9. 10. 2009

Jeune création européenne



Ahoj Blogeri z Paríža a okolia, po úspešnej výstave diel renomovaných slovenských výtvarníkov Métamorphoses v parížskom Cité internationale des arts vám dávame do pozornosti výstavu Jeune création européenne. Slovenskú výtvarnú tvorbu v rámci tohto veľkého medzinárodného projektu zastupujú desiati mladí umelci (kliknite na názov príspevku). Podujatie organizuje mesto Montrouge v partnerskej spolupráci s Galériou mesta Bratislavy. Výstava v zaujímavom priestore La Fabrique potrvá do 25. októbra 2009. Bližšie informácie nájdete na stránke http://www.ville-montrouge.fr/
La Fabrique, 51 avenue Jean Jaurès, 92120 Montrouge ; Accès: Bus 68 : Direction Châtillon-Montrouge - Arrêt Place des Etats-Unis ou Métro Châtillon Montrouge : Ligne 13 correspondance avec le bus 68 direction Place de Clichy – Arrêt Jean Jaurès

7. 10. 2009

Tak sme to oslávili...

Rada by som sa vrátila ku filmu Julie & Julia a vyhlásila, že písanie blogu sa oplatí... a to nie len vo filme. Včera som bola poctená prepadom siedmych zbojníkov-blogerov, ktorí sa rozhodli že spoločne oslávime naše prvé narodeniny. Palacinky boli skvelé a nálada povzbudivá, dokonca som si na papieri odniesla aj nejaké priania a predsavzatia do ďalšieho roku existencie blogu. Zatiaľ si to schovám, ale pozor, o rok ich buden publikovať ak nebudú splnené :-))

Jedným z rozhodnutí je i zorganizovanie "jesenného víkendového školenia ako písať na blog". Francúzsky viediek, dobré jedlo a všetko ostatné nám isto pomôžu prelomiť bariéry v písaní. Dajte vedieť kto máte záujem, organizácia pôjde mailom. Sú vítaní aj psi aj vaše polovičky (za podmienky, že nakupujú, upratujú a varia, pokiaľ my tvrdo pracujeme a premýšľame). Privítali by sme aj mačky, len neviem čo na to povie už prihlásená Sašenka (pes).
Ešte raz veľmi pekne ďakujem mojim zbojníkom a teším sa na naše ďalšie stretnutia.

6. 10. 2009

Slovenské zahraničie 3/2009

Milí krajania, do vašej pozornosti dávame nové vydanie časopisu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Slovenské zahraničie. V treťom čísle štvrťročníka nájdete správu o Dňoch Slovákov žijúcich v zahraničí 2009, prehľad nedávnych krajanských aktivít v rôznych krajinách sveta, rozhovor s historikom a publicistom Františkom Vnukom žijúcim v Austrálii, medailóny významných krajanov, ako aj reportáže z krajanských podujatí.
Časopis si môžete stiahnuť na stránke Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí http://uszz.sk/

5. 10. 2009

Ponuka práce - Informatika

Ahojte, môj šéf hľadá informatikov - developerov softweru. Ja sa tomu vôbec nerozumiem a mám len francúzsku verziu inzerátu. Môže to byť niekto tu v Paríži, ale aj vaši známi na Slovensku, keďže tento typ práce sa dá robiť aj na diaľku. Pošlite prosím info ďalej a ak sa tomu niekto rozumiete, pošlite mi preklad do slovenčiny, alebo aj angličtiny ak tomu rozumie len váš francúzsky priateľ(ka). Vopred vám všetkým ďakujem. Tu je inzerát:
Profil: .NET/Flex – CDI – Plein temps
Prérequis :
Maitrise de la programmation AS3 pour Flex
Maitrise du Flash Remoting pour Flex avec le framework .NET
HTML/XHTML/CSS
C#
Flash/Flex/Action Script
PHP/SQL
Compétences appréciables :
Maitrise programmation Objet .NET + base de donnée SQL Server
Travail demandé :
Création des classes Flex sur le modèle des classes .NET (propriétés et méthodes)
Création des formulaires et tableau de données sur l'interface Flex
Interfaçage complet Formulaires et Classes Flex avec les Classes .NET en Flash Remoting.

4. 10. 2009

Julie & Julia

Tento týždeň mám asi naozaj šťastie na kino. Dnes ráno som si zašla na doobedné nedeľné kino a film ma nesklamal. Tentokrát nič veľmi intelektuálne, iba milá americká komédia s úžasnou Meryl Streep, ktorej francúzština je na "zaplakanie" od smiechu. Film vás uvedie do života dvoch žien, tak odlišných a rovnakých zároveň. Spoznáte Juliu Child, Američanku žijúcu v Paríži v roku 1948, ktorá miluje jedlo a francúzsku kuchyňu a tak sa rozhodla priblížiť ju Amerike. No a potom je tu o päťdesiat rokov neskôr Julie Powell, ktorá sa pustí do šialeného plánu uvariť všetkých 524 receptov z knihy Julie Child - Mastering the Art of French Cooking a o svojich zážitkoch písať blog. Mňa film zaujal z dvoch stránok.
Po prvé: ako viacerí viete, zbožňujem variť (a jesť taktiež), takže postava Maryl Streep mi bola veľmi blízka. Ale myslíte si, že by ešte dnes niekoho zaujala francúzska kuchárska kniha po slovensky?
Po druhé: pri písaní blogu si Julie kladie otázku či ju vôbec, okrem jej mamy, niekto číta, a či to má cenu písať bez odozvy.
Na to, ako to celé dopadne, sa choďte pozrieť rýchlo do vášho kina http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=132302.html

L'Affaire Farewell

Ahojte blogeri, obyčajne keď zájdem do kina tak si hovorím, že dobrý film, mala by som dať vedieť ostatným aby si ho išli pozrieť a podobne. No napokon vždy zabudnem. Včera som však videla film, ktorý bol naozaj skvelý, hoci nemá veľkolepú kampaň, oplatí sa ho vidieť. Mám rada Kusturicu ako režiséra i hudobníka, ale od včera aj ako herca. Môj manžel má rád filmy o špiónoch, ale tento sa bude páčiť aj dievčatám, keďže nehovorí o nadľudských schopnostiach a nepremávajú sa v ňom dievčiny v latexových outfitoch. Je to film o skutočnom « skoro » nudnom živote špióna, ktorý sa rozhodol zmeniť svet…a podarilo sa. Skvelá hudba, herecké obsadenie, film trvá menej ako dve hodiny, proste má všetky kvality dobrého filmu. Vrelo odporúčam … program nájdete na http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=111721.html