13. 7. 2012

Reakcia a tipy vydavateľstva iAdverti

Ahoj Blogeri, včera sme zverejnili informáciu o e-knihách vydavateľstva iAdverti. Neprešiel ani deň a my máme radosť, že môžeme zverejniť reakciu riaditeľa firmy Mgr. Art. Štefana Jakubika:
Pekný deň prajem. Ďakujeme za príjemne napísané články (Slovenské e-knihy a Slovenské e-knihy nielen pre deti). Tá Červená čiapočka, ktorú spomínate je aj narozprávaná priamo v knihe slovenským hercom Petrom Sklárom.
iAdverti prináša e-knihy do viac ako 12 krajín sveta a je dominantným vydavateľstvom v regióne Česka a Slovenska na poli e-literatúry. Nie je to však len PetitPress so zlatým fondom, ale aj mnoho ďalších vydavateľstiev, ktoré cez našu spoločnosť publikujú e-knihy na Apple iTunes Bookstore a Amazon. Nižšie Vám posielam linky na množstvo kníh, ktoré sú už dnes k dispozícii. Ide o vzorku toho, čo sa nachádza v medzinárodných sieťach zaoberajúcich sa e-knihami.
Najočakávanejšou knihou roka, ktorú sme pripravili do elektronickej podoby, je Gorila novinára Toma Nicholsona. Stojí za prečítanie. Jej oficiálny predaj začína 23. júla 2012. Pripravujeme aj dve (z môjho pohľadu) jedinečné knihy: Slovenské stratené kostolíky a Slovenské kostolíky spod zeme. Obe knihy budú mat mapové navigácie, množstvo obrázkov a videí z kostolov.
Doteraz sa žiadna štátna organizácia nezaoberala podporou e-kníh. Všetky vyrábame na vlastné náklady a žijeme len a len z predaja. Úzko spolupracujeme s vydavateľstvom Matice slovenskej. Pripravujeme preň okolo 150 kníh, ktoré budeme do polovice septembra 2012 publikovať na Apple iTunes Bookstore a Amazon.
Pokúšali sme sa tiež kontaktovať krajanské spolky vo svete. Žiaľ nepodarilo sa nám zohnať relevantné adresy. Odoslané maily sa nám poväčšine vrátili s tým, že adresy už nie sú funkčné... Záujmu krajanov o e-knihy sa samozrejme tešíme a uvítame, keď nás krajania a ich spolky budú kontaktovať. Prostredníctvom nášho newsletteru sa môžu pravidelne informovať o všetkých novinkách e-kníh. Pre všetkých Slovákov žijúcich v zahraničí takisto platí možnosť publikovania e-knihy. Pošlite nám svoj rukopis, na základe zmluvy vyprodukujeme knihu, ktorú umiestnime na Apple iTunes Bookstore a Amazon. Pozdravujem do Francúzska. Mgr. Art. Štefan Jakubik

12. 7. 2012

Slovenské e-knihy nielen pre deti

Ahoj Blogeri, pred časom sme Vám na blogu predstavili e-verziu literárneho Zlatého fondu denníka Sme. Dnes pre Vás máme zaujímavú informáciu o produktoch slovenskej firmy iAdverti. Špecializuje sa na detské knižky – aplikácie pre iPad, v ktorých sa dá dotykom vypínať svetlo, premiestňovať postavičky či spúšťať rôzne zvuky. iAdverti popritom vydáva aj „klasické listovacie“ elektronické knihy. Viac o produktoch firmy, jej zakladateľoch Štefanovi Jakubíkovi a Milošovi Koptákovi, a tom ako sa e-knihy – aplikácie robia, sa dočítate na internetovaj stránke časopisu Život.
Slovenské e-knihy dávame do pozornosti aktérom krajanskej politiky SR. Ich vydávanie a distribúcia medzi krajanmi v zahraničí si podľa nás nesporne zaslúžia podporu.

11. 7. 2012

Hľadá sa psík...

Ahoj Blogeri, tento príspevok nebude o útrapách, ktoré zažívajú majitelia stratených štvornohých priateľov. Naopak, je určený tým z Vás, ktorí ešte psa nemáte, no zvažujete, že by ste si nejakého chlpáča zaobstarali. K jeho napísaniu nás inšpirovala kamarátka Věra, ktorá vo Francúzsku propaguje plemeno Český teriér. Správa, ktorú nám poslala, v nás celkom logicky vyvolala záujem o slovenské národné plemená. Na nete sme veľmi rýchlo zistili, že okrem všetkým dobre známeho Slovenského čuvača a Československého ovčiaka máme na Slovensku ešte ďalšie dve plemená: Slovenského kopova a Slovenského hrubosrstého stavača. Viac o týchto zaujímavých a pekných rasách sa dočítate na konci článku z Wikipedie Národné plemená Slovenska. Ak teda Vy sami, alebo Vaši francúzski priatelia, hľadáte psa, máte inšpiráciu. Pre deti rozhodne odporúčame našu národnú pýchu - Slovenského čuvača. Čím menší byt, tým viac zábavy... ;)

10. 7. 2012

Súbor Urpín na Folkolor 2012

Ahoj Blogeri, zoznam vystúpení slovenských umelcov na kultúrnych podujatiach vo FR sa nám úspešne rozrastá. Zdá sa, že francúzske leto praje hlavne slovenskému folklóru... Žanete ďakujeme za upozornenie a doplňujúce informácie týkajúce sa tohtoročného účinkovania banskobystrického folklórneho súboru Urpín vo FR. Okrem už spomínanej účasti na akcii s názvom Festival du folklore et du sanglier vo Vandée sa súbor predstaví aj v rámci 53. ročníka svetového festivalu folklóru Folkolor 2012, ktorý sa uskutoční v Montrejeau (Haute-Garonne, Midi-Pyrénées) od 10. do 15. augusta 2012. Program podujatia nájdete na stránke http://www.festivalmontrejeau.fr/

9. 7. 2012

Kornička v Burgundsku a Akvitánsku

Ahoj Blogeri, srdečne ďakujeme Jarovi za jeho promptnú reakciu na náš príspevok Slovenskí umelci na festivaloch vo FR, ako aj za jeho komentár s informáciou o letných vystúpeniach detského folklórneho súboru Kornička z Trenčína vo Francúzsku. V druhej polovici júla 2012 sa mladí Trenčania predstavia na folklórnych festivaloch v Burgundsku a Akvitánsku. Detaily o miestach a časoch vystúpení súboru nájdete na internetovej stránke Korničky. Ak nie ste z trenčianskeho kraja, nájdete tam aj milé vysvetlenie názvu súboru ;)
Ešte raz ďakujeme Jarovi za aktívny prístup k našej výzve, ktorú opätovne dávame do pozornosti aj Vám. Ak máte informácie o vystúpeniach slovenských umelcov na letných kultúrnych podujatiach vo FR, dajte nám prosím vedieť.

8. 7. 2012

Letná literárna súťaž

Som emigrantka? Pýta sa Svetlana Žuchová v názve svojej eseje na tému odchodu zo Slovenska a života v zahraničí. Text tejto úvahy nájdete na stránke portálu Je to tak. Svetlana problematiku života v cudzine a snahy prispôsobiť sa novému prostrediu, ktorá sa nás všetkých bytostne dotýka, už podrobne analyzovala vo svojej knihe Zlodeji a svedkovia z roku 2011. Jej text o emigrácii je skôr zamyslením sa nad identitou Slovákov, ktorí odišli pracovať a žiť do zahraničia v nedávnej minulosti. Fakt, že identita krajanov v zahraničí je pálčivou témou, potvrdzuje aj úspech knihy Buchty Švabachom Zusky Kepplovej, či film Líštičky Miry Fornayovej.
Prajeme Vám zaujímavé čítanie a tešíme sa na Vaše prípadné komentáre k tejto téme. Najlepší koncom augusta 2012 odmeníme knihou Svetlany Žuchovej Zlodeji a svedkovia. Súťaž je určená Slovákom vo Francúzsku. Radi si však samozrejme prečítame aj príspevky krajanov z iných krajín, či zo Slovenska.