29. 1. 2009

Katarína Kúdelová

Katarína Kúdelová je mladá slovenská výtvarníčka pochádzajúca z Banskej Bystrice, ktorá žije a tvorí vo Francúzsku. Zaoberá sa telesnosťou človeka a zvieraťa, hraničnými situáciami existencie, prostredníctvom objektov, performancií a videa. Pri príležitosti jej aktuálnej výstavy v Toulouse „en découdre“ som Katke položil niekoľko otázok.

Katka, vo FR pôsobíš už niekoľko rokov, čo ťa sem priviedlo?
Prišla som do Francúzska, do mesta Angers hneď po skončení gymnázia, aby som tu vychodila umeleckú školu Beaux-arts.
Aké boli tvoje umelecké začiatky? Čo bolo pre teba vo FR najťažšie?
Strávila som veľa času hľadaním rôznych príležitostí na výstavy, rozposlala som kopy portfólií s fotografiami mojich prác a vlastne dodnes som neprestala. Ale teraz sa mi už aj stáva, že si ma výstavy nájdu samé. Myslím, že byť výtvarníkom vo Francúzsku je o niečo jednoduchšie, ako na Slovensku. Zdá sa mi, že tu existuje viacej programov pre finančnú podporu umeleckých projektov, aj keď, samozrejme, nie vždy je ľahké ich obdržať.
Čo vo svojej doterajšej umeleckej kariére považuješ za najväčší úspech?
Neviem, či to môžem nazvať mojim najväčším úspechom, ale v každom prípade ma extrémne potešilo, keď sa mi minulý rok podarilo zaradiť do výstavného plánu novovzniknutého priestoru room 19_21 v Banskej Bystrici. Bola to moja prvá výstava na Slovensku.
Kde sa verejnosť môže zoznámiť s tvojou tvorbou?
Momentálne sa zúčastňujem skupinovej výstavy „en découdre“ vo Fondation espace écureuil v Toulouse. Výstava potrvá do 21. februára. Podrobnejšie informácie nájdete na stránkach http://www.caisseepargne-art-contemporain.fr/ V máji spolu so siedmimi francúzskymi výtvarníkmi vystavujeme v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici. Moje práce a všetky aktuality možno tiež konzultovať na stránkach http://katarinakudelova.free.fr/
Udržuješ kontakty s miestnou slovenskou komunitou a so Slovenskom?
Vo Francúzsku, v oblasti, kde bývam (Anjou), veľa Slovákov nepoznám a veru mi to aj chýba. Na poli profesionálnom, som veľmi rada, že sa mi minulý rok podarilo nadviazať spoluprácu so Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici, ktorá bude pokračovať i tento rok. Uvítala by som tiež eventuá lnu spoluprácu so Slovenským inštitútom v Paríži.
Katka, ďakujem ti za rozhovor a prajem veľa úspechov.

27. 1. 2009

Run&Bike d´Andrésy

Ahoj blogeri, ak ste si do nového roka dali predsavzatie športovať, máte príležitosť naplniť ho v praxi. Záujemcovia sa k nám môžu pridať v nedeľu 8. februára 2009. Stretneme sa v mestečku Andrésy (http://www.andresy.com/) neďaleko Paríža na bežecko-cyklistickom podujatí Run&Bike d´Andrésy. Pozor, Run&Bike est une course qui se déroule par équipe de deux concurrents avec un seul VTT (l'un court pendant que l'autre pédale). Viac informácií nájdete na adrese: http://www.runandbikeandresy.teamtripassion.fr/ Sportivement ;)

26. 1. 2009

Iné svety

Mladý dokumentarista Marko Škop nakrútil v roku 2006 celovečerný dokumentárny film s názvom Iné svety. Skúma v ňom vplyv globalizačných procesov na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša, o ktorom hovorí ako o jednom z malých Babylonov našej planéty. "Veľké Babylony sú New York či Paríž, no pestrý mix národov a náboženstiev na tomto teritóriu sa tvoril historicky relatívne pomaly, tradične, no hlavne v úzadí. Tento kraj má osobitý šarm aj preto, lebo leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, je svojskou hranicou medzi západným racionálnym individualizmom a východnou expresívnou emocionalitou." Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Približuje hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Zobrazuje šesť postáv, ktoré sú produktom made in Šariš, reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Prípadným záujemcom DVD rád požičiam, naozaj stojí za to.

chaOSmose

Une monographie richement illustrée consacrée au peintre slovaque Igor Minarik vient de paraître aux Éditions Michal Vasek (http://www.vmv.sk/) en slovaque mais aussi, pour ceux d’entre vous qui ne seraient pas tout à fait familiarisés avec cette langue slave, en français. Plus d´infos sur le site http://nouvelles-hybrides.fr/ à la rubrique Actualités.
Akademický maliar Igor Minárik sa narodil v roku 1948 v Bratislave. Tvorí v oblasti kresby a maľby a asambláže, vyučuje na základnej umeleckej škole v Bratislave. Je členom tvorivej Skupiny A - R (Avance - Retard) a patrí k popredným osobnostiam výtvarného umenia na Slovensku.
Autorom publikácie je francúzsky filozof a teoretik umenia Etienne Cornevin. Na Slovensko prišiel ako lektor francúzštiny koncom 70. rokov, veľmi rýchlo sa skontaktoval s tunajšou alternatívnou kultúrou a stal sa rešpektovanou osobnosťou slovenskej kultúrnej scény.