10. 10. 2008
Vive la crêpe!
Ahojte, naše budúce stretnutie bude palacinkové. Stretneme sa v pondelok 13. októbra o 20h30 v bretónskej creperie Le Petit Josselin (59, rue du Montparnasse, 75014 Paris). Info na nete vyzerajú dobre, tak uvidíme ako nám bude chutiť.
Večera po slovensky
Ako sme už spomínali, myšlienka zriadiť tento blog vznikla počas pravidelných stretnutí "večera po slovensky". Snažíme sa stretnúť raz do týždňa vždy na inom mieste, pri inej chuti a v inej atmosfére. Ohodnotíme kuchyňu, ceny i personál. Postupne tak na našom zozname "obľúbených" pribúdajú miesta, ktoré vám môžeme s radosťou odporučiť. Budeme radi, keď nám zašlete svoje komentáre a typy na reštaurácie a hlavne neváhajte sa k nám nabudúce pridať...
A teraz niekoľko best of :
vynikajúce tapas a skvelá sangria - Les Piétons http://www.lespietons.com/
niečo pre dievčatá - Aubergine http://www.restaurant-aubergine.com/
pre milovníkov talianskej kuchyne - Croccante http://www.lefooding.com/restaurant-106-croccante.htm
a vynikajúci couscous - Au passage des artistes, Chez mamane (23, Rue des Cinq Diamants, 75013 Paris, Tel : 01 45 89 58 87)
ďalšie typy nabudúce...
A teraz niekoľko best of :
vynikajúce tapas a skvelá sangria - Les Piétons http://www.lespietons.com/
niečo pre dievčatá - Aubergine http://www.restaurant-aubergine.com/
pre milovníkov talianskej kuchyne - Croccante http://www.lefooding.com/restaurant-106-croccante.htm
a vynikajúci couscous - Au passage des artistes, Chez mamane (23, Rue des Cinq Diamants, 75013 Paris, Tel : 01 45 89 58 87)
ďalšie typy nabudúce...
9. 10. 2008
Mladí slovenskí umelci útočia na Paríž
Slovenský oštiepok získal európsku ochrannú značku
Príchod nadnárodných obchodných reťazcov priniesol aj globalizáciu potravín. Tradičné slovenské korbáčiky môžu vyrábať aj v iných krajinách a nemusia pritom vôbec dodržať pôvodnú receptúru. Hlavné je, že sú lacnejšie.
Výrobcovia typických národných potravín však môžu požiadať Európsku komisiu o registráciu a ochranu národnej značky. Ich výrobky budú chránené i podľa svojho zemepisného pôvodu. Cieľom takejto registrácie je zvýšená podpora, rozvoj lokálnych značiek a šanca dostať sa na zahraničné trhy. V EÚ sú lokálne značky ako súčasť kultúrneho dedičstva v kurze. Mimoriadnej popularite sa tešia hlavne vo Francúzsku, Taliansku či Španielsku. Svoje miesto získava i Slovensko. Po Skalickom trdelníkum slovenskej bryndze a parenici sa začiatkom septembra objavil na zozname „chranených“ aj slovenský oštiepok. Slovesnko požiadalo o registráciu 13 produktov a už dnes sa v Bruseli šušká o „bratislavskom rožku“.
Výrobcovia typických národných potravín však môžu požiadať Európsku komisiu o registráciu a ochranu národnej značky. Ich výrobky budú chránené i podľa svojho zemepisného pôvodu. Cieľom takejto registrácie je zvýšená podpora, rozvoj lokálnych značiek a šanca dostať sa na zahraničné trhy. V EÚ sú lokálne značky ako súčasť kultúrneho dedičstva v kurze. Mimoriadnej popularite sa tešia hlavne vo Francúzsku, Taliansku či Španielsku. Svoje miesto získava i Slovensko. Po Skalickom trdelníkum slovenskej bryndze a parenici sa začiatkom septembra objavil na zozname „chranených“ aj slovenský oštiepok. Slovesnko požiadalo o registráciu 13 produktov a už dnes sa v Bruseli šušká o „bratislavskom rožku“.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)