18. 2. 2010

Francúzska manikúra po slovensky

Dnes by som vám opäť rada predstavila niekoho nového. Tentokrát to nebude rozhovor, ale radšej priamo nahliadneme do nevšedného povolania Katky. Niektorí ju poznáte už z vianočných trhov. U mňa doma, sa Katka objavila minulý týždeň, po tom čo som reagovala na jej mailovú správu, keď hľahala “voľné ruky” či skôr nechty. Je v Paríži už vyše roka, no nikdy sa nám neskrížili cesty a teraz tu stála pred dverami s veľkou cestovnou taškou. Nie nesťahovala sa, to si tam schovala len prenosné nechtové štúdio. Katka je kozmetička a momentálne sa pripravuje na súťaž v « umeleckom maľovaní nechtov ». Tak som jej ponúkla na cvičenie aj tie moje. Na fotkách môžete vidieť tú zmenu. Tie ružové sú moje a tie s rybkami patria inej blogerke. Po súťaži pripravím aj rozhovor, nech vieme aké to bolo a nech sa hlavne dozvieme kde Katku « nechty » ponesú. Pohráva sa s voľbou byť na voľnej nohe alebo pracovať pre niekoho? Držíme jej teda palce aby uspela na súťaži a aby sa správne rozhodla…len nech nám dá potom vedieť kam si prísť spraviť manikúru (aj tá francúzska je moje, takže vidíte, Katka robí nechty ako si len zažiadate).
PS: Ja odchádzam na tri týždne na misiu do Toga, tak buďte trpezliví, isto sa ozvú z času na čas ostatní autori blogu. Do skorého blogovania.

16. 2. 2010

Pracovná ponuka pre študentov

Ahojte blogeri,

obraciam sa najmä na tých z vás, ktorí v Paríži študujú, a radi by si popri štúdiu čo-to privyrobili. Jedná sa o doučovanie slovenčiny (takže to nebude zasa až také náročné :) pre dve deti, osemročného chlapca a jedenásťročné dievča.

Ja som ich doučovala asi 4 mesiace, a bola som s nimi veľmi spokojná :)

Prípadným záujemcom poskytnem všetky potrebné informácie mailom (ivanka.hargasova@gmail.com) tak neváhajte a ozvite sa čím skôr!

15. 2. 2010

Robert DOISNEAU : Du métier à l'œuvre

Túto fotografiu istotne všetci poznáte...poznáte aj jej autora? Robert DOISNEAU bol práve vďaka týmto fotografiám vždy považovaný za romantického fotografa bozkov v Paríži. Nadácia Henri Cartier Bresson sa rozhodla tentokrát predstaviť širokému publiku aj inú časť jeho tvorby. Ja som ho poznala len letmo, tak som si ho išla pozrieť a môžem len odporučiť. Prostredníctvom stovky fotografií, spoznáte tohto fotografa ako angažovaného umelca, ktorému neboli ľahostajné sociálne pomery obyvateľov Paríža a jeho banlieue. Fotografie sú z obdobia rokov 1930 až 1966 a ako upresňuje názov výstavy, prejdete dôležitým obdobím jeho tvorby. V prvej sále sa nachádzajú fotografie z povojnového obdobia, pochmúrne predmestie, šedé fabriky a zničený no konečne slobodný Paríž...
Druhá sála zachytáva momenty každodenného parížskeho života ... umelci, aristokracia, bezdomovci...
Výstava potrvá do 18 apríla. Všetky potrebné informácie nájdete na webovej stránke nadácie po kliknutí na názov tohto príspevku.