostredníctvom ich príbehov môžete nahliadnuť do ich života vo Francúzsku, Nemecku, Anglicku či Severnej Amerike. Každá z nás si v knižke nájde aj časť svojho príbehu a pre vás mužov je to skvelá príručka ako spoznať "ženskú slovanskú dušu".

Kto má záujem - knižku požičiam.

Deti Dunaja

V piatok 21. novembra sa uskutočnilo Valné zhromaždenie občianskeho združenia Deti Dunaja a my sme boli pri tom. Keďže išlo o "dámsku jazdu", išli sme len my "blogerky". O združení sme už čo to počuli, niektorí z nás boli už aj na ich každoročných slovenských vianočných trhoch, ale až teraz sme spoznali tváre, ktoré sa skrývajú za touto mravčou a nezištnou prácou. A hlavne sme spoznali poslanie tejto organizácie. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o združení kliknite si na http://www.detidunaja.sk/
Príprava trhov je v plnom prúde, takže čoskoro dostane info kde a kedy sa budú konať a hlavne aj ako budete môcť pomôcť týmto dámam a dievčatám v ich projekte. A my blogeri veríme, že vďaka tomuto stretnutiu nás bude teraz ešte viac na písanie nášho života vo Francúzsku.

Peter Lipa Band v Paríži



Vo štvrtok večer sme sa stretli vo veľkom počte na koncerte Peter Lipa Band, ktorý bol zorganizovaný v rámci jazzových dní kultúrnych inštitútov v Paríži. Koncert mal skvelú atmosféru a nás Slovákov potešil najmä výber slovenských hitov. Keďže sa podujatie konalo v deň "beaujolais nouveau", využili sme túto príležitosť na spoznanie nových tvárí v krajanskej komnite a ochutnali sme tohtoročnú odrodu. Môžeme skonštatovať, že bolo dobré... A hlavne sa tešíme, že naše rady sa pomaly, ale isto rozrastajú... Tak vitajte medzi nami.

21. 11. 2008

60. výročie vzniku Lúčnice

Ľudový umelecký súbor Lúčnica oslavuje v týchto dňoch 60. výročie svojho vzniku. Od dnešného dňa sedemkrát uvedie v bratislavskom Istropolise reprezentačný program 60 rokov krásy v réžii Jána Ďurovčíka. Svoje prvé vystúpenie, ešte ako Národopisná skupina Živeny, absolvoval súbor na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v Prahe v roku 1948. Pomenovanie Lúčnica dala súboru v roku 1949 jedna z jeho spoluzakladateliek Ľuba Baková. Za 60 rokov existencie prešla Lúčnica viac ako 50 štátov sveta, najdlhším zahraničným turné bolo v roku 1956 polročné účinkovanie v Južnej Amerike. Umelecký vedúci Štefan Nosáľ si najviac cení vystúpenie Lúčnice na Broadwayi. Po vystúpeniach v Bratislave odchádza Lúčnica v závere roka na zájazd do Talianska, na budúci rok absolvuje reprezentačný zájazd do Egypta, turné v Mexiku. Vystúpia, samozrejme, aj doma, nevynechajú ani folklórny festival vo Východnej.

Internetová stránka Lúčnice : http://www.lucnica.sk/

20. 11. 2008

Voľby do európskeho parlamentu - pokračovanie

Tak a som na zozname voličov, jupi. Dnes som sa odhodlala a išla som na moju Mairie vybavená pasom, občiankou, daňovým priznaním a EDF faktúrou. Na mieste som vyplnila formulár a dostala som spätne potvrdenie o zaradení do zoznamu voličov na voľby do európskeho parlamentu a aj do budúcich municipálnych volieb. A tak už len môžem čakať na moju voličskú kartu. Tak sa poponáhľajte a nezabudnite sa prihlásiť do konca decembra. Všetky podrobnosti čo vám treba nájdete v mojom prvom príspevku v rubrike "čo nás čaká".

Tu nájdete aj stručné video pripravené parížskymi radnicami (len škoda že sa pomýlili v dátumoch) http://www.dailymotion.com/video/x3hk1x_vote-des-europeens-habitant-a-paris_events

No a keďže sa zmenila legislatíva a nemusíme sa už zapisovať na policajnej prefektúre, zákon od nás "chce" aby sme sa prihlásili na pobyt na našej Mairie...no zákon ešte nedal vedieť Mairie, že ako nás má zapísať, tak mi tetušky úradníčky povedali, že mám ešte počkať...ale keď dostanú inštrukcie tak to bude v kancelárii 209. Super, síce nevedia čo robiť, ale aspoň vedia kto to bude robiť.




19. 11. 2008

Fotky z nočného mestského behu (30. október 2008)





Dievčatá z Myjavy nám na adresu BSF zaslali sľúbené fotky, ktoré sme si spoločne urobili pod Eiffelovkou v závere nášho nočného mestského behu (viď príspevok Nočný mestský beh / Course urbaine nocturne z 28. októbra a súvisiace komentáre - rubrika Čo nás neminulo). Ďakujeme.

18. 11. 2008

Nová adresa stránky Spolku francúzsko-slovenského priateľstva

Stránku Spolku francúzsko-slovenského priateľstva nájdete na novej internetovej adrese: http://asso.franco.slovaque.free.fr/

Paris Graffiti

Uplynulý víkend som v knižnici natrafil na zaujímavý album (knihu fotografií) Paris Graffiti mladej francúzskej kunsthistoričky Fabienne Grévy (Éditions de La Martinière, 2008, 25€). Istotne ho ocenia všetci vnímaví parížski chodci...
Le mot graffiti désigne les inscriptions et dessins griffonnés sur les murs. Depuis vingt ans, des artistes ont inventé des signes, des images et des logotypes (les femmes peintes de Miss-Tic, les hommes noirs de Némo, les hommes blancs de Jérôme Mesnager, les personnages de Blek, les mondes de Speedy Graphito...) pour se distinguer de la génération précédente qui réalisait des tags à la bombe, véritable marque identitaire dans les années quatre-vingt. C’est par cette nouvelle écriture picturale que naît le « post-graffiti ». Il révolutionne les inscriptions dans la ville et transforme les calligraphies et signatures en icones. Le « Street Art » ou art urbain est devenu un genre à part entière et de nombreux artistes sont aujourd’hui exposés dans des galeries. Depuis plus de quinze ans, Fabienne Grévy a constitué une collection de 3000 images, assemblée pour ce projet comme un musée imaginaire, une rétrospective improbable. Ainsi, rébus, slogans et signes graphiques mêlent poésie et humour réalisés à partir de supports variés : affiches, stickers, sérigraphies, mosaïques, pochoirs… jouant avec les aspérités des murs. Les 300 photographies sélectionnées pour le livre, raviront aussi bien les amateurs de graffitis que les amoureux de la ville, curieux de tous ces signes qui, souvent, échappent aux regards pressés des citadins…

16. 11. 2008

Voľby do európskeho parlamentu

Viacerí z nás si položili otázku ako sa zaregistrovať na budúcoročné "európske voľby". Odpoveď je jednoduchá, prax zložitejšia. Ale ak ste už vo Francúzsku nejaký ten rok, tak ste si na túto administratívnu realitu dávno zvykli.
Takže začneme teóriou: aby ste mohli voliť, musíte byť zapísaní na zozname voličov v okrsku, alebo obci kde bývate. Na zápis potrebuje váš pas (nationalité), vašu občianku (identité), no a papiere potvrdzujúce bydlisko (aspoň 6 mesačný stály pobyt = nájomné, EDF, RIB a pod) a dane (daňové priznanie, taxe d'habitation).
Voľby sa uskutočnia 7. júna 2009, do zoznamu voličov sa treba zaregistrovať najneskôr do 31. decembra 2008. Podrobné info nájdete na http://www.elections-europeennes.org/

A realita? Ja som volala na moju Mairie už pred mesiacom, že kedy a kde sa môžem zapísať, no vtedy to ešte nemali jasné a tvrdili, že nedostali žiadny pokyn ako zapísať európskych "cudzincov". Takže mi len odporučili ozvať sa neskôr...tak teda skúsim znovu tento týždeň a dám vám vedieť.


Prajem všetkým pekný týždeň a vidíme sa vo štvtok na Lipovi.