16. 3. 2012

Slovenské víno ocenené v Paríži

Už niekoľko rokov majú aj slovenskí vínari možnosť prezentovať svoje vínne skvosty na Vinalies Internationales v Paríži. Rok čo rok získavajú čoraz viac ocenení a inak tomu nebolo ani tento rok. Slovensko získalo 4 zlaté a 22 strieborných medailí! Konkurencia je tvrdá, keďže na výstave sa predstavilo viac ako 3000 vzoriek vín z celého sveta, ale naša produkcia sa v tejto mase nestratila. Z jednej z najprestížnejších výstav si slovenskí producenti doviezli 4 zlaté kovy: Martin Pomfy – Mavin za Sauvignon Blanc 2011, Víno Matyšák za Cabernet Sauvignon Prestige 2011, Château Modra za Rulandské šedé, neskorý zber 2011 a Víno Mrva & Stanko za Cabernet Sauvignon 2011. Medzi slovenskými striebornými medailistami nájdete duo z Pivničky, Martina Pomfyho, Juraja Zápražného, ďalej Petra Matyšáka... Porotu zaujali i naše sladké vína od Tomáša Strelingera a Jozefa Teplana.
Čo dodať k takémuto úspechu? V prvom rade gratujeme slovenským vinárom a tešíme sa z ich úspechu, lebo to znamená, že sa nemusíme obávať doniesť na francúzsku večeru k známym naše dobré vínko.

13. 3. 2012

Portál Slovenské zahraničie

Ahoj Blogeri, pred časom sme vás informovali o zámere Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí spustiť portál Slovenské zahraničie. Portál je aktívny. S jeho obsahom sa môžete oboznámiť po kliknutí na názov príspevku. 
Ako sa uvádza na webe "Slovenské zahraničie nadväzuje na rovnomenný časopis, ktorý začal vydávať roku 1996 Dom zahraničných Slovákov ako mesačník. Jeho posledné číslo vyšlo v ÚSŽZ koncom roka 2009, keď mal časopis štvrťročnú periodicitu. ÚSŽZ využíva nové elektronické technológie, aby výrazne dynamickejšou formou pokračoval vo zverejňovaní a archivovaní informácií od začiatkov masovejšieho vysťahovalectva Slovákov do sveta až k súčasným migračným pohybom." Portálu prajeme veľa zdaru a vám zaujímavé čítanie.

Concert de Ladislav Szathmary

Chers Blogeurs, Je suis heureux de vous annoncer le prochain concert avec des Suites pour violoncelle seul de Jean Sébastien BACH. Dimanche 18 mars 2012 à 17h00, Église Saint Paul de Montmartre, 90, Bd Barbès 75018 Paris. Au programme: Jean Sébastien Bach - Suites pour violoncelle seul 1,2 et 4. Entrée libre avec libre participation aux frais. Au plaisir de vos rencontrer, Ladislav SZATHMARY.

12. 3. 2012

Program SI na marec po technickej prestávke

Ahoj Blogeri, po nechcenej technickej prestávke BSF sme späť aj s marcovým programom Slovenského inštitútu. Marec, mesiac knihy, nám už tradične ponúka Salon du livre, na ktorom nájdete aj slovenský stánok. V literárnom duchu sa nesie i bohatý program SI. Už tento piatok sa môžete započúvať a zahĺbiť do slovenskej poézie.
Nebude chýbať ani trocha hudby a filmu. Do osobitnej pozornosti vám dávame skutočne netradičný film http://poslednyautobus.sk/ A v neposlednom rade, sa spolu s Deťmi Dunaja pripravíme na Veľkú noc vďaka trhom veľkonočných kraslíc v Margny les Compiene a v Paríži. Viac informácií o podujatiach nájdete v programe po kliknutí na priložený obrázok. Prajeme vám pekné kultúrne zážitky.



11. 3. 2012

Vysielacia prestávka BSF

Ahoj Blogeri, po nechcenej technickej prestávke sme zasa späť. Keďže náš blog má len trošku viac ako tri roky, gmail bez výzvy zablokoval prístup jeho autorom, ako neplnoletým osobám :-) Všetko je už v poriadku, a tak spoločne môžeme pokračovať v blogovaní o krajanskom dianí vo Francúzsku. Ďakujem všetkým, ktorí nám v súvislosti s „výpadkom“ zaslali maily. Vaše obavy o osud blogu si ceníme a ďakujem vám za slová ocenenia a podpory. Kolektív BSF