11. 3. 2011

Marec mesiac knihy aj pre vás

Marec ako mesiac knihy si pripomíname od roku 1955. Podľa jednej verzie sa marec stal týmto mesiacom z komerčných dôvodov, lebo predajcovia kníh mali na jar malé tržby. Druhá, oficiálnejšia verzia je tá, že tento mesiac bol venovaný Matejovi Hrebendovi, šíriteľovi slovenskej a českej knihy, ktorý sa narodil aj zomrel v marci. No, či už to bolo tak, alebo onak, my sme sa rozhodli, že ani vám by nemala chýbať dobrá knižka. Len pred pár dňami sme oslávili Medzinárodný deň žien a ženy nemali nikdy ďaleko od literatúry. Inšpirovali nešťastne zamilovaných básnikov k tvorbe skvelých zbierok, ale napokon i ony samotné sa dobre zhostili pera. Tak to bolo aj v prípade Lýdie Vadkerti-Gavorníkovej, ktorá je považovaná za zakladateľku modernej slovenskej poézie. Na jej spomienku vydalo Literárno informačné centrum, ktoré sa budúci týždeň predstaví na parížskom Salon du livre, zbierku štyroch slovenských poetiek s názvom Túžba, Le Désir. Táto publikácia je v dvojjazyčnej slovensko-francúzskej verzii, takže sa o príjemné chvíle pohody môžete podeliť so svojimi francúzskymi priateľmi či známymi. Knižku nájdete na slovenskom trhu, ale jedna čaká na niekoho z vás aj tu v Francúzsku.
Týmto vyhlasujeme na mesiac marec súťaž o najzaujímavejší príspevok, komentár alebo zverejnenú fotku s krátkym popisom...proste možnosti sú vám otvorené. Stačí sa len pripojiť ak už máte konto, alebo nám zaslať správu na blogslovakov@gmail.com 

10. 3. 2011

Être fort pour être utile

Ahoj Blogeri, po Zuzke i ja prichádzam s príspevkom na tému šport. Istotne ste už počuli o pohybovej aktivite s názvom parkour (s „k“ aj vo francúzštine). Ak náhodou nie, istotne si spomínate na akčné naháňačky na strechách budov z filmov Casino Royale alebo ešte lepšie francúzskeho Banlieu 13.
Parkour bol definovaný v 80-tych rokoch minulého storočia Francúzom Davidom Belleom. Vychádza z tzv. méthode naturelle – prirodzenej metódy tréningu – Georgea Héberta, ktorej cieľom je spájať fyzický rozvoj s morálnymi hodnotami a altruistickými cieľmi. Être fort pour être utile – buď silný, aby si bol užitočný. Parkour je založený na rýchlosti, efektivite a bezpečnosti pohybu pri prekonávaní prekážky.
Parkour a jeho filozofia sa úspešne šíri aj na Slovensku. Jedným z prvých miest na Slovensku, kde sa začali organizovať hromadné parkourové tréningy, bola Banská Bystrica. Zaujímavý článok o tamojších traceuroch nájdete po kliknutí na názov príspevku. Krátke videá istotne potešia všetkých Banskobystričanov...
Spomínané motto traceurov, by sa podľa mňa kľudne dalo aplikovať aj v našom prípade. Pevne verím, že všetci využijete svoje fyzické aj intelektuálne sily v prospech spoločnej veci, ktorou je náš superko trendy blog ;)
Zo Slovenska pozdravuje Jozef

9. 3. 2011

La Parisienne

Ahoj všetci!!! Pri príležitosti stého výročia Medzinárodného dňa žien, urobme ženy a dievčatá niečo pre seba !
Dávam Vám do pozornosti LA PARISIENNE. Je to beh žien na 6 km v srdci Paríža, ktorý sa v roku 2011 bude konať už 15-ty krát. Ja som sa ho zúčastnila minulý rok a zážitok to bol úžasný, nehovoriac o tom, že organizácia celého projektu bola na jednotku a sprievodný program vytváral nezabudnuteľnú atmosféru. Prihlásiť sa je možné už v priebehu nasledujúcich dní, následne organizátori pripravujú až do septembra viaceré hromadné tréningy v rámci Paríža a mnohé informačné stretnutia ako zdravo a správne behať. Nakoľko beh nie je finančne náročný a je efektívnym odbúravačom stresu (a nielen toho), všetkým vám ho vrelo odporúčam. Karta La Parisienne Attitude, ktorá je súčasťou zápisného, vám zabezpečí mnohé zľavy. Podrobné informácie o celom projekte nájdete na webovej stránke po kliknutí na názov príspevku.
Dúfam, že sa nám tento rok podarí vytvoriť slovenské družstvo a spoločne dobehnúť do cieľa!!! Tak sa mi ozvite prostredníctvom adresy blogu, blogslovakov@gmail.com
Zuzana

8. 3. 2011

Medzinárodný deň žien

Všetkým čitateľkám blogu želám aspoň takto pekný deň v tento deň :-) no a všetkým čitateľom, ktorí na to zabudli, takto aspoň pripomínam nech zablahoželajú svojim maminám, manželkám, priateľkám, sestrám či kolegyniam. Isto sa potešia...
Tento deň vznikol už v roku 1910 na Kodaňskej konferencii za práva žien a u nás (vtedajšej ČSR) sa začal oslavovať v dvadsiatych rokoch. Ako medzinárodný deň bol oficiálne uznaný OSN v roku 1975. Ja osobne mám radšej tieto tradičné sviatky ako komerčne vynaliezavé dni matiek, starých mám, otcov a podobne. Zaplnil sa ich celý kalendár a človek už nemá prehľad kedy je ktorý tu a kedy na Slovensku. S medzinárodným dňom ste si aspoň istý, že kedy je. Tento rok sa mi zdá, že sa dostáva aj viac do povedomia Francúzov, teda aspoň o ňom hovorili v správach. No a v Paríži sa dnes pri tejto príležitosti otvára výstava venovaná ženám Femmes, je vous aime. Expozíciu fotografií s témou žien z rôznych kútov sveta, ktoré nafotil počas 35 ročnej kariéry fotograf Olivier Martel, nájdete na múroch Luxemburských záhrad počas vašej víkendovej romantickej alebo rodinnej prechádzky (ďalší typ pre pánov) až do 15. júna.
O ďalších akciách pri príležitosti tohto sviatku, sa dozviete po kliknutí na názov príspevku.

Naša večera

Tak sme sa včera opäť stretli za dlhánskym stolom. Napokon nás bolo 21 a vďaka našim francúzskym priateľom či manželom, sa aspoň zvýšila mužská účasť. A nemôžem tvrdiť, že by to vadilo, lebo oni sa zabavia aj sami aj s nami a už si na nás zvykli, čo je tiež čo povedať. Atmosféra reštaurácie bola myslím fajn, konečne sme mali skutočné miesto na sedenie, takže sme sa netlačili ako sardinky u Inda. Zaujímavým prvkom bola aj tradičná francúzska kuchyňa podávaná po čínsky, keďže túto reštauráciu už roky vlastní jedna čínska rodina. Výber jedál bol napokon veľký aj vďaka menu de jour, porcie tiež veľké, čo je skôr rarita v reštauráciach s menu groupe a väčšine z nás chutilo. No vždy sa nájde aj nejaká tá chybička, ale pomer ceny a kvality bol slušný. Myslím, že sa dá odporučiť aj keď prídu známi zo Slovenska. Všetko frčalo ako malo, až na to, že možno až veľmi rýchlo. Proste ako v čínskej reštaurácii, kde sa treba najesť za pár minút, takže o 22h nám už niesli dezert a kávu. Večera vo Francúzsku za dve hodiny a pol to je šprint. Ale napokon to zvládli oni s nami a my s nimi. Fotoalbum nájdete na konte blogu na facebooku a tí čo facebook nemáte (je to neuveriteľné ale ešte nás zopár takých existuje, teda aspoň ja) tak pošlite mail a prepošlem vám ich.
A čo ďalšia večera...no to už nechám na vás...ja sa možno ešte začiatkom mája stihnem pridať, ale to už nezávisí odo mňa. Každému organizačne zdatnému dobrovoľníkovi rada pomôžem radou aj čarovnou tabuľkou s kontaktami, tak len dajte vedieť.

6. 3. 2011

Boj za ľudské práva v Paríži

Možno vám to pripadá čudné, ale aj v kine môžete "bojovať" za ľudské práva. Od tohto utorka, 8. marca, sa totiž v Paríži koná už deviaty ročník medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa venuje problematike ľudských práv. V kine Le Nouveau Latina (20, rue du Temple, Paris 4) si môžete pozrieť dvadsiatku dokumentárnych filmov z rôznych kútov sveta. Prehliadky filmov sa začínajú už na obed, čo vyhovuje viac študentom, no pokračujú až do 22h30, takže si na svoje prídu aj ostatní. Viac o jednotlivých filmoch ako i o festivale nájdete na stránke festivalu po kliknutí na názov tohto príspevku.