23. 2. 2010

Program SI na marec 2010

Ahoj Blogeri, po skromnejšom januári a februári prichádza Slovenský inštitút v Paríži s bohatou ponukou kultúrnych podujatí na marec, mesiac knihy. Väčšina akcií bude venovaná práve literatúre, priestor však dostane aj hudba, film, tradičné ľudové umenie, či sochárstvo.
V centre pozornosti bude parížsky Salon du Livre - http://www.salondulivreparis.com/, ktorý tento rok oslávi svoje 30. výročie, a sprievodné literárne podujatia. Pre našich francúzskych partnerov a priateľov by mohla byť osobitne zaujímavá prezentácie publikácie Parlons slovaque vydavateľstva L´Harmattan (viď obrázok).
Slovenskú hudbu v Compiègne predstaví Róbert Rudolf, dirigent a skladateľ elektronickej hudby, ktorý sa v roku 1992 usadil v Paríži, kde pracuje pre Radio France a venuje sa pedagogickej činnosti.
Ak by ste mali cestu do Pont-de-Vaux určite neobíďte výstavu Mystère de la vie sochára a umeleckého sklára slovenského pôvodu žijúceho vo Francúzsku Yana Zoritchaka. Jeho nesmierne originálne práce sú svetom samy o sebe. Jan Zoritchak si nimi získal uznanie v Európe aj vo svete (pre dokonalosť vypracovania a detail si ich údajne osobitne cenia v Japonsku).
Do osobitnej pozornosti vám dávame skutočnosť, že po rekonštrukcii sa nám opäť otvoria vynovené reprezentačné priestory Veľvyslanectva SR vo FR na známej adrese 125, rue du Ranelagh, 75015 Paris (Mo Ranelagh na L9). Dve z marcových podujatí SI (Conférence de Pascal Bonafoux sur la Slovaquie, Présentation des publications dédiées à la Slovaquie) sa uskutočnia práve tam.

22. 2. 2010

Nezamestnaní?

Svetová ekonomická kríža zasiahla aj Francúzsko, to si musíme priznať. No a tak isto ako sa prepúšťa zo zamestnania na Slovensku sa prepúšťa aj vo Francúzsku. Ak to postihlo aj vás, v tomto príspevku si stručne opíšeme čo môžte v takomto prípade robiť a na čo mate nárok.
V prvom rade poviem, že ak je Slovák vo Francúzsku zamestnaný a platí dane, tak má viac-menej tie isté práva a povinnosti ako francúzsky občan. Takže, čo spravíme ak prídeme o zamestnanie? Na Slovensku ideme na Úrad práce. Vo Francúzsku je postup rovnaký s tým, že tato inštitúcia sa volá Pole-Emploi.
Len na okraj spomeniem, že v nedávnej minulosti bol tento úrad rozdelený na dve samostatné jednotky, a to Assedic a ANPE. V tomto roku prebieha ich fúzia, takže ak sa stretnete s miernymi problémami, či vážne veľkou návštevnosťou, nič si z toho nerobte.
Ešte trocha histórie. Konkrétne k čomu tieto dva úrady slúžili. Začnem inštitúciou Assedic. Ešte v roku 2009 by bol Assedic prvým miestom, kde by ste sa po strate zamestnania vybrali. Namieste ste sa museli zaevidovať do systému buď pomocou telefónu alebo počítača. Samozrejme, že telefonovať či internetovať ste mohli aj z domu, no to vás niečo stálo. Na úrade ste neplatili nič. V prípade telefónu stačilo zodvihnúť slúchadlo a počúvať inštrukcie. Spomeniem prvý krok registrácie. Systém vás vyzval, aby ste uviedli dvojmiestny kód vášho okresu, napr. 73. Po registrácii ste poštou obdržali oznámenie, kedy máte stretnutie a čo všetko na ňom budete musieť predložiť. Ak na Assedic všetko dobre dopadlo, nasledovala návšteva ANPE. Tento úrad evidoval všetky pracovné ponuky. Tu vás zaevidovali ako záujemcu o prácu, teda “chercheur” ale iba “d´emploi”... Mali ste tu svojho osobného poradcu, ktorý sa vám venoval a aj v budúcnosti ste spolupracovali práve s ním. Vlastne ANPE fungoval podobne ako pracovná agentúra, ale štátna. Na Slovensku máme v tomto smere naozaj čo doháňať.
No, a jedného dňa Francúzi zistili, že je asi nezmysel, aby tieto dva úrady boli samostatné, a tak ich zjednotili do spomínaného Pole-Emploi. Niektorých z vás možno poteším, ale systém, ktorý som opisoval vyššie sa skoro vôbec nezmenil. Stále je potrebné zaevidovať sa do systému na tom istom mieste a u tých istých ľudí atď.
Je pravda, že na začiatku vás čaká viac vybavovania. Pozitívnou správou ale je, že celý tento systém už dlho funguje on-line. To znamená, že nemusíte každý druhý týždeň na úrad práce ako na Slovensku. Stačí si kliknúť na webový prehliadač, zadať adresu www.pole-emploi.fr Použijete svoje osobné identifikačné údaje pre prihlásenie sa a nahlásite, že stále ste “hladač” zamestnania. Vážne sa na Slovensku máme ešte čo učiť.
Na koniec spomeniem, že ak by ste chceli opustiť Francúzsko a vrátiť sa domov, či chcete zmeniť štát a skúsiť hľadať prácu niekde inde, tak sa tam choďte tiež nahlásiť. Ak ste pracovali, či odvádzali dane viac ako šesť mesiacov, máte na podporu v nezamestnanosti nárok a bude vám vyplácaná aj do zahraničia. No bude skrátená a to na dobu troch mesiacov. Mimochodom tento istý zákon platí aj na Slovensku, ak chce ísť za hranice Slovenska a je nezamestnaný.
Samozrejme, že o tejto problematike by sa dalo písať obšírnejšie, no zámerne to neurobím. Uvítam totiž akékoľvek otázky z vašej strany a diskusiu v komentároch. Možno vďaka tomu vznikne pokračovanie tohto príspevku. Juraj