11. 10. 2012

Nové číslo slovensko-francúzskeho spravodaja

Milí čitatelia blogu,

predstavujeme Vám nové číslo (č. 67) slovensko-francúzskeho spravodaja, v ktorom si prečítate príhovor novovymenovaného konzula JUDr. Klima a dozviete sa o nedávnej návšteve premiéra R. Fica u prezidenta Francúzskej republiky - Françoisa Hollanda - pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia založenia SR. Počas tejto návštevy sa uskutočnilo i stretnutie s krajanmi, na ktorom nechýbali niektorí blogeri, viď foto (teda skôr blogerky...pozn. blogu) 
V spravodaji taktiež nájdete rukopisy M. R. Štefánika z roku 1910 z jeho observatória v Tahiti, kuchársku knihu pre nevidiacich a slabozrakých, prečítate si čo to o Ľubomírovi Jančokovi, jedinom zahraničnom laureátovi Prix Economie a Prix société-politique a jeho knihe Glamour Paríža. Dozviete sa viac o pripravovanom projekte Košice/Marseille - hlavné mestá európskej kultúry v roku 2013, modrookom Paulovi Newmanovi, filmovej legende so slovenskými koreňmi a o tohtoročnom sviatku svätého Mikuláša pripravovaného naším spolkom na 8. december 2012... Čítajte a dozviete sa oveľa viac v najnovšom vydaní nášho časopisu. Prajeme Vám príjemné čítanie.
SPOLOK FRANCÚZSKO-SLOVENSKÉHO PRIATEĽSTVA

10. 10. 2012

Vinobranie v Paríži na Montmartre

Ak ste v Paríži a nemáte čas odbehnúť si cez víkend na vinobranie do niektorých známych oblastí Francúzska a pochutnať si na dobrom "cru", tak je pre vás ako stvorené vinobranie na Montmartre. Začína už dnes a potrvá do tejto nedele. Tento rok zvolili organizátori ako sprievodnú tému "gurmánstvo", takže popri dobrom vínku budete môcť degustovať syr, čokoládu a iné pochúťky. Dnes poobede sa akcia začína veľkým farebným olovrantom, tak ak nie ste v práci alebo škole, tak sa rýchlo oblečte a hor sa von. V sobotu sa uskutoční tradičný sprievod za zvukov fanfár a večer nás osvetlí a ohlučí veľkolepý ohňostroj. Vinobranie na Montmartre je organizované po šiesty rok a po Nuit blanche a Paris Plages je najnavštevovanejšou akciou v Paríži.