11. 11. 2010

Faim d'échanges : le monde s'invite à la table familiale

Veľmi rada by som Vás, zahraničných študentov študujúcich v prekrásnom meste Nancy pozvala na príjemný víkend v rodinnom francúzskom prostredí. CROUS Nancy-Metz organizuje už 8. ročník Faim d’échanges (čosi ako hlad po výmenách), ktorý spočíva v prijatí zahraničného študenta na obed vo francúzskej rodine bývajúcej v tomto meste. Vďaka tomu študent vo Francúzsku spozná nie len internátny život, príjemné bary a kvalitné polotovary, ale má možnosť aspoň nakuknúť ako to vlastne u tých Francúzov doma vyzerá, nehovoriac o získanej skúsenosti a vymenených kontaktoch. Tento ročník sa bude konať od 26. (piatok) do 28. novembra (nedeľa), v piatok nás čaká privítacie soirée, zamerané hlavne na spoznanie sa študentov, v sobotu poobede sú prichystané rôzne aktivity a konečne v nedeľu pripravovaný obed vo francúzskej rodine. Prihlásiť sa stačí internetom ale pozor, treba konať rýchlo: do 15. novembra! Tešíme sa na Vás :-)
Pre viac informácii a prihlášku, kliknite na názov príspevku.
Majca

André Kertész v Jeu de Paume

Už ste si asi všimli, že z umenia mám v obľube popri dobrej knihe a filme hlavne fotografiu. No a Paríž je naozaj skvelým mestom, pretože mi ponúka veľa možností v tejto oblasti. Naposledy som si bola pozrieť výstavu fotografa André Kertésza. André Kertész bol významný americký fotograf maďarského pôvodu, ktorý pôsobil vo Francúzsku a neskôr tiež v Spojených štátoch. Do histórie fotografie sa zapísal ako predstaviteľ avantgardy, priekopník fotografickej kompozície a živých reportáží, sociálne ladených snímok ale i ako vojnový fotograf. Sám Kertész však ani na sklonku svojho života necítil svetové uznanie, ktoré by si podľa seba zaslúžil. Bol fotografický samouk a jeho skoršie práce boli vytláčané v novinách a časopisoch, ktoré si môžete prezrieť na výstave. V roku 1925 sa i proti vôli svojej rodiny odsťahoval do Paríža, kde sa podieľal na umeleckej aktivite prisťahovalcov a tiež hnutí Dada. Bezprostredná hrozba druhej svetovej vojny ho donútila opäť emigrovať, tentokrát do Spojených štátov. Jeho životná dráha sa delí na štyri časové obdobia: maďarské, francúzske, americké a na sklonku jeho života obdobie medzinárodné. A v tomto zmysle je koncipovaná i samotná výstava v Jeu de Paume. Viac info po kliknutí na názov príspevku.
Jeu de Paume ponúka pravidelne nové výstavy, konferencie či filmové projekcie. Posledný utorok v mesiaci majú študenti a mladí do 26 rokov vstup zdarma od 17h do 21h. No a ak sa vám po prvej návšteve koncept expozícií zapáči, neváhajte si kúpiť ročný pas, ktorý vás ušetrí od státia v dlhom rade. Ja mám to šťastie, že sme ho dostali ako pas duo k narodeninám od našich priateľov. Takže vám dávam zároveň typ na vianočný darček.

10. 11. 2010

Každý deň budú vraj Vianoce...

Predpokladám, že si všetci spomínate na tento hit Mira Žbirku a skupiny Lojzo. Text pesničky sa tento rok úplne hodí na tradičné slovenské vianočné trhy v Paríži, ktoré organizuje združenie Deti Dunaja. Tak ako každý rok nám prinesú kúsok slovenských vianoc priamo do centra Paríža, a to na celý týždeň. Od pondelka 23. do soboty 27. novembra ich nájdete na radnici prvého okrsku na 4 Place du Louvre. Príďte sa pokochať slovenskými výrobkami, nakúpiť si vianočné darčeky či aspoň poklebetiť po slovensky. Nezabudnite pozvať svojich francúzskych známych, priateľov, kolegov, šéfov či susedov. Výťažok z predaja výrobkov ide na pomoc deťom z detských domovov a krízovým centrám na Slovensku. Viac o poslaní Detí Dunaja nájdete v príspevku v rubrike Linky zo 14. októbra 2008.
A v neposlednom rade sú vítané aj všetky pomocné ruky. Neváhajte a pripojte sa aktívne k tejto udalosti, môžete prísť pomôcť s predajom v ktorýkoľvek deň a hodinu, ktorá vám vyhovuje a samozrejme vaša pomoc je dôležitá i pri inštalovaní a ukončení trhov.
Kontakt : Zuzana Evrard Bojnanska, Deti Dunaja, lesenfantsdudanube@wanadoo.fr , 0666630687 alebo 0660377274.

8. 11. 2010

Čítanie na dobrú náladu

Ahojte blogeri, keďže na nás už opäť útočia dlhé zimné večery, využila som svoju cestu na Slovensko na doplnenie mojich knižných zásob. Dnes sa s vami chcem podeliť o dve knihy Barbary Nesvadbovej. Bára nie je len šéfredaktorkou skvelého magazínu Harper´s Bazaar, ale i úspešnou spisovateľkou. Všetky jej knihy sú o klasickej a nevyčerpateľnej téme: láske a neláske, a vzťahoch medzi mužom a ženou.
Bestiář je príbehom mladej, a trochu "praštenej" Kláry, ktorá prostredníctvom hľadania toho pravého v skutočnosti hľadá samu seba. Na svojej "ceste" stretáva tie najrôznejšie indivíduá mužského rodu, a práve vďaka nim sú záchvaty smiechu (občas aj cez slzy) zaručené. Bára priznala, že jej kniha obsahuje veľa autobiografických prvkov, ale myslím, že sa v nej nájdu viacerí (i viaceré) z nás :)
Ďalšou skvelou knihou z pera Barbary Nesvadbovej sú Brusinky: kompilácia tých najlepších editoriálov, ktoré Bára napísala pre Harper´s Bazaar. Jedná sa o krátke fejtóny o láske, vzťahoch, priateľoch, domácich zvieratách i deťoch, skrátka o živote. Možno sa zasmejete, možno sa rozčúlite, často budete súhlasne prikyvovať. Ak vás čo i len jeden z fejtónov prinúti k zamysleniu sa, svoj účel kniha splnila.
O tretej knihe s názvom Pohádkář vám napíšem nabudúce, musím ju totiž najskôr prečítať :) Knihy vám rada kedykoľvek požičiam, tak neváhajte, a ozvite sa mi.

Program SI na november 2010

Ahoj Blogeri, Slovenský inštitút v Paríži prichádza s bohatou ponukou kultúrnych podujatí, z ktorej si môže vybrať naozaj každý. Priestor dostane výtvarné umenie, filmová fikcia a dokument, fotografia, zborový spev, vážna hudba, či džez. SI informuje aj o významných krajanských spoločenských podujatiach. Jedným z nich sú tradičné vianočné trhy združenia Deti Dunaja.
Do osobitnej pozornosti vám dávame vystúpenie džezového kvarteta mladého talentovaného bubeníka Davida Hodekajedinečný dokument Jaroslava Vojteka s názvom Hranica. Zaujímavá bude aj výstava diel Zuzany Bachoríkovej a Ota Bachoríka, ktorú spoluorganizuje naša Stála delegácia pri OECD v parížskom sídle organizácie (Château de la Muette).