6. 4. 2012

Veľkonočný pozdrav

Milí priaznivci a čitatelia blogu,

touto cestou by sme vám všetkým chceli zapriať pokojné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu rodiny a priateľov.

Veľa vody pre dievčatá, aby boli krásne a zdravé po celý rok a chlapcom bohatú veľkonočnú nádielku...

kolektív BSF

3. 4. 2012

Konferencia Médiá, internet, demokracia

Ahoj Blogeri, v príspevku o programe Slovenského inštitútu v Paríži na mesiac apríl 2012 sme vás informovali o veľkej medzinárodnej konferencii s názvom Médiá, internet, demokracia. Spoločne ju organizujú univerzity z Bulharska, Francúzska a Slovenska, ktoré zastupuje Univerzita Mateja Bela (UMB) z Banskej Bystrice. Na konferencii sa zúčastní viac ako šesťdesiatich vedcov. Francúzske kolo podujatia sa uskutoční 27. apríla 2012 v Grenobli. O okruhoch diskusie sa dočítate po kliknutí na prílohu.
Zástupcovia UMB vystúpia na tému Blogy a politické strany na Slovensku a Tradičné a elektronické médiá na Slovensku. Predstavitelia univerzity v Ružomberku a Trnave spoločne predstavia tému Médiá, ich súčasná forma a postavenie v postkomunistickom Rusku. Za podrobné informácie o konferencii ďakujeme UMB.
Dôležitosť vplyvu internetu na spoločenský či dokonca politický vývoj je nesporná. Vzťahuje sa to aj na našu krajanskú komunitu vo Francúzsku. My blogeri o tom vieme svoje, čo poviete?

Program SI na apríl 2012

Ahoj Blogeri, prinášame vám informáciu o programe Slovenského inštitútu v Paríži na apríl 2012. Ponuka podujatí je rôznorodá. Ak ste nestihli prvú veľkonočnú akciu Detí Dunaja v marci, môžete sa zájsť pozrieť na kraslice do Sceaux. Veľkou prezentáciou Slovenska v Bordeaux privítajú jar aj naši krajania zo združenia SLOVAQUITAINE (viď samostatný príspevok z 3. apríla 2012). Na apríl je tiež pripravená bohatá ponuka slovenských filmov, od klasiky (Ružové sny) až po ostatnú slovenskú produkciu (Marhuľový ostrov, Dom). Čaká nás takisto moderný tanec v podaní Evy Klimáčkovej (o ktorej sme na blogu písali 27. februára 2012), koncert violončelistu Ladislava Szathmáryho a veľká medzinárodná konferencia v Grenobli venovaná problematike médií, internetu a občianskej angažovanosti (ktorú dávame do mimoriadnej pozornosti všetkým, ktorí čítate a hlavne tvoríte náš spoločný blog ;). Dúfame, že si z bohatej ponuky vyberiete. Tešíme sa na stretnutie na niektorej z početných akcií SI.

Európsky večer venovaný Slovensku

Ahoj Blogeri, na blogu ste už mali možnosť oboznámiť sa s aktivitami mimoriadne činorodého spolku SLOVAQUITAINE. Krajania z Bordeaux v spolupráci s miestnymi aktérmi tento raz organizujú veľkú prezentáciu Slovenska a jeho kultúry. Uskutoční sa už tento štvrtok 5. apríla 2012 o 19:00 hod. v Maison de l'Europe Bordeaux – Aquitaine. Vstupenky si môžete rezervovať na adrese contact@europe-bordeaux.eu Informácie o programe podujatia a ďalšie organizačné podrobnosti nájdete po kliknutí na priložený obrázok. Pozdravujeme do Bordeaux a ďakujeme za informáciu.

2. 4. 2012

Stretnutia krajanov v Alsasku

Ahoj Blogeri, ak žijete na východe Francúzska, môžete sa pripojiť k Slovákom z Alsaska, ktorí sa stretávajú raz za mesiac, aby si vzájomne vymenili svoje skúsenosti zo života vo Francúzsku, vytvorili nové priateľstvá a naplánovali si ďalšie spoločné aktivity. Stretnutia organizuje Slovenská katolícka misia v Bruseli. Noví záujemcovia sú srdečne vítaní v kostole Svätého Františka, na adrese 3, rue Dotzinger, Strasbourg. O podrobnejšie informácie môžete požiadať na adrese mail@skmbrussels.be Podobné stretnutia sa konajú aj v Parížskom kostole Madelaine. Organizuje ich Slovenská katolícka misia v Paríži. Ak sa chcete podeliť o svoje dojmy z týchto stretnutí, neváhajte nám napísať. Srdečne pozdravujeme krajanov v Alsasku!