10. 10. 2011

Koniec slovenskej kultúry vo Francúzsku? / La fin de la culture slovaque en France ?

Ahoj Blogeri, viacerí z nás už zareagovali na správu o možnom zrušení Slovenského inštitútu v Paríži. Niektorí sa vyjadrili priamo na blogu v príspevku To hádam ani nie je možné!!! z 29. 9. 2011, iní zasa vo svojich mailoch. Vzhľadom na uvedené reakcie sme sa rozhodli prísť s výzvou s názvom Koniec slovenskej kultúry vo Francúzsku? Jej cieľom je upozorniť na dôležitú úlohu, ktorú Slovenský inštitút v Paríži zohráva, a podporiť jeho zachovanie. Petíciu nájdete na http://www.petitionpublique.fr/?pi=SI2011 kde ju môžete podporiť svojim podpisom.
Zbieranie podpisov potrvá do 20. októbra 2011, následne sa s petíciou obrátime priamo na ministra zahraničných vecí SR Mikuláša Dzurindu. Pevne veríme, že osud slovenskej kultúry vo Francúzsku vám nie je ľahostajný, a že vyjadríte svoj názor.

Chers blogueurs et amis de la culture slovaque en France. Certains parmi vous ont déjà réagi à la nouvelle de la fermeture de l’Institut culturel slovaque à Paris. Suite à vos réactions nous avons décidé de lancer un appel intitulé « La fin de la culture slovaque en France ? ». Notre objectif est d’alerter et de mettre en avant le rôle important de l’Institut slovaque et de soutenir le mouvement pour son existence. Vous trouverez le texte de notre appel et pourrez signer la pétition électronique en cliquant sur lien suivant : http://www.petitionpublique.fr/?pi=SI2011
La pétition sera ouverte jusqu'au 20 octobre 2011, puis sera transmise directement au Ministre des Affaires étrangères de la République Slovaque M. Mikuláš Dzurinda. Nous espérons que le destin de la culture slovaque vous touche.

9. 10. 2011

Francúzština "à la carte"

Som Slovenka žijúca v Paríži. Vyštudovala som francúzsky jazyk a literatúru, mám niekoľkoročnú prax vo výuke tohto krásneho jazyka. Učila som deti, dospelých rôznych vekových kategórií, v škole, v centre voľného času, vo firme. Doučovala som žiakov, ktorí potrebovali pomôct s preopakovaním učiva, s gramatikou, s výslovnosťou.
Ak sa potrebujete naučit po francúzsky, prípadne doučiť, som tu pre vás. Pomôžem vám buď formou osobného stretnutia alebo pomocou Skype konverzácie :) V prípade záujmu ma kontaktujte na mi.minarikova@gmail.com Michaela Bourdon