10. 2. 2010

Správy z Province

Vzhľadom k tomu, že dostávame čoraz viac správ od krajanov žijúcich mimo Paríža, rozhodli sme sa vytvoriť novú rubriku "Správy z Province". Naša mailová schránka je zavalená správami a otázkami typu "prišiel som študovať do Lyonu a chcem spoznať tunajších krajanov" či "manžel dostal prácu v Nice a ja tu nikoho nepoznám". Keďže terajší autori blogu sú z Paríža, vieme našim čitateľom odporučiť len niektoré známe krajanské spolky či honorárnych konzulov, ktorí poznajú lepšie situáciu vo svojom regióne. Preto radi medzi nami privítame nových autorov, ktorí týmto spôsobom môžu informovať ostatných o živote v iných mestách, o krajanských aktivitách alebo proste dať o sebe vedieť a získať tak nových známych. Neváhajte a napíšte nám na našu mailovú adresu blogslovakov@gmail.com. S potešením budeme publikovať vaše články a postrehy alebo sa priamo staňte pravidelných autorom regionálnych správ.

7. 2. 2010

Bilancia minuloročných aktivít SFSP a Spravodaj 56/2009

Pozdravujem Vás Blogeri a Blogerky! Spolok francúzsko-slovenského priateľstva (SFSP) v máji 2009 oslávil 60. výročie svojho vzniku. Minulý rok bol pre SFSP výnimočný. Na majálese na Seine sa zúčastnilo viac ako 200 krajanov. Nami organizovaný 7. festival folklóru v Beauvais ukázal Francúzom slovenské tance, spev a hudbu v prevedení skvelého tlmačského súboru Vatra. Napokon začiatkom decembra prišiel do Paríža Mikuláš a 50-tim detičkám Slovákov nadelil nielen darčeky, ale ich aj potešil bábkovým predstavením Dlhý, Široký a Bystrozraký. V rámci mikulášskej akcie sa SFSP formou ochutnávky zabíjačkových špecialít z Békešskej Čaby zapojil do európskeho projektu Úcta k tradíciám. Krajania z Moravy zasa vystúpili s pásmom Vianočné obyčaje.
Na Nový rok sme vydali 56. číslo časopisu Spravodaj, kotré je venované akademickému sochárovi Alexanderovi Ilečkovi. Štyri stránky obsahujú farebné fotografie prác umelca. Titulka zachytáva jeho originálne dielo, ktoré venoval výlučné nám... a Vám!!! Viete, že Slovák Ján Čiernihaus zo Šale je spoluautorom Eifelovky a viaduktu Garabit? Čo viete o UNESCO a čo o INALCO? Spravodaj nájdete na novej web-stránke SFSP: http://amitié-franco-slovaque.eu/
Váš Vlado Tabačik