26. 3. 2010

Slovenská Veľká noc

Drahí blogeri a priatelia Detí Dunaja, už po tretí rok sa uskutoční slovenská Veľká Noc, vďaka ktorej môžete predstaviť svojim známym umenie "kraslíc". Viac info o predajnej výstave po klinutí na obrázok.

Deti Dunaja by uvítali vašu pomoc pri organizačnom a logistickom zabezpečení akcie. V prípade záujmu sa prihláste
Zuzane: 06 66 63 06 87; 06 60 37 72 74; lesenfantsdudanube@wanadoo.fr

25. 3. 2010

Hľadá sa modelka

Ahojte dievčatá, viaceré ste reagovali na článok o Katke, ktorá nám skvelo upravila nechty. Jej príprava s nami dopadla vynikajúco, lebo ju napokon vybrali na salón nechtového designu, kde si zasúťaží o cenu Nail Chic (viac o súťaži po kliknutí na názov príspevku). Pri tejto príležitosti by sme vás chceli osloviť, že ak má niekorá z vás v pondelok 29. marca čas, aby sa Katke ozvala na jej mailovú adresu katarina_kharroubi@live.fr pretože bude potrebovať na súťaž "nechtovú" modelku. Miery nie sú náročné : 38-40, keďže Katka má k dispozícii aj predvádzacie šaty k svojmu modelu. Tak neváhajte a ozvite sa čo najskôr.

Printemps des Poètes - SLOVAQUITAINE

Pri príležitosti tohtoročnej edície Jar básnikov v meste Barsac poblíž Bordeaux, sa v piatok 26. marca uskutoční stretnutie aux "Couleurs Femme". V rámci tohto večera, slovenská historička a zakladateľka združenie Slovaquitaine, Gabriela Žiaková, predstaví slovenskú spisovateľku, prekladateľku a publicistku Zoru Jesenskú.
Viac info o stretnutí nájdete na www.barsac.fr/fr/info_actus/agenda/fiche_1138.html

Združenie SLOVAQUITAINE pôsobí v Bordeaux od júna 2008 a je akýmsi mostom medzi najzápadnejšou časťou Európy a najvýchodnejšou časťou Európskej únie. Jeho poslaním je vyplniť vákuum ohľadom slovenského zastúpenia v Akvitánsku.
Kontakt:
103 rue porte Dijeaux
33000 Bordeaux
contact@slovaquitaine.com

22. 3. 2010

Parlons slovaque

Ak ste zmeškali minulotýždňové stretnutie na "opeknenej" ambasáde, nezabudnite na stretnutie túto stredu 24. marca o 19h. Témou bude prezentácia knižky "Parlons slovaque". Ja som ju našla doma po návrate z Afriky, keďže môj manžel neváhal ani minútu. Ide o jedinečnú publikáciu, ktorá spája tri dôležité kapitoly pre správnu výučbu a chápanie nášho jazyka. Prvá sa zameriava na krátky prierez slovenskou históriou, druhá na gramatiku a tretia na interkultúrnu komunikáciu. Priznávam, že po týždni čo je knižka doma, môj manžel ešte stále nehovorí plynule po slovensky, ale snáď ho posmelí stretnutie s autormi na veľvyslenctve. Pozbierajte učenia chtivých priateľov, známych a manželov (manželky) a vidíme sa v stredu večer.

21. 3. 2010

Cena Ministra zahraničných vecí SR „Vyslanec dobrej vôle“ 2010

K pozitívnej reprezentácii Slovenska v zahraničí významným spôsobom prispievajú slovenskí občania, ktorí sa stali svetoznámi vďaka vlastnej práci a úspechom. Mnohí z nich sú viac známi vo svete ako doma.
Cena Ministra zahraničných vecí SR „Vyslanec dobrej vôle“, ktorú minister Lajčák udelil po prvýkrát 20. marca 2010 v rámci Dňa otvorených dverí ministerstva zahraničných vecí SR v Bratislave, má okrem ocenenia výnimočných výsledkov napomôcť zviditeľnenie jej držiteľov doma na Slovensku. Cena je zároveň vyjadrením toho, že Slovensko vníma a váži si úspechy svojich rodákov a je na nich patrične hrdé. Nominovaných bolo viac ako 20 osobností z oblastí umenia, kultúry, vedy, výskumu, médií i športu. Cenu Ministra zahraničných vecí SR „Vyslanec dobrej vôle“ za rok 2010 si napokon odniesli Ján Vilček, Jaroslav Fabian a Tomáš Valášek.(Zdroj: http://www.mzv.sk)