30. 6. 2012

Slovenskí umelci na festivaloch vo FR

Ahoj Blogeri, Fête de la Musique nám odštartovala leto aj sezónu letných festivalov. Na blogu sme Vás už informovali o festivale organovej hudby v katedrále v Chartres, na ktorom bude Slovensko reprezentovať Monika Melcová. Čakajú nás však aj podujatia zamerané na iné žánre. Pre priaznivcov slovenského folklóru máme v tejto súvislosti dve dobré správy: Prvá súvisí s vystúpením folklórneho súboru Orgonina z Vranova nad Topľou na festivale La ronde des copains du monde, ktorý sa bude konať od 17. do 22. júla 2012. Druhá sa týka účasti banskobystrickej legendy – folklórneho súboru Urpín na 39. ročníku podujatia s originálnym názvom Festival du folklore et du sanglier. Urpín v rámci tejto akcie vystúpi 15. augusta 2012. Viac o uvedených súboroch sa dozviete na ich internetových stránkach http://www.orgonina.sk/ a http://www.fsurpin.sk/
Ak máte informácie o vystúpeniach slovenských umelcov na letných festivaloch vo Francúzsku, budeme veľmi radi, ak sa s nimi prostredníctvom blogu podelíte s ostatnými krajanmi. Môžete nám o nich napísať priamo na blog, na jeho mailovú adresu, alebo na fb. Radi ich zverejníme a snáď Vám tak pomôžeme vyplniť obdobie letných mesiacov.

27. 6. 2012

Peter Lipa na festivale v Bourges

Ahoj Blogeri, ako vidíte, náš blog frčí naplno. A to aj vďaka Vám. V tejto súvislosti srdečne ďakujeme Anne za jej rýchlu reakciu na našu prosbu o zasielanie informácií o vystúpeniach slovenských umelcov na letných festivaloch vo Francúzsku. Darmo, „štyri oči vidia viac ako dve“ atd. Poďme však k veci! V sobotu 7. júla 2012 o 21h nevystúpi na Square du Cardinal Lefebvre v Bourges nik iný, ako slovenská jazzová legenda Peter Lipa. Sprevádzať ho bude taliansky gitarista Ruggero Robin. Predstavenie sa uskutoční v rámci festivalu Un Eté à Bourges. Prajeme Vám príjemný zážitok. Ešte raz ďakujeme Anne a tešíme sa na Vaše ďalšie podnety.

26. 6. 2012

Krajanský júl 2012

Ahoj Blogeri, nezadržateľne sa blíži čas prázdnin a dovoleniek, ktorý už istotne túžobne očakávate. Ešte predtým nás však čakajú dva významné sviatky. Prvým je sviatok Cyrila a Metoda (5. júl), ktorý si tradične pripomíname v kruhu Slovenskej katolíckej misie. Cyrilo-metodská omša býva posledná pred prázdninami, takže ju môžete využiť aj na stretnutie s priateľmi, s ktorými sa opäť uvidíte až na jeseň. Tento rok sa bude konať v kaplnke chrámu Madelaine 1. júla 2012 o 12h00.
Zároveň vám dávame do pozornosti, že v roku 2013 si pripomenieme 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Toto významné jubileum už figuruje aj v zozname významných výročí UNESCO.
Druhým sviatkom je Deň zahraničných Slovákov (5. júl), ktorý si pripomíname od roku 1993. Je súbežný so štátnym sviatkom Cyrila a Metoda. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri tejto príležitosti organizuje stretnutie pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke. Viac o tomto podujatí sa dočítate na stránke ÚSZŽ.

Prajeme vám pekné oslavy oboch sviatkov a následne príjemné prežitie letných mesiacov.

25. 6. 2012

Zuzana Zeleňáková Lemaire

V našom cykle rozhovorov s krajanmi Vám dnes predstavujeme všestrannú umelkyňu Zuzanu Zeleňákovú Lemaire. V Normandii, kde žije a tvorí, sa usadila pred vyše desaťročím. Okrem operného spevu sa venuje komponovaniu, svojim „sochám na plátne“, ktoré tvorí pod umeleckým menom ZEKO, ako aj literárnej práci. Momentálne pracuje na CD liečivých, duchovných a meditačných piesní, pripravuje cyklus tradičných jidiš piesní a v októbri a novembri ju čakajú výstavy v Houppeville a Yanville. Interview so Zuzanou potvrdzuje to, čo sme na našom blogu konštatovali už mnohokrát: slovenské „dievčence“ majú veľký talent, zručnosť, no predovšetkým neuveriteľnú životnú a tvorivú energiu.

Čo Vás priviedlo do Francúzska a prečo ste sa rozhodli tu zostať ?
Môj manžel, s ktorým som sa zoznámila v Budapešti, je Parížan. Odišla som s ním do Francúzska pred jedenástimi rokmi, keď dostal pracovnú ponuku v opere v Rouen. Je totiž tiež hudobník – huslista. Priznám sa, že sa mi tu ťažko zvykalo, hlavne na počasie. V Normandii veľa prší a stále je zamračené. Takže najviac mi chýba slniečko, ale aj naše otvorené a srdečné slovanské povahy. Páči sa mi tunajšia vysoká hudobná úroveň, lekárska starostlivosť a veľký vyber bio produktov.
Môžete nám pár slovami priblížiť Vaše umelecké aktivity? Ste operná speváčka, no venujete sa i maľbe...
Počas mojich ťažkých tehotenstiev som musela dať spev bokom. Od detičiek sa mi ťažko odchádzalo, takže som využila toto obdobie hlavne na štúdium spevu v Paríži u Isabelle Guillaud, profesorky na CNSM. Keďže som veľmi aktívna povaha a spievať som príliš nemohla, nočnú nespavosť som zaháňala tvorením obrazov. Vymyslela som novú techniku – socha na plátne. Používam samoschnúcu hmotu, ktorú prstami aplikujem na plátno. Jeden kultúrny pracovník v meste Bois Guillaume mi ponúkol možnosť moje práce vystaviť. Išlo o moju vôbec prvú a zároveň prvú individuálnu výstavu. Konala sa v októbri 2010. Mala veľký úspech, vystavila som 80 obrazov a 9 z nich sa hneď predalo. Odvtedy vystavujem kde ma zavolajú. Od roku 2012 pokračujem so spevom sólovými koncertmi. Píšem aj básničky a rozprávky pre deti, v slovenčine a francúzštine. Všetky tri aktivity sú pre mňa rovnako dôležité a zatiaľ sa nechcem vzdať ani jednej z nich.
Na čom pracujete momentálne?
Momentálne? Na CD liečivých, duchovných a meditačných piesní. Komponujem hudbu a píšem texty v angličtine spolu s kamarátom skladateľom žijúcim v Dubaji. S hudobníkmi z rouenskej opery okrem toho pripravujeme tradičné jidiš piesne. No a v októbri a novembri ma čakajú dve výstavy, v Houppeville a Yanville.
Čo považujete za doposiaľ najväčší úspech Vašej umeleckej kariéry?
Najväčší úspech v mojej kariére dúfam ešte len príde, ale všetko, čo sa mi podarí pokladám za úspech, a som za to veľmi vďačná.
Ste v kontakte so Slovákmi, ktorí žijú a pôsobia vo Francúzsku?
Poznám tu v okolí dve dievčence. Jedna žije v Rouene, druhá vo Fécamp. Našťastie existuje facebook, kde si môžem pohovoriť s mojimi, po svete rozlezenými kamarátmi.

Zuzana, ďakujeme veľmi pekne za Váš čas a zaujímavý rozhovor. Prajeme Vám veľa inšpirácie a ďalších úspechov vo Vašej tvorivej práci.

24. 6. 2012

Monika Melcová v Chartres

Ahoj Blogeri, od júla do septembra 2012 sa uskutoční 38. ročník medzinárodnej organovej súťaži svetového renomé Grand prix de Chartres. V katedrále v Chartres vystúpilo od roku 1975, kedy Association des Grandes Orgues de Chartres festival založila, viac ako 300 organistov zo všetkých kútov sveta. Každý rok si svetovú organistickú špičku príde vypočuť viac ako 15 tisíc poslucháčov.
V roku 2012 je medzi dôležitými osobnosťami organovej hudby do poroty pozvaná aj slovenská organistka Monika Melcová. S Francúzskom ju spájajú roky štúdií na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paríži a Conservatoire National Supérieur v Lyone. Monika pravidelne koncertuje na prestížnych nástrojoch v Notre Dame de Paris, v Eglise de la Madeleine, či Saint Sulpice. Vo Francúzsku takisto realizovala viaceré nahrávky pre Radio France Musique. Monika Melcová v rámci Grand prix de Chartres vystúpi 26. augusta 2012.
Viac o festivale a jeho programe sa dozviete na webe http://www.francefestivals.com/chartres/edito.html Stránku Moniky Melcovej nájdete na adrese http://www.monica-melcova.net/