16. 5. 2009

FASHIONS 2 by MIKULAS Photography


Ahoj blogeri,

na blogu sme vám už na jeseň predstavili mladú slovenskú fotografku Máriu Mikulášovú. Časť svojej tvorby Vízie predstavila na vernisáži na Veľvyslanectve SR vo FR v apríli 2008 a na jeseň sa predstavila v Château de Chantilly. Od 12. mája si môžete ísť pozrieť jej výstavu FASHIONS 2 by MIKULAS Photography do Café Noir v Chantilly (5 place Omer Vallon). Fashions 2 je pokračovaním kolekcie módnych fotografií a portrétov. Tieto fotografie vznikli z veľkej časti na zakázku pre značky ako ROSEMARIE B - kolekcie fotografované v hoteli Negresco v Nice a v hoteli Belles Rives v Cannes, či pre MARIUS - novú značku mladého módneho návrhara. Medzi ďalšími portrétovanými ľudmi je napríklad LEO LANVIN (Virgin Radio) alebo MICHAEL CANITROT (Dj officiel du Festival de Cannes) ako aj séria fotiek venovaná Château de Chantilly. Výstava potrvá do 8. júna 2009.

Café Noir je príjemným miestom na posedenie. Kto máte záujem, pridajte sa k nám v sobotu 23. mája… Pôjdeme si pozrieť spoločne výstavu a dáme si tam sobotný obed. Ozvite sa…

12. 5. 2009

Spomienka na 90. výročie úmrtia generála Štefánika vo Francúzsku

Dňa 7. mája 2009 sa v Meudone neďaleko Paríža uskutočnila pietna ceremónia pri príležitosti 90. výročia úmrtia generála Štefánika. Akcia, ktorú zorganizovalo Veľvyslanectvo SR vo FR v úzkej spolupráci s radnicou mesta Meudon a štábom Vzdušných síl OS FR, sa konala pod patronátom ministrov obrany SR a FR, Jaroslava Bašku a Hervé Morina. O podrobnejšie informácie o tomto podujatí sme poprosili pani Janu Bartosiewiczovú, radkyňu Veľvyslanectva SR vo FR.

Môžete nám priblížiť spomienkovú ceremóniu? Aký bol jej priebeh?
Podujatie malo pekný a dôstojný priebeh. Pamiatku jednej z najvýznamnejších osobností moderných dejín Slovenska a symbolickú postavu zosobňujúcu intenzívne vzťahy medzi SR a FR si pri Štefánikovej soche v areáli meudonského astronomického observatória pripomenula delegácia SR vedená Danielom Duchoňom, štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR, delegácia FR na čele s admirálom Jeanom-Pierrom Teule, zástupcom veliteľa štábu pre operácie generálneho štábu Ozbrojených síl FR, delegácia ČR vedená Pavlom Fischerom, veľvyslancom ČR vo FR, delegácia mesta Meudon a slovenského družobného mesta Brezno. Prítomní boli takisto predstavitelia krajanských spolkov a združení vojnových veteránov. Vedúci delegácií položili k Štefánikovej soche vence, následne odzneli slávnostné prejavy. Vojenskú poctu generálovi Štefánikovi vzdali príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR a čestná jednotka Leteckej základne 117 Balard.
Boli súčasťou programu spomienky aj nejaké sprievodné podujatia?
Súčasťou programu bola vernisáž výstavy Slovenského národného múzea Milan Rastislav Štefánik (1880 - 1919) – astronóm, vojak a politik, výstavy fotografií venovanej téme Československých légií a francúzska premiéra dokumentárneho filmu Centra komunikácie a audiovizuálnej tvorby Ministerstva obrany FR s názvom Štefánik, neuveriteľný osud. Slovenský inštitút v Paríži využije obe výstavy a film v rámci prezentácie osobnosti generála Štefánika, ktorá sa uskutoční v parížskom Cité internationale des Arts 25. mája 2009. Čitateľov blogu na ňu srdečne pozývam.
Podujatie v Meudone bolo oficiálnou spomienkou na výročie generála Štefánika vo FR. Pripomenú si Štefánikovu pamiatku aj iné francúzske mestá?
Štefánikove výročie si okrem Meudonu pripomenuli alebo pripomenú francúzske mestá a obce, kde sa nachádzajú Štefánikove pamätníky - 16. parížsky obvod, Paulhan, Chamonix či Papeete vo Francúzskej Polynézii.
S akým ďalším jubileom sa spája spomienka na Štefánikove výročie v Meudone?
Mestá Meudon a Brezno si okrem Štefánikovho výročia pripomenuli 10. jubileum podpísania družobnej dohody. Pri príležitosti osláv výročia tejto spolupráce sa v Meudone konali rôzne kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Symbolom družby je socha generála Štefánika, ktorá stojí na námestí v Brezne a ktorej kópiu Brezňania v roku 1999 darovali Meudonu.
Po ceremónii v Meudone nasledovala 9. mája spomienka na slovenských a českých vojakov pochovaných na vojenskom cintoríne v obci Neuville-Saint-Vaast zvanej La Targette. Čím bola tento rok výnimočná?
Pamätník slovenským a českým vojakom, obetiam bojov I. svetovej vojny, pochovaným na cintoríne v La Targette odhalil Štefan Osuský v roku 1925, počas svojho pôsobenia na poste mimoriadneho a splnomocneného ministra ČSR vo FR. Tento rok si pripomíname 120. výročie narodenia tohto významného diplomata.

10. 5. 2009

Píšte život slovenskej komunity vo Francúzsku

Milí čitatelia blogu, ďakujeme vám za vaše komentáre a mailové podnety, na základe ktorých vzniklo mnoho zaujímavých príspevkov. V snahe zjednodušiť komunikáciu a obohatiť náš blog vám ponúkame možnosť stať sa jeho spoluautormi. Stačí, ak si vytvoríte konto na http://www.gmail.com/ a následne nám zašlete mail na adresu blogslovakov@gmail.com V našej odpovedi obdržíte pozvánku, ktorá vám umožní jednoduchú registráciu. Budeme radi, keď spolu s nami budete písať život slovenskej komunity vo Francúzku.
(Fotografia je parafrázou známeho obrazu nemeckého maliara Carla Spitzwega s názvom Chudobný básnik - Der arme Poet).